Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
11
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden 7 tips om stress en burn-out voor te zijn
Arbeidsomstandigheden

7 tips om stress en burn-out voor te zijn

stressbal

Heeft u zich ook voorgenomen om dit jaar minder stress te hebben? U bent vast niet de enige. Werkstress is beroepsziekte nummer één in ons land, blijkt uit cijfers van het CBS. Jaarlijks meldt 14 procent van de Nederlanders zich ziek vanwege een burn-out. En zit dan gemiddeld maar liefst 242 dagen thuis. Dat kost de samenleving 1,8 miljard euro. Gea Peper, oprichter van het Happiness Bureau, geeft op PW. 7 tips om stress en burn-out voor te zijn.

Bureaucratie, onmacht en slecht leiderschap zijn de drie voornaamste oorzaken van werkstress, bleek uit een onderzoek onder 3300 Nederlandse millennials. Een ander onderzoek noemt een verstoorde werk-privébalans, te hoge werkdruk, te weinig erkenning en te weinig steun van leidinggevenden en collega’s als belangrijkste oorzaken.

Serieuze bedreigingen

Werkstress en burn-outs zijn serieuze bedreigingen voor onze gezondheid en ons geluk. En het funeste is: na herstel zetten we mensen terug in hetzelfde systeem zonder hier iets van geleerd te hebben. Hoewel Nederlanders zich minder opgebrand voelen dan andere Europeanen, neemt werkstress hier nog steeds elk jaar toe – ondanks dat de overheid er al vijf jaar aandacht aan besteedt tijdens de ‘Week van de Werkstress’.

Energiegevers en stressoren in evenwicht?

Wat kunnen organisaties doen om werkstress en burn-outs tegen te gaan? Zorg voor een goede balans tussen ‘stessoren’ en ‘energiebronnen’ op het werk, zegt Wilmar Schaufeli, arbeids- en organisatiepsycholoog en expert op het gebied van burn-outs. Stressoren zijn bijvoorbeeld een hoge werkdruk, een reorganisatie of het verliezen van een belangrijke klant. Energiebronnen zijn bijvoorbeeld een goede band met collega’s, een compliment van je leidinggevende of een interessante klus.

Samen taart eten!

Energiebronnen dragen bij aan werkgeluk. Maar ik merk dat we steeds minder tijd nemen voor die energiebronnen. Wie maakt er nog weleens een wandeling met collega’s of neemt de tijd om echt iets samen te vieren? Bij aanvang van mijn laatste baan was er nog tijd om samen de verjaardagen van collega’s te vieren: er werd op taart getrakteerd, we namen een kop koffie of thee en hadden even aandacht voor elkaar. Jaren later stond de taart naast de koffieautomaat met een briefje van de jarige erbij. Je werd geacht zelf een stuk af te snijden en aan je bureau op te eten. Nee, taart eten draagt niet direct bij aan het bedrijfsresultaat, maar ik ben ervan overtuigd dat wie meer van dit soort ‘bijzaken’ schrapt, het uiteindelijk wél zal merken in het resultaat, door minder werkgeluk en meer stress en burn-outs.

Voorkomen is beter dan genezen

Leidinggevenden en HR-managers moeten aan de bak om burn-outs te voorkómen, en dus niet alleen te genezen. Steun van een leidinggevende is volgens TNO een belangrijke factor voor het voorkomen van stress en burn-outs: van de medewerkers die een hoge werkdruk en weinig steun van hun manager ervaren, heeft 45% een burn-out, tegenover 18% die die steun wel ervaart.

7 Tips tegen burn-outs

Wat kun je als organisatie doen tegen burn-outs? Ik geef 7 tips:

  • Focus ook op werkgeluk, niet alleen op stress en burn-out. Je leest meer over hoe je werkgeluk kunt vergroten in ons boek Employee Experience.
  • Breng energievreters (zoals gebrek aan zelfstandigheid en autonomie of weinig ontwikkelmogelijkheden) en energiegevers (bijvoorbeeld steun van leidinggevende en collega’s, waardering en erkenning en interessant werk) in balans. Blijf hier extra alert op in tijden van extra stress bij onder andere een reorganisatie, omzetverlies of een arbeidsconflict.
  • Check voortdurend of mensen nog op de juiste plek zitten. Niet kunnen doen waar je goed in bent is een grote energievreter.
  • Stimuleer persoonlijk leiderschap voor het eigen werkgeluk. Het is belangrijk dat medewerkers ook zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun werkgeluk en stresslevels. Sluit bijvoorbeeld een (informeel) ‘vitaliteitsakkoord’ of ‘werkgeluksakte’ met elkaar af, waarbij zowel medewerker als organisatie verantwoordelijk zijn voor werkgeluk en het voorkomen van stress en burn-out.
  • Voorkomen is beter dan genezen. Besteed juist ook tijd, geld en aandacht aan preventie door werkgeluk en het aantal energiegevers in je organisatie te verhogen. Dit is op de langere termijn (veel) beter dan het blijven zoeken naar oplossingen als het kwaad al is geschied.
  • Focus op resultaten én relaties. Of, zoals hoogleraar Jeffrey Pfeffer het zegt: “We should care about people’s psychological and physical health, not just about profits.”
  • Weet hoe het staat met het werkgeluk van je medewerkers. Dit kun je meten. Ook de balans tussen energiegevers en energievreters kun je tegenwoordig met geavanceerde methodes in kaart brengen.


Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Blog, Gezonder werken, Nieuws, Tools
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid