Stelling
"Wie een ander gestrest vindt, moet eerst naar zichzelf kijken."
20
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Dossiers Gezonder werken Werkgeluk is (ook) een keuze!
Gezonder werken

Werkgeluk is (ook) een keuze!

Je bent vol optimisme en energie, en na korte tijd zit je uitgeblust thuis. Wat maakt dat mensen de passie voor hun werk verliezen en ziek worden? En wat kunnen werkgevers concreet doen om dit te voorkomen en hun bevlogenheid juist stimuleren? Jessica van Wingerden, directeur Research bij Schouten & Nelissen, promoveerde op deze vragen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Andere onderzoeken laten zien dat je ook aan werkgeluk kunt werken.

Van Wingerden gaat uit van de opvatting dat als je mensen voldoende hulpbronnen geeft, ze goed om kunnen gaan met hun taakeisen. Ze onderzocht deze theorie in het programma ‘werken aan bevlogenheid’, waarin onder meer is onderzocht welk soort trainingen werken in welke situatie.

Wat blijkt?

“We zien dat medewerkers die een training krijgen om te werken aan hun hulpbronnen, daarna optimistischer en meer bevlogen zijn. Dat ze hun passie in het werk weer terugvinden. Vanuit trainingen op het gebruiken van job-crafting merkten we dat mensen echt actiever werden in het inrichten van hun eigen werk. Zo zochten ze bijvoorbeeld meer uitdagingen het werk, ze veranderden hoe en met wie ze werkten en ze vroegen ook meer feedback. Mensen werden na deze trainingen meer bevlogen en presteerden beter.”

Het effect van een training ebt toch vaak weer snel weg?

“Dat bleek hier niet het geval. We hebben metingen gedaan voor en na de trainingen. De positieve effecten bleken zelfs na een jaar nog aanwezig. Dat is ook een van de belangrijkste conclusies: voor werkgevers en werknemers zijn dit soort trainingen écht de investering waard. Als je een interventie inzet en je mensen ervaren zelf hoe ze hun werk anders kunnen inrichten, dan blijven ze dat nog lang daarna doen. Een mooi bijeffect bleek bovendien dat als mensen zelf gaan job craften, dat ze de mogelijkheden om zich te ontwikkelen in het werk meer gaan benutten.”

Hoe kan je het beste hiermee aan de slag?

“Kies naar het juiste moment om te beginnen. Ik heb gezien dat een organisatie een job-craftingtraining had ingepland, maar dat later de financiering werd opgeschort. Of dat een bepaalde afdeling halverwege de training werd opgeheven. Toets goed wat past bij het type organisatie, en hou rekening met de ontwikkelingsfase van de organisatie. Zo vergroot je de kans dat medewerkers ervaren hoe zij zelf succesvol regie in het werk kunnen nemen. Daarmee ervaren zij hoe zij blijvend de fit met hun eigen talenten en de baan kunnen optimaliseren. Dat draagt niet alleen bij aan werkplezier en bevlogenheid, maar leidt op lange termijn ook tot duurzame inzetbaarheid.”

Actief de regie pakken

De ervaringen van Van Wingerden sluiten aan bij onderzoek van Maria Peeters, Machteld van den Heuvel, en Evangelia Demerouti over job crafting bij de Rijksoverheid. De Rijksoverheid heeft de afgelopen jaren vaak te maken gehad met reorganisaties. Deze veranderingen hebben vaak ingrijpende gevolgen voor de betrokken werknemers. Vanuit het A+O fonds Rijk bestond de behoefte aan een methodiek om werknemers te ondersteunen om actief de regie te pakken over hun werkbeleving, ook ten tijde van verandering.

Vier weken experimenteren

Van den Heuvel ontwikkelde, samen met andere onderzoekers, in 2012 een trainingsmethode om de vaardigheden bij het job craften op te bouwen en te versterken. Na de eerste trainingsdag gaan de deelnemers vier weken zelf experimenteren met job crafting. Tijdens deze vier weken ontvangen deelnemers e-mails van de trainer om hen te herinneren aan en te enthousiasmeren voor hun job craftingsdoelen en zelfsturing in het algemeen. Na vier weken ontmoeten de deelnemers elkaar opnieuw voor een reflectiebijeenkomst, waarin successen en obstakels gedeeld worden. Als afsluiting schrijven deelnemers een brief aan zichzelf met alle inzichten en leerpunten van de training die ze vast willen houden. Deze brief wordt door de trainers drie maanden later verstuurd als reminder om zo de voornemens en gedragsverandering te bestendigen.

Domweg gelukkiger met je werk…

De deelnemers laten na de training meer job craftinggedrag zien. Ze gaan meer hulpbronnen en uitdagingen zoeken en proberen ook in toenemende mate hun taakeisen te verlagen. Ze zien meer ontwikkelingsmogelijkheden en meer autonomie op het werk. Ook draagt de interventie bij aan de bewustwording van deelnemers van hun werkomgeving en van hun werkbeleving. Tot slot rapporteren deelnemers meer werkgerelateerd welzijn na de training. Dat uit zich in hogere scores op positieve emoties, lagere scores op negatieve emoties en hogere scores op bevlogenheid. Het lijkt er, kortom sterk op dat ze zich gelukkiger voelen in, op en met hun werk na de training (interventie) job crafting.

Meer informatie

Lees het complete onderzoeksverslag in Tijdschrift voor HRM 8, 2017

Medewerkers zelf duurzaam inzetbaar laten worden is een hele puzzel. Wat werkt bij de een, raakt bij de ander kant noch wal. Tijdens Inzet op Maat – hét vakevent over duurzame inzetbaarheid op 20 en 21 november dit jaar ‑ kunt u daarom uit 30 (!) keuzesessies het gereedschap kiezen dat het beste past bij de mensen in uw organisatie. Lees het hele programma!

Tags : , ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws, Vitaliteit

Reageer op dit artikel

*


*

Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .