Stelling
"Ouderen moeten beter leren luisteren naar wat jongeren echt willen."
8
6
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken 5 stappen tegen de werkdruk van ‘energievreters’
Gezonder werken

5 stappen tegen de werkdruk van ‘energievreters’

Meer mensen aan het werk zetten betekent niet automatisch een lagere werkdruk. De werkdruk neemt pas echt af als er minder energievreters zijn, en meer energiegevers. U bereikt het in 5 stappen.

Geluidsabsorberende wanden. Niet de eerste oplossing waar je aan denkt bij de bestrijding van werkdruk. Toch is het een logische, want geluidhinder op de werkplek is een energievreter. En werkdruk ontstaat als de energievreters het winnen van de energiegevers.

Klagen in de koffiehoek

Een indruk krijgen van het effect van energievreters? Bezoek de koffiehoek. Want dat is bij uitstek de plaats waar medewerkers klagen. Over instabiele netwerken of de afgelopen reorganisatie. Aan de andere kant staan de energiegevers. Interessant werk bijvoorbeeld, of een complimentje van je leidinggevende. Het voordeel van energiegevers: ze zijn makkelijker te beïnvloeden. Bovendien vormen ze belangrijke buffers tegen de energievreters.

Vijf stappen tegen de energievreters

Een juiste balans tussen energiegevers en energievreters, daar gaat het om. Bij de aanpak van werkdruk is het verder belangrijk om tijdig te signaleren om op alle niveaus te kunnen ingrijpen. Een indeling in vijf sterren helpt daarbij.

1: signaleren

Registreer de signalen bij individuele medewerkers, maar ook op team- en organisatieniveau. Mensen die nagels bijten of snel praten. Een over de gehele linie in de organisatie toegenomen hoeveelheid fouten of klachten.

2: de persoonlijke aanpak

Voldoende vaardigheden om het werk vol te houden zijn energiegevers. Die vaardigheden zou een werkgever moeten integreren in zijn personeelsontwikkelingsplannen. Ook als de werkdruk al te hoog is opgelopen zijn er allerlei strategieën: van mindfulness en coaching tot powernaps.

3: gooi het in de groep

Individuele verschillen tussen mensen zijn groot, hetzelfde geldt voor teams. Sommige teams zijn gebaat bij concrete oplossingen. Andere zoeken hun heil in het zogenoemde V-model waarbij ze op zoek gaan naar begrip en inzicht, in plaats van de snelste oplossing.

4: uitrollen in de hele organisatie

Op dit niveau worden belangrijke beslissingen genomen. Bijvoorbeeld: hoe verminder je bij een reorganisatie de werkdruk van de medewerkers die achterblijven? Zo’n oplossing vereiste een organisatiebrede blik.

5: Kijk in de branche, kijk naar de overheid

Kent uw branche geen arbocatalogus met afspraken over werkdruk? Geen nood. Want 73 werkdruk-catalogi uit andere sectoren bevatten een schat aan goede ideeën.

Meer informatie

  • Lees het volledige artikel ‘Energiegevers tegen werkdruk’ van Peter Passenier in Vakblad Arbo 9-2015.
  • Meer weten over de 5 stappen tegen werkdruk? Lees het boek ‘5 sterrenaanpak voor een gezonde Werkdruk’ door Alex van der Wal, Arnold van Meerveld, Aukje van den Bent en Huub Pennock.

(Arbo-online)Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid