Stelling
"Ouderen moeten beter leren luisteren naar wat jongeren echt willen."
7
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond 5 Regels voor een langer en gezonder leven
Achtergrond

5 Regels voor een langer en gezonder leven

gezonde voeding

Vraagt u zich af hoe snel u ouder aan het worden bent? Ga op de grond zitten, en sta enkele malen achter elkaar snel op. 40 Maal achter elkaar opdrukken mag ook. Deze, en andere luchtige tips over gezond blijven beschreef Christie Aschwanden in The Washington Post. U kent de meeste tips wel, maar weet u ook waarom ze helpen?

De oefening in op de grond zitten en weer opstaan is vooral nuttig voor mensen ouder dan 50 jaar. Als u dat niet wilt of kunt doen, pak dan verschillende objecten eens stevig beet. Probeer om erin te knijpen. Juist als het die ene collega is. Niet zo’n zin in, of niet echt mogelijk? Probeer om sneller te gaan lopen. Wie dat niet meer kan, is aardig onderweg naar het einde, beweren sommige onderzoekers.

Nodig voor duurzamer inzetbaarheid

Al deze ludieke tests zijn niet bedoeld om te blijven herhalen tot u ze goed kunt doen. Ze geven een algemene indruk van hoe fit u bent. Belangrijk voor duurzame inzetbaarheid, want langer doorwerken vraagt om een langdurig gezond lijf (en geest). Mensen met een goede conditie lopen sneller. En van de grond opstaan gaat makkelijker als u beschikt over goede botten. Ze gaan al achteruit zodra u de 30 bent gepasseerd. Die slijtage is onvermijdelijk. En uiteindelijk gaat u daar ook meestal niet aan dood. Zegt de hoogleraar geneeskunde en gedragswetenschapper Steve Cole van de UCLA School of Medicine. De meeste mensen sterven aan ziektes. In een fit lichaam hebben die minder kansen.

5 Evergreens van een lang en gezond leven

Wie dus fit wil blijven om het zo lang mogelijk uit te houden en de fatale aandoeningen zo lang mogelijk te ontlopen kan de volgende 5 leefregels (plus 1 bonusregel) ter harte nemen. Aschwanden geeft u uitgebreid, en met een vlot-babbelende schrijfstijl, vele argumenten om ze toch maar te blijven proberen.

1} Beweging is het belangrijkste.dynamisch bewegen op het bureau

Nederlanders zijn Europees kampioen zitten, dat weten we. En de enige manier om daar wat aan te doen is, inderdaad: meer bewegen. In dit artikel bewieroken diverse deskundigen daar de voordelen van. Het goede nieuws is: marathons lopen hoeft niet. De inmiddels beruchte 30 minuten matig inspannend bewegen elke dag zijn voldoende. Zelfs een kwartier per dag zou al helpen. Mits u dat elke dag doet. Goed voor hart en bloedvaten, vermindert de kans op diabetes, en u gaat er ook nog beter van denken. Beweging helpt de hersens meer dan simulatiespelen. Meer dan een uur dagelijks bewegen hoeft niet, dan zijn de voordelige effecten niet meer te merken.

2} Genoeg slapen.

Slapend ouder worden. Het klinkt als een slechte reclameslogan. Maar het helpt echt. Waarom? De hersens plegen dan groot onderhoud. Op zichzelf. Wie maar 5 uur slaapt per nacht, al is het maar een paar nachten achtereen, gaat zich voelen als een diabeticus, voegt een wetenschapper eraan toe. De bloedsuikerspiegel schiet omhoog. Geen tijd voor lange nachten? Toch doen. Wie goed heeft geslapen, is overdag tweemaal zo productief. Maar te lang is ook weer niet goed. Wie vaak langer slaapt dan 9 uur per nacht, heeft waarschijnlijk een gezondheidsprobleem. Aschwanden rekent ook af met de opvatting dat u slaaptekort in het weekend kunt inhalen. Bovendien kom je dan maandagochtend niet meer op tijd je bed uit. U bent gewaarschuwd, dit wintertijdweekend.

3} Goed eten.

De teneur van de meeste adviezen over goed eten komen neer op: matig eten. Wat u dan eet, is minder belangrijk. Dat was het dus, met de vele diëten om gezonder, slanker en langer te leven. (Tenzij je je er strikt aan houdt, en dat kunnen de meeste mensen toch niet.) Dus ik kan alles eten? Vraagt u nu. Alles waar je je prettig bij voelt, ook na de maaltijd, lijkt het samengevatte antwoord te zijn. Waarbij het beruchte mediterrane dieet de voorkeur heeft van de gezondheidswetenschappers in dit artikel. En dan met name veel groenten en fruit. En wie vaker per dag wat eet, moet proberen om die eet-momenten zo kort mogelijk te houden.

4} Matig met alcohol.

(We zeiden al, dit artikel heeft een hoge mate van voorspelbaarheid.) Wat blijkt? Voor drinken geldt hetzelfde als voor eten: doe het met mate. Geheelonthouding is niet nodig voor een lang en gezond leven, zo lijkt het tenminste. Maar meer dan 2 glazen per dag is waarschijnlijk ook niet goed. Waarom al die voorbehouden? De meeste studies die dit artikel aanhaalt, zijn gebaseerd op eigen waarnemingen van groepen mensen. En mensen zijn erg slecht in het bijhouden van hun eigen gedrag. Zeker als ze weten dat het niet goed voor ze is. Raadpleeg het artikel van Aschwanden voor alle details.

5} Hou de stress onder controle.

Maak u niet te druk, kortom. Chronische stress is slecht voor het lichaam, dat wist u al. Maar weet u ook waarom? Het lichaam blijft te lang in de alarmstand staan die het nodig heeft om allerlei indringers en externe bedreigingen van het lijf te houden. Het leidt dus tot ontstekingsreacties. En dat leidt weer tot verhoogde kans op kanker, hartaanvallen, beroertes en Alzheimer. Ontstekingsreacties komen sowieso vaker voor in het lichaam van oudere mensen. Die moeten dus nog scherper letten op de stressoren in hun leven. Die regelmatig bestrijden (met energiegevers of ontspannende activiteiten) is essentieel om stress, die onvermijdelijk is in elk leven onder controle te houden.

Bonustip: redenen om uit bed te komen

En de bonustip? Die is net zo bekend als de andere: blijven bouwen aan een sterk netwerk. Dat geeft u een duidelijk doel in uw leven. Mensen met een duidelijk doel voor ogen houden het (meestal) ook langer vol zonder dodelijke ziektes. Hou mensen in uw omgeving aangehaakt, en blijf zelf ook zoeken naar redenen om uit bed te komen. Juist wanneer u ouder wordt is die zingeving essentieel, laat Aschwanden haar deskundigen zeggen. Wordt u een beetje moe van al die goedbedoelde opengetrapte deuren? Dan hebben we een laatste bonustip die u waarschijnlijk ook al kende. Maar ook vaak vergeet. Draag altijd uw gordel in de auto.Print Friendly, PDF & Email
Categorie : Achtergrond, Basics van DI, Langer werken
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid