Stelling
"Werkgevers en werknemers willen Het Nieuwe Beoordelen om verschillende motieven."
9
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Blog Preventie: zonder de juiste cultuur wordt het niks
Blog

Preventie: zonder de juiste cultuur wordt het niks

Preventie is géén HR-instrument. Echte preventie komt van binnen uit. Aandacht voor duurzame inzetbaarheid is vooral succesvol als het onderdeel is van de bedrijfscultuur en wordt gedragen door de top van de organisatie.

Hoe belangrijk vind ik het dat een werkplek zo is ingericht dat iedere medewerker veilig en plezierig kan werken? Heb ik oog voor mijn mensen als er op het werk of thuis problemen zijn? In hoeverre stimuleer ik talentontwikkeling tijdens de hele loopbaan? Dit soort vragen zou iedere manager zichzelf moeten stellen. Zeker nu ook de Tweede Kamer bij de behandeling van de nieuwe Arbowet hamert op meer aandacht voor preventie. De wet maakt het medewerkers bijvoorbeeld mogelijk om toegang te hebben tot een preventief arbeidsomstandighedenspreekuur. Meerdere politieke partijen stellen voor om het spreekuur ook open te stellen voor zelfstandigen en flexwerkers. Een suggestie die ik van harte onderschrijf natuurlijk.

Nog niet de helft duurzaam inzetbaar

Preventie begint te leven in politieke kringen en dat sluit aan bij het snel veranderende landschap van onze arbeidsmarkt. Met het spreekuur krijgen werkgevers en werknemers een extra instrument aangereikt. Hiermee zijn meteen ook de twee partijen genoemd die écht aan zet zijn. Volgens recent onderzoek van Factor Vijf onder ruim 4.000 (HR-)directeuren vindt slechts 44% dat hun medewerkers duurzaam inzetbaar is. Schrikbarend weinig. Er is dus werk aan de winkel. Voor werknemers: zij staan voor de uitdaging om hun kennis en vaardigheden op peil te houden. Maar ook werkgevers hebben een sleutelrol. Zij kunnen bewustzijn stimuleren en volop ondersteuning bieden.

Gedragen in de cultuur

Precies daar gaat het nog te vaak mis, omdat er geen cultuur is waarbij preventie en duurzame inzetbaarheid intrinsiek gedragen waarden zijn. Die cultuur begint aan de top, bij werkgevers, bij het management. Mensen die aan de top zitten vergeten soms dat niet iedereen hetzelfde is. En gaan vervolgens hun eigen competenties, hun eigen drive en energie als norm stellen voor iedereen in het bedrijf. Zo ondermijnen ze hun organisatie door talenten uit te hollen en hen niet over langere tijd in hun kracht te zetten.

Arbeidsomstandighedenspreekuur

Een arbeidsomstandighedenspreekuur gaat dit probleem helaas niet oplossen. Daarom toch nog één keer die gewetensvragen. Vind ik veiligheid en gezondheid echt van belang? Of gaat het mij toch eerst en vooral om productie en prestatie? Als u werkelijk aan duurzame inzetbaarheid van uw mensen hecht, is de kans groot dat u al lang een arbeidsomstandighedenspreekuur heeft ingesteld. Niet omdat het moet, maar omdat het bij uw organisatiecultuur past, gericht op een leven lang optimaal werken. En dat wens ik iedereen in Nederland toe.

Wim Schimmel

CEO Arbo Unie

Tags : , ,
Categorie : Blog, Gezonder werken

0 reacties op Preventie: zonder de juiste cultuur wordt het niks

Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .