Stelling
"Opleidingen en congressen zijn geen personeelsuitjes."
76
42
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken ‘Zorgen over langer doorwerken nemen toe’
Langer doorwerken

‘Zorgen over langer doorwerken nemen toe’

In steeds meer sectoren maken werknemers zich zorgen over de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd. Zij vrezen dat ze hun pensioen niet halen en daardoor langdurig langs de kant komen te staan. Dat zegt FNV-voorzitter Han Busker in een interview met De Telegraaf. Wie moet ervoor zorgen dat meer mensen wel tot hun pensioen door kunnen werken?

Wie AOW wil, moet vanaf 1 januari 2018 66 jaar zijn. In 2021 ligt de beginleeftijd voor het staatspensioen op 67 jaar. In 2022 krijgt u AOW als u 67 jaar en drie maanden oud bent. Hierna is de AOW-leeftijd afhankelijk van de levensverwachting. De FNV-voorman merkt dat die versneld verhoogde leeftijd, waartoe het kabinet in 2012 heeft besloten in steeds meer bedrijven en sectoren een discussiepunt is. “Wij merken dat er heel veel onrust heerst onder werknemers. Als ik ergens in het land ben in een fabriek, bij de politie, in de zorg, het onderwijs of de bouw, dan geven mensen aan dat zij hun huidige werk niet tot hun 68e kunnen volhouden”, zegt Busker tegen de Telegraaf.

Verantwoordelijk

“Het kabinet loopt weg van zijn verantwoordelijkheid. Zij hebben deze versnelde en rigoureuze maatregel er door geduwd en ze willen er geen millimeter op bewegen. En dan wordt er tegen ons gezegd dat wij er maar voor moeten zorgen dat werknemers gezond de finish kunnen halen. Maar het is voor grote groepen mensen gewoon niet te doen”, aldus de FNV-voorzitter.

Generatiepacten

Mensen met zware beroepen moeten eerder kunnen stoppen met werken, vinden FNV en CNV. Een fatsoenlijke oudedag is de reden waarom de FNV het generatiepact hoog op de agenda heeft gezet bij de cao onderhandelingen. In een generatiepact staan afspraken waardoor oudere werknemers minder kunnen gaan werken, maar de pensioenopbouw wel doorloopt en meer jongeren de kans krijgen om in de sector te werken. De FNV is met een 11-puntenplan gekomen om dat mogelijk te maken. In het plan stelt de vakbond voor om per extra levensjaar een half jaar later met pensioen te gaan. Daarnaast moet de AOW-uitkering vier jaar eerder of later kunnen ingaan dan de richtleeftijd. Bij een AOW-leeftijd van 67 betekent dit AOW vanaf 63 of uitstel tot 71 jaar.

Fysiek zwaar moet omscholen

De vakbonden lijken zich vooral te richten op mensen met lager betaald werk, vaak fysiek zware arbeid, waar ze wel langer mee door moeten gaan omdat ze niet veel meer hebben dan AOW als ze met pensioen mogen. Gezondheidseconoom Ravesteijn onderzocht dit in 2016. Mensen met zware beroepen kunnen zich volgens hem na hun vijftigste beter laten omscholen. Anders lopen ze kans dat ze niet meer door kunnen werken, door de schade die ontstaat in hun fysiek zware beroep. Struikelblok bij de stelling ‘zware beroepen eerder met pensioen’ blijkt de afbakening van een zwaar beroep. Vindt staatssecretaris  Klijnsma en een meerderheid in de Tweede Kamer. En, hoe zit het met de eigen verantwoordelijkheid van mensen met een zwaar beroep? Moeten zij niet eerder zelf aan de bel trekken?

Het verschil tussen kunnen en willen

Er zitten meer kanten aan de discussie over langer doorwerken. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO blijkt dat hoe ouder werknemers zijn, hoe langer ze willen doorwerken. De gemiddelde werknemer denkt het wel tot 62 jaar en 6 maanden te kunnen volhouden in zijn of haar huidige beroep. Dat is nog lang geen 68, maar bij de NEA valt op: hoe ouder de bevraagde is, hoe langer hij denkt te kunnen doorgaan. Ook in de bouw. Adviesbureau Berenschot vermoedt dat ouderen daar al minder zwaar werk doen en daarom inschatten dat ze dat werk wel kunnen volhouden tot hun 67e. Die bevindingen staan haaks op de ervaringen van de vakbonden. Lees meer over langer willen, kunnen en moeten doorwerken in dit overzichtsartikel.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer doorwerken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid