Stelling
"Te veel organisaties weten niet goed waarom ze doen wat ze doen."
118
7
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Dossiers Langer doorwerken ‘Zorgen over langer doorwerken nemen toe’
Langer doorwerken

‘Zorgen over langer doorwerken nemen toe’

In steeds meer sectoren maken werknemers zich zorgen over de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd. Zij vrezen dat ze hun pensioen niet halen en daardoor langdurig langs de kant komen te staan. Dat zegt FNV-voorzitter Han Busker in een interview met De Telegraaf. Wie moet ervoor zorgen dat meer mensen wel tot hun pensioen door kunnen werken?

Wie AOW wil, moet vanaf 1 januari 2018 66 jaar zijn. In 2021 ligt de beginleeftijd voor het staatspensioen op 67 jaar. In 2022 krijgt u AOW als u 67 jaar en drie maanden oud bent. Hierna is de AOW-leeftijd afhankelijk van de levensverwachting. De FNV-voorman merkt dat die versneld verhoogde leeftijd, waartoe het kabinet in 2012 heeft besloten in steeds meer bedrijven en sectoren een discussiepunt is. “Wij merken dat er heel veel onrust heerst onder werknemers. Als ik ergens in het land ben in een fabriek, bij de politie, in de zorg, het onderwijs of de bouw, dan geven mensen aan dat zij hun huidige werk niet tot hun 68e kunnen volhouden”, zegt Busker tegen de Telegraaf.

Verantwoordelijk

“Het kabinet loopt weg van zijn verantwoordelijkheid. Zij hebben deze versnelde en rigoureuze maatregel er door geduwd en ze willen er geen millimeter op bewegen. En dan wordt er tegen ons gezegd dat wij er maar voor moeten zorgen dat werknemers gezond de finish kunnen halen. Maar het is voor grote groepen mensen gewoon niet te doen”, aldus de FNV-voorzitter.

Generatiepacten

Mensen met zware beroepen moeten eerder kunnen stoppen met werken, vinden FNV en CNV. Een fatsoenlijke oudedag is de reden waarom de FNV het generatiepact hoog op de agenda heeft gezet bij de cao onderhandelingen. In een generatiepact staan afspraken waardoor oudere werknemers minder kunnen gaan werken, maar de pensioenopbouw wel doorloopt en meer jongeren de kans krijgen om in de sector te werken. De FNV is met een 11-puntenplan gekomen om dat mogelijk te maken. In het plan stelt de vakbond voor om per extra levensjaar een half jaar later met pensioen te gaan. Daarnaast moet de AOW-uitkering vier jaar eerder of later kunnen ingaan dan de richtleeftijd. Bij een AOW-leeftijd van 67 betekent dit AOW vanaf 63 of uitstel tot 71 jaar.

Fysiek zwaar moet omscholen

De vakbonden lijken zich vooral te richten op mensen met lager betaald werk, vaak fysiek zware arbeid, waar ze wel langer mee door moeten gaan omdat ze niet veel meer hebben dan AOW als ze met pensioen mogen. Gezondheidseconoom Ravesteijn onderzocht dit in 2016. Mensen met zware beroepen kunnen zich volgens hem na hun vijftigste beter laten omscholen. Anders lopen ze kans dat ze niet meer door kunnen werken, door de schade die ontstaat in hun fysiek zware beroep. Struikelblok bij de stelling ‘zware beroepen eerder met pensioen’ blijkt de afbakening van een zwaar beroep. Vindt staatssecretaris  Klijnsma en een meerderheid in de Tweede Kamer. En, hoe zit het met de eigen verantwoordelijkheid van mensen met een zwaar beroep? Moeten zij niet eerder zelf aan de bel trekken?

Het verschil tussen kunnen en willen

Er zitten meer kanten aan de discussie over langer doorwerken. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO blijkt dat hoe ouder werknemers zijn, hoe langer ze willen doorwerken. De gemiddelde werknemer denkt het wel tot 62 jaar en 6 maanden te kunnen volhouden in zijn of haar huidige beroep. Dat is nog lang geen 68, maar bij de NEA valt op: hoe ouder de bevraagde is, hoe langer hij denkt te kunnen doorgaan. Ook in de bouw. Adviesbureau Berenschot vermoedt dat ouderen daar al minder zwaar werk doen en daarom inschatten dat ze dat werk wel kunnen volhouden tot hun 67e. Die bevindingen staan haaks op de ervaringen van de vakbonden.

Calculerend gedrag

Nog een onwenselijk effect bij vroegpensioen voor zware beroepen is dat werkgevers (en de werknemers zelf) er mee gaan rekenen. “Jij gaat toch vroeger met pensioen, dus in jou hoef ik niet meer te investeren,” zeggen werkgevers dan al snel bij mensen die ouder zijn dan 55 jaar. Bij reorganisaties staan ze als eersten buiten. En de werknemers die het betreft, hebben (nog) minder zin in om-, her- en bijscholing voor ander werk. Tegen dat negatieve stigma hebben diverse hoogleraren en ook Kamerleden gewaarschuwd. Wie sterk is kan langer doorwerken, en krijgt daarvoor als beloning een hogere uitkering.

Persoonlijke ontwikkeling: wie begint?

Misschien dat werknemers, zeker als ze ouder worden, wel langer willen doorwerken. Zeker als ze het vooruitzicht van een werkloos bestaan zien opdoemen. Maar ze moeten het ook kunnen. Dan is de vraag: is er ander werk dat minder zwaar is en nog voldoende betaalt? En zo ja: moet ik me daarvoor gaan om-, her-, of bijscholen? Hierachter zitten andere vraagstukken. Wie moet het initiatief nemen voor die persoonlijke ontwikkeling? Werkgever, werknemer, overheid of alle drie? En wanneer moet dat? Wat te doen met de aarzeling, tot soms weerzin vooral bij mensen met een lagere of middelbare opleiding tegen weer of nog ‘iets nieuws gaan leren’? Kunnen andere instrumenten, zoals demotie helpen bij de inzetbaarheid? Dat zijn de ‘uitdagingen’ waar het management en HR de komende jaren voor staan, als het gaat om zo veel mogelijk mensen duurzaam inzetbaar houden.

De factor Waardering

Belangrijk bij de beslissing over langer doorwerken of eerder stoppen is niet alleen of je langer moet of kunt doorgaan. Er blijkt nog een factor van grote invloed op die beslissing: waardering van je werkgever en zekerheid vanuit de samenleving. Dat bepaalt of je langer wilt doorwerken. Hierop wees recent promotieonderzoek van Bert Breij aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Het zijn juist de gezonde oudere werknemers die eerder stoppen met werken. Dat komt vooral door een gebrek aan waardering. Van hun werkgever, die steeds weer wat anders wil, en vanuit de samenleving die hun vakkennis steeds minder lijkt te waarderen en tijdens de wedstrijd de doelpalen zonder probleem verzet. Ook in het onderwijs en bij de overheid haakt een ‘cohort’ aan oudere werknemers met een perspectiefrijk en veelzijdig arbeidsleven vrijwillig eerder af.

Willen, moeten, kunnen

Zo blijkt het antwoord op de vraag: langer doorwerken vooral een afweging tussen willen, moeten en kunnen. Wie geen keus heeft, of vindt dat hij die niet heeft, zou eerst alternatieven moeten ontwikkelen zodat hij of zij toch zelf iets heeft te kiezen. Dat kan met allerlei financiële maatregelen zoals flexpensioen en generatiepacten, en met een baaierd aan ontwikkelmogelijkheden, maar het antwoord hangt minstens net zo sterk samen met de waardering die je krijgt voor je beroep en je functioneren. Van je werkgever, de collega’s en van de samenleving. En van je eigen toekomstwensen, maar ook van de toekomstverwachtingen in je werkende bestaan. Wil je je (steeds vaker) om-, her-, of bijscholen of je op andere manieren blijven ontwikkelen om bij te blijven? Wie een zwaar beroep heeft, of dat beroep als zwaar ervaart, zal wel moeten als hij of zij meer jaren werkend wil doorbrengen. Hulp van buiten (werkgever, overheid) is onmisbaar bij het ontwarren van die erg persoonlijke Gordiaanse knoop die ‘ga ik langer doorwerken’ heet…

Print Friendly
Tags : ,
Categorie : Langer doorwerken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

15 maart 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .