Stelling
"Duurzaam inzetbaar is geregeld als we beter zouden inwerken."
25
30
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Dossiers Gezonder werken Werkstress vaak verkeerd aangepakt
Gezonder werken

Werkstress vaak verkeerd aangepakt

Werkstress is beroepsziekte nummer één in Nederland. Bijna 2,7 miljoen werknemers hebben last van een hoge werkdruk. Onder hen hebben ongeveer een miljoen collega’s een goede kans op burn-out. Dat zijn vooral jongeren, bleek al enkele jaren geleden. Op de werkvloer is het onderwerp vaak nog een taboe. Mede hierdoor wordt stress vaak verkeerd aangepakt, vinden deskundigen.

Nieuw onderzoek van TNO en CBS maakt duidelijk dat de leidinggevende een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van een burn-out, aldus het ministerie. Bij personeel met een hoge werkdruk en weinig steun van de leidinggevende, kampt 45 procent met burn-out klachten. Bij werknemers die wel door hun chef worden gesteund, daalt dit percentage naar 18 procent. Ook meer ruimte voor zelfstandig werken en persoonlijke ontwikkeling zijn erg belangrijk gebleken bij de preventie van stress op het werk.

Kritisch

Tijdens de Week van de Werkstress gaan ruim honderdvijfentwintig bedrijven aan de slag om onder meer werkstress aan te pakken en om het werkplezier te vergroten. Onder de bedrijven die meedoen zijn zijn ABN Amro, Akzo Nobel, GrandVision Benelux, ING, Océ en SNS Bank.

Incidenten

Sommige dekundigen staan kritisch tegenover deze periodieke aandacht voor werkstress. Zoals hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie Zijlstra op PW De Gids. Psychische problemen als gevolg van de continue druk worden als incidenten gezien en ook zo behandeld. Campagnes, trainingen en cursussen zijn erop gericht om ‘het psychische incident’ zo snel mogelijk op te lappen en de werknemer weer weerbaar te maken.

Het einde van de inzet

Zijlstra noemt die periodieke aandacht symptoombestrijding. Het probleem is volgens hem niet zozeer het gebrek aan veerkracht bij de werknemer, maar bij de druk die door de werkgever steeds verder wordt opgevoerd. Werkgevers moeten beter kijken naar de capaciteiten van het personeel en beseffen dat inzet van personeel niet onuitputtelijk is. Ook de politiek heeft hierbij een belang, want langer doorwerken kan alleen bij duurzamere inzetbaarheid van werknemers. Het bedrijfsleven heeft vaak niet zo’n lange horizon, zeker niet in de hardste sectoren, waar de winst van de aandeelhouder noopt tot goede resultaten op korte termijn. “Zoals we zuinig zijn op het milieu, moeten we ook zuinig zijn op onze mensen. Het perspectief is permanente uitputting,” aldus Zijlstra.

Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2017

15 juni 2017 | Spelenderwijs duurzaam inzetbaar
Om medewerkers écht duurzaam inzetbaar te maken moeten zij er zelf mee aan de slag. Tijdens het congres Over Duurzame Inzetbaarheid krijgt u hiervoor de instrumenten.

Jaarlijks onderzoek naar DI
Aukje Nauta (Factor Vijf) presenteert de belangrijkste bevindingen uit het Nationaal Onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheid 2017.

Kijk snel voor totale programma en schrijf u in>

Congres Anders Werken

20 april 2017 | Breukelen
In een wereld die continu verandert en waar ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen is HR de enige constante. Of toch niet? Blijf vernieuwen als HR. Ontdek hoe u zelf richting geeft aan een wendbare, toekomstbestendige organisatie, met tevreden medewerkers die samenwerken voor het beste resultaat.
Meer informatie / programma

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke twee weken het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

16 maart 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

28 maart 2017
Praktijkdag Strategische Personeelsplanning
Stuurt uw organisatie nog niet optimaal op de strategische inzet van personeel? Strategische personeelsplanning (SPP) is een goed hulpmiddel om dit te verbeteren. Kom thuis met een implementatieplan op maat. Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .