Stelling
"Bij hybride werken gaat het er weer om wat je kunt, niet wie je kent."
8
3
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken 4 Tips om het leervermogen op peil te houden
Anders werken

4 Tips om het leervermogen op peil te houden

persoonlijke ontwikkeling, leervermogen

Het gaat er bij inzetbaarheid steeds minder om wat je al weet, kunt en doet. Belangrijker is de vaardigheid om snel iets nieuws aan te leren. Meer informatie is daar meestal niet voor nodig; sterker nog: (te)veel informatie betekent vaak minder kennis opdoen. Maar efficiënter en sneller doen wat je al kunt is wat de meeste werkgevers vragen. Zo kom je niet toe aan iets nieuws leren, hoewel je dat wel graag zou willen. De kennisparadox is geboren. Hoe komen werknemers hieruit?

Tomas Chamorro-Premuzic schetst op HBR uitgebreid en (iets te) omstandig het dilemma waar steeds meer talentvolle medewerkers in terecht komen. Informatie vinden is van oplossing voor meer kennis steeds vaker juist het probleem geworden. Snel internet is bijna overal beschikbaar in de westerse wereld; iets opzoeken is in een mum van tijd gebeurd. Oppassen voor een overvloed aan informatie, en informatie negeren op tijden dat je het niet nodig hebt is een nieuwe, waardevolle vaardigheid geworden.

Leervermogen als overleef-criterium

Werkgevers werven daar ook steeds nadrukkelijker op. Ze nemen geen mensen aan omdat ze specifieke kennis hebben van een onderwerp of vakgebied. Ze zoeken naar mensen die zich die kennis snel, en goed eigen kunnen maken. Een vaardigheid die sommigen honderd jaar geleden al naar waarde konden schatten, stelt de auteur. Maar dat is dus informatie die er nu niet veel (meer) toe doet… Net zoals het opslaan van vet, sinds honderdduizenden jaren een nuttige overlevingsstrategie nu een gevaar is geworden voor de gezondheid, is nu de informatie-overload een bedreiging. Maar onze hersenen zijn van oudsher gericht op alle nieuws en nieuwtjes onderzoeken. Ons overleven hing ervan af. Vandaar de social mediaverslaving waar sommigen onder zuchten.

Herhaling is stilstaan is achteruit gaan

Informatie selectief gebruiken om snel bruikbare, gewenste en gepaste kennis op te doen is een vaardigheid die echte talenten zich nadrukkelijk eigen moeten maken, willen ze talent blijven. En dat is niet eenvoudig, want in steeds meer bedrijfsorganisaties gaat het om resultaten. Niet de kwaliteit maar de kwantiteit telt, want er moet op tijd worden geleverd. Beter worden in wat je al goed kunt past niet echt goed bij de leercultuur die nodig is om jezelf te blijven ontwikkelen en dus duurzaam inzetbaar te blijven. Chamorro-Premuzic geeft vier opvallende tips om het leervermogen op peil te houden in een prestatieomgeving.

4 Tips om te blijven leren in een productiewoestijn

1} Ga bij de juiste organisatie werken.Pyramide van kennis

Niet elke bedrijfsorganisatie is even geschikt als werkplek om snel nieuwe vaardigheden aan te leren, laat staan om ermee te experimenteren. En niet elke organisatie die daar wel ruimte voor geeft, past optimaal bij de leerbehoefte van elke werknemer. Persoonlijke aanleg en belangstelling zijn belangrijk, net zoals de mate en snelheid waarmee iemand zich kan openstellen voor nieuwe ervaringen. Belangrijk is de ‘nieuwsgierigheidsfactor’: de mate waarin het bedrijf de nieuwsgierigheid van zijn medewerkers kan prikkelen. Ook is een veilige, open leeromgeving essentieel, waarin experimenteren, fouten maken, en nieuwe, creatieve invallen worden beloond in plaats van bestraft. Bedrijven als Google en Unilever hebben volgens Chamorro-Premuzic zo’n positief-prikkelende leercultuur.

2} Leren kost tijd.

En die tijd is er meestal niet, in een hoogwaardige productieomgeving waarin iedereen bijna op de toppen van zijn kunnen moet blijven presteren om het dagelijkse werk af te krijgen. Wacht dus niet af op toestemming van ‘hogerhand’ om iets nieuws of anders te leren, suggereert Chamorro-Premuzic. Leertijd is essentieel voor je persoonlijke ontwikkeling, dus neem en claim er tijd voor. Makkelijk gezegd als de deadlines je om de oren vliegen?

3} Negeer je sterke kanten.

De meest opvallende tip uit het artikel: wie blijft doen wat hij al goed kan, wordt daar niet sterker van. Inzetbaarheid wordt breder – en dus ook duurzamer als mensen bewust hun zwakkere kanten opzoeken, om te proberen daarin beter te worden. Een manier van denken die dwars ingaat tegen job crafting. Maar wie nieuwe kennis of vaardigheden wil opdoen zal zich moeten richten op wat hij nog niet weet, of altijd heeft overgeslagen. Zoals wiskunde of Japans leren. Dat vraagt om moed, en steun van de werkgever. Als compromis noemt de auteur het dakpansgewijs leren: breid je bestaande skill set uit met vaardigheden en kennis die in het verlengde liggen, of net iets anders zijn. Zoals de trambestuurder die kaartjes gaat controleren, of een bus gaat besturen.

4} Leren van anderen.

De beste manier om andere vaardigheden en werkwijzen aan te leren is… door het af te kijken van anderen. En dat het liefst zonder dat die ander het met opzet voordoet. In spontane, praktische situaties meelopen of meekijken met een ander, daar leer je vaak het meeste van. Formele kennis is bij veel dagelijkse problemen niet nodig, en anders zijn er altijd mogelijkheden om dat bij te spijkeren. Informatie is overal en altijd, dankzij het internet. De auteur roept ons op om onze schroom bij dit informele leren opzij te zetten: afkijken of meekijken is geen schande of teken van zwakte. Maak er elke dag wat tijd en ruimte voor, zodra die gelegenheid zich voordoet. En wie weinig gelegenheid heeft om van anderen te leren, kan proberen om meer van zichzelf te leren: hoe kijken anderen aan tegen mijn optreden? Hoe heb ik me volgens mijzelf en volgens anderen uit lastige situaties gered? Laat geen gelegenheid voorbij gaan om iets te leren, op wat voor manier dan ook, dat lijkt de voornaamste boodschap van Chamorro-Premuzic. Ongeacht je prestaties in het verleden, of je een toekomst hebt als werkende hangt af van dat leervermogen. Hij heeft ongetwijfeld gelijk!Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Anders werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen
Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid