Stelling
"Direct na het diploma moeten jongeren een plan maken wat ze over 20 jaar gaan doen."
9
46
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Dossiers Arbeidsomstandigheden Spierpijn door je werk?
Arbeidsomstandigheden

Spierpijn door je werk?

Fysiek zwaar werk? Dat bestaat toch niet meer? Bijna drie miljoen werknemers lachen om die eerste reactie als ze vertellen over hun beroep. Ondanks de robotisering merken zij aan het eind van bijna elke werkdag nog hoe veel kracht ze moeten gebruiken om de dagelijkse boterham te verdienen. Word je daar oud mee, is dan de volgende vraag. En hoe kan je daarmee doorwerken?

Bijna drie miljoen werknemers moeten regelmatig kracht zetten, vaak herhalende bewegingen maken of in ongunstige houdingen werken. Niet alleen in de (weg- en water)bouw, ook in de verpleging enverzorging tillen veel mensen zich dagelijks bijna een ongeluk.

Lichamelijke klachten

Zonder maatregelen tegen fysiek te belastend werk is de kans op lichamelijke klachten groot. Toch worden er nog lang niet altijd maatregelen getroffen. Eén op de zeven werknemers geeft aan dat er (aanvullende) maatregelen tegen fysiek belastend werk nodig zijn. Dat zijn ruim een miljoen werknemers, blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA 2014) van TNO en CBS.

Ziekteverzuim

Werkgevers die niet genoeg doen tegen fysieke overbelasting, zien dat terug in hun ziekteverzuimcijfers. Van alle aan het werk gerelateerde verzuimdagen is 38% te wijten aan klachten aan het bewegingsapparaat; 30% was te wijten aan fysiek belastend werk (NEA, 2013). Op jaarbasis betekent dit 800 miljoen euro aan kosten door loondoorbetaling van extra verzuimdagen door beroepsziekten door fysieke belasting (NEA 2013).

5 fysieke ‘uitdagingen’

De noodzaak om ‘iets’ te doen aan fysiek zwaar of belastend werk is er dus nog altijd. Maar wat kunnen goede, zorgzame werkgevers doen? In de whitepaper ‘Fysieke problemen op het werk’ schetst zorgverzekeraar VGZ vijf manieren om fysieke problemen blijvend aan te pakken. Ook krijgt u acht praktijktips van leidinggevenden om verzuim door fysieke oorzaken blijvend de nek om te draaien. Zodat u langer kunt blijven genieten van uw medewerkers, en zij van hun werk.

Klik hier om de whitepaper gratis te downloaden.

Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws, Whitepaper

0 reacties op Spierpijn door je werk?

Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .