Stelling
"We denken veel te optimistisch over onze eigen inzetbaarheid."
40
15
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Dossiers Langer werken Zò blijft het talent langer in de tent …
Langer werken

Zò blijft het talent langer in de tent …

De talenten binnenhouden nadat je ze na een lang en lastig selectieproces hebt gevonden, het blijft een van de grootste HR-uitdagingen momenteel. Een op elke drie zorgvuldig geselecteerde ‘goudhaantjes’ verlaat het pand alweer binnen korte tijd. Het kan anders, en dat kost niet veel.

Gelukkig is het belang van personeelbehoud inmiddels goed geland in de directiekamer. Bijna 80 procent van het topmanagement vindt retentie belangrijk. Verloop kost immers veel geld en medewerkers die weggaan nemen waardevolle kennis en ervaring mee. Ongeveer een derde van de bedrijfsorganisaties houdt hier rekening mee. Niet door beter talent management, maar door meer geld te reserveren voor werving en selectie. Dat terwijl personeelbehoud vele malen goedkoper is. Kijk naar onderstaande tips.

5 onmisbare onderdelen van talentbehoud

1} Het is belangrijk dat medewerkers zo snel mogelijk na binnenkomst realistische doelstellingen krijgen.
Stippen op de horizon die aangeven wat ze moeten bereiken over één, twee en drie jaar, en welke middelen de organisatie hiervoor beschikbaar stelt. Die ‘stippen’ moeten ambitieus zijn, maar de lat moet ook niet onrealistisch hoog liggen. Zonder deze doelstellingen gaan ze zich snel vervelen of ze raken ontmoedigd met de gedachte ‘dat haal ik toch nooit’.

2} Meer vrijheid, vooral bij de werktijden scheelt enorm.
Ruime mogelijkheden om thuis te werken scheelt de helft in het personeelsverloop. Deze mensen zijn vaker tevreden met hun baan, omdat ze in hun eigen tempo kunnen werken, en op een plek waar ze zich op hun gemak voelen. Medewerkers (vaker) thuis laten werken beperkt dus het verloop. Ook zijn deze Nieuwe Werkers een stuk productiever dan de standaard kantoorslaven.

3} De eerste indruk die een werkgever achterlaat is van groot belang.
Een nieuweling op elke drie weet al na een week of hij of zij het jarenlang gaat volhouden bij deze werkgever. Denk dus aan een goed, volledig en zorgvuldig samengesteld inwerkprogramma. De gedachte dat ‘wat goed is, vanzelf boven komt drijven’ past daar niet echt bij…

4} Als er geen loonsverhoging in zit, gaat een op elke drie nieuwelingen om zich heen kijken.
Trouwens, ook bij twee van elke drie mensen die al langer binnen zijn is het salaris de voornaamste bron van onvrede, bleek uit de Monsterboard WageIndex dit jaar. Wie goed is ingewerkt, kent ook de betekenis van zijn eigen rol binnen de organisatie. Als ze zich goed kunnen identificeren met de waarden van de organisatie, zullen deze talenten minder snel opzeggen als de loonsverhoging er dit jaar nog niet in zit.

5} Van het zittende personeel wil ongeveer de helft een andere baan.
In grote organisaties is ook een op elke drie midden- en hogere managers latent op zoek naar iets anders. Die raakt u binnenkort kwijt als u ze niet vertelt hoe waardevol ze zijn voor de organisatie. En u weet hoe het gaat met vissen? Die beginnen aan de kop te stinken…

En anders: een prettig afscheid loont

In een aantal marktsectoren bedraagt het gemiddeld aantal dienstjaren twee tot drie jaar bij medewerkers onder de dertig. Dit betekent een grote kans op herhaald werkgeverschap, repetitive employment. Medewerkers zullen vaker in- en uittreden bij dezelfde werkgever. Deze medewerkers kennen de organisatie goed en hebben weinig tot geen behoefte aan een onboarding-proces. Ook zijn ze snel inzetbaar en hebben ze vaak een goede relatie met de klanten en partners van de organisatie.

Goed ‘offboarden’ betaalt zich terug

Jammer dus dat het offboarding-proces in veel organisaties een administratief en onpersoonlijk karakter heeft. De nadruk ligt op het overdragen van werkzaamheden en het inleveren van mobiel, laptop en de leaseauto. Een exit-interview is vaak al teveel gevraagd.

Top drie uitstroomredenen

Sommige organisaties voeren wel degelijk exitgesprekken waarin ze vragen naar de vertrekredenen. En steeds vaker worden analyses losgelaten op de data uit deze interviews om de top drie van oorzaken voor uitstroom te bepalen. In de meeste gevallen vinden we in de top drie:

  • carrièreperspectief,
  • de manager, en:
  • salaris/beloning,

in elke willekeurige orde. De redenen voor uitstroom vaststellen is belangrijk en zinvol. Maar zal dit de medewerkers aanmoedigen om terug te komen?

De laatste indruk overheerst

Shikma denkt dat veel organisaties baat hebben bij een goed offboarding-proces. De laatste indruk is vaak bepalend voor het beeld dat medewerkers hebben van hun vorige werkgever. Een mooi, persoonlijk afscheid vergroot de kans op herhaald werkgeverschap met alle genoemde voordelen.

Denk aan uw imago

Niet minder belangrijk is de reputatie van de organisatie op de steeds krapper worden arbeidsmarkt. Goede ambassadeurs zijn de meest effectieve manier voor het creëren en behouden van een positief imago. Tegelijk vermindert zo de behoefte aan en afhankelijkheid van arbeidsmarktcommunicatie, en dalen de bijhorende kosten. Dus wanneer gaat de ceo van jouw organisatie de handen schudden van medewerkers die de organisatie gaan verlaten?

Meer informatie

In een dag het item ‘talent management’ van uw to-do lijstje krijgen? Dat kan, op dinsdag 11 oktober in Breukelen. Tijdens het congres Talent & Performance Management hoort u alles dat u nu moet weten over talent management. Klik hier voor meer informatie en inschrijven.

Tags : , ,
Categorie : Langer werken, Nieuws, Talentontwikkeling
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

15 maart 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .