Stelling
"Je werk met passie doen kweekt perfectionisme."
5
25
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden 5 Basistips voor meer vitaliteit
Arbeidsomstandigheden

5 Basistips voor meer vitaliteit

Vele onderzoeken tonen het aan, maar u voelt het misschien zelf ook wel: werkend Nederland is niet erg vitaal. Minder dan 1 op elke 8 medewerkers mag zich vitaal noemen; bijna 1 op elke 3 collega’s is dat helemaal niet. Teveel werkdruk, te lang doorwerken en het gevoel ‘geleefd te worden’ op je werk zijn de meest gehoorde oorzaken. Daar werk je niet duurzaam mee door. Hoe kan de vitaliteit van de medewerkers beter?

Langer doorwerken, met minder mensen producten en diensten van hogere kwaliteit leveren vraagt om medewerkers die gezonder zijn dan ooit. Eigenlijk moeten ze voortdurend een topprestatie leveren. Investeren in vitaliteit is een belangrijk middel om deze doelstelling te bereiken. Minder ziek zijn is nog maar het begin. Uit een veelheid aan publicaties over vitaliteit bij medewerkers destilleerden we vijf tips om werknemers productiever, meer gefocust, alerter en creatiever te krijgen.

1} Een zittend bestaan, doe er wat aan

Zo’n 63 procent van de medewerkers op kantoor brengt minstens zes uur per dag achter zijn bureau door. Bijna de helft van u blijft ook de hele dag binnen zitten. Zittend werk is slecht, het heet ook wel “het nieuwe roken.” Bij de afdelingen Sales, Media, Marketing (60 procent) en Financiën (54 procent) het grootste aandeel medewerkers aan zijn bureau is gebonden. Veel zitten betekent ongelukkige, overwerkte en minder tevreden werknemers, wat uiteindelijk een negatieve impact heeft op de productiviteit. Om te zwijgen over verhoogde risico’s op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Wat te doen? Probeer dynamisch te werken. Dat betekent onder (veel) meer vaker opstaan, naar een collega lopen in plaats van mailen, bellen of appen, mini-pauzes en lunchwandelen.

2} Eet gezond, eet matig

Sporten via of op het werk kan maar bij 2 op elke 10 bedrijven. Fruit staat bij net iets meer dan een kwart van de kantines op het menu. Ruim 20 procent van u zegt zich minder goed te kunnen concentreren na een slechte lunch. 17 Procent geeft aan niet minder productief te worden, maar zegt wel sneller geïrriteerd te zijn. De sociale omgeving heeft ook invloed op de behoefte aan gezond eten. Zo eet een op de tien werknemers gezonder in bijzijn van collega’s. Ook wordt er langzamer gegeten, met als gevolg dat mensen sneller een verzadigd gevoel hebben. Denk ook eens aan superfoods, zoals quinoa, havermout, gojibessen en chiazaad. En wie het druk heeft, kan misschien beter vaker kleinere porties eten. Dit “grazen” moet u wel beperken tot 7 eetmomenten per dag.

3} Maak een vitaliteitsprogramma

Het gaat er niet om dat u een kant-en-klaar programma bij de medewerkers op het bureau legt. Maak liever een vitaliteitsprogramma dat goed past bij uw organisatie en de medewerkers. Medewerkers moeten zelf met de bouwstenen komen waar ze zelf graag mee verder willen. Behalve een lunchwandelgroep kunt u denken aan een jog- of hardloopclub, een hometrainer achter het bureau (fietswerkplek) en een fitnessruimte met een fysiotherapeut. Het is belangrijk dat mensen doen wat bij ze past en bereikbare doelen stellen. Kleine veranderingen maken samen het verschil, zoals (onder andere) Philips heeft laten zien.

4} Kijk ruim om u heen, combineer, deduceer en reduceer

Veel organisaties zijn al bezig met het bevorderen van een gezonde en actieve leef- en werkstijl. Kijk dus goed om u heen, vraag tips en informatie en behoud het ‘goede’ voor uw organisatie. Een goed startpunt is interventiedatabase.nl, een initiatief van het Nederlands Instituut voor Sport en Beweging (NISB) en RIVM Centrum Gezond Leven (CGL) samen met Trimbos-instituut. De website bevat vele verwijzingen naar organisaties en kennisverzamelingen met tips over , zijn bijvoorbeeld 100 tips te vinden voor een gezondere levensstijl.

5} Pak je pauze(s)

Uitrusten doe je maar in je eigen tijd, net zoals ziek zijn. Zelfs in onze heilige vakanties is doorwerken op de tablet en smartphone heel normaal geworden. We zijn zó verslaafd geworden aan werken, dat we moeten leren om bewust niets te doen. Tijdens dat ‘niets doen’ doe je namelijk heel veel. Je hersens draaien nog enige tijd door, op topsterkte. Ze ordenen, prioriteren en interpreteren alles dat je hebt gedaan en hebt meegemaakt. Hard doorwerken is dus niet hetzelfde als efficiënt werken. Meer is (lang) niet altijd beter. Slimmer wel. Slimmer worden doe je niet door meer te doen in minder tijd. Zoals een bekende wielrenner decennia geleden al zei: de wedstrijd win je in bed.

Stappenplan vitaliteit medewerkers

Geef deze praktische grondleggers van vitaliteit een stevige onderbouwing met het stappenplan voor vitale(re) medewerkers. Aan vitaliteit van de medewerkers moet je blijven werken, toch?Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws, Vitaliteit
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid