Stelling
"Thuiswerkers hebben een ritueel nodig om de werkdag af te sluiten."
0
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken 7 Tips voor een betere leercultuur
Anders werken

7 Tips voor een betere leercultuur

Organisatie met leercultuur

Wist je dat? Een normale werkdag kent 480 werkende minuten. Daarvan besteed je gemiddeld 13 minuten aan je eigen ontwikkeling. Toch wordt persoonlijke ontwikkeling steeds belangrijker voor iedereen op de werkvloer. Om duurzaam inzetbaar te blijven, en om gezond de eindstreep te halen. Werktijd moet vaker ook leertijd zijn. Niet bespreekbaar? Dit artikel bevat 7 praktische tips om een echte leercultuur in je organisatie te laten ontstaan.

We besteden niet alleen te weinig tijd aan leren, opleiden en onszelf persoonlijk en professioneel ontwikkelen. De manier waarop vinden velen ook niet erg aantrekkelijk. Meestal gaan we bij elkaar zitten in een ruimte om een uiteenzetting aan te horen van een deskundige. Tijdens, en na afloop is er dan ‘tijd voor vragen’. Kan dat alleen na afloop, dan heet het een cursus. Kan het ook tijdens, dan noemen we het meestal een workshop.

Op naar een effectievere leercultuur

Die manier van leren is niet altijd effectief. We leren steeds vaker van anderen. Dat kunnen coaches zijn, die we nu al inzetten om bijna elk aspect van ons leven te helpen verbeteren. Steeds vaker zijn die anderen ook de collega’s. Zo leiden FNV en CNV steeds vaker leerambassadeurs op. Dat zijn mensen die op de werkvloer hun collega’s enthousiast maken om verder te leren. Meestal niet door in klasjes te gaan zitten. Maar door van elkaar te leren. Afkijken tijdens het werk, nadoen en waar mogelijk: experimenteren. Door elke dag iets te willen leren, hoe dan ook, ontstaat bijna vanzelf een leercultuur.

7 Tips voor een echte leercultuur

Scholing en ontwikkeling wordt alleen maar belangrijker door digitalisering en robotisering. Toch wordt er, ondanks veel goede initiatieven, nog lang niet zoveel aan scholing gedaan als nodig is. De wil is er, het geld ook. En dat geld wordt de komende jaren alleen maar meer, kijk maar naar de subsidiepotten die er al zijn en die er nog aan komen. We hebben ook best wel ideeën over hoe het leuker, beter en effectiever kan. Nu moeten we het gaan doen. Zodat al dat opleiden en ontwikkelen ook echt leiden tot langer en beter doorwerken. Het wordt tijd voor een echte leercultuur in bedrijven. Deze 7 tips kunnen daarbij helpen.

1} Benadruk het positieve en alledaagse van leren.

Wil je mensen motiveren om te werken aan hun persoonlijke ontwikkeling? Je bereikt (veel) meer door het positieve resultaat te benadrukken (de beloning) dan met een donderpreek over hoe ellendig het leven anders wordt (de bestraffing). Vertel liever als een echte leerambassadeur over geslaagde voorbeelden van collega’s die een leuker werkend leven hebben gekregen nadat ze meer, andere of nieuwere vaardigheden hebben geleerd. Wat vaak ook helpt: benadrukken dat iedereen bijna elke dag al wat leert, zonder dat ze het beseffen. Leidinggevenden bevorderen een positief leerklimaat als ze hun waardering uitspreken voor iemand die zijn creativiteit heeft ingezet om die ene klus goed te doen.

2} Weet wat je wilt, en kunt.

Sommige mensen lijken verslaafd aan leren. Ze schrijven zich voor de ene na de andere cursus in, steeds weer opnieuw op zoek naar een game changer in hun leven. Deze mensen weten eigenlijk niet goed wat ze willen. Misschien kunnen ze dat beter eerst uitzoeken, bijvoorbeeld via een loopbaancoach. Doel is om een paar speerpunten aan te brengen in de persoonlijke ontwikkeling. Onderwerpen die voor hem of haar echt geschikt zijn om verder in te gaan. Die verder uitdiepen kan gestructureerder met een persoonlijk ontwikkelplan of POP.

3} Leren van anderen.

De beste manier om andere vaardigheden en werkwijzen aan te leren is… afkijken bij anderen. En dat het liefst zonder dat die ander het met opzet voordoet. Zet eventuele schroom bij dit informele leren opzij: afkijken is geen schande of teken van zwakte. Doe het liefst elke dag, zodra de gelegenheid zich voordoet. En wie weinig gelegenheid heeft om van anderen te leren, kan proberen om van zichzelf te leren. Hoe heb ik me uit die lastige of nieuwe situatie gered? Geen idee wat je zou moeten leren of ontwikkelen? Vraag het aan die collega met leuker, of interessanter werk. Hoe doet hij of zij dat?

4} Laat zien dat je het zelf ook doet!Pyramide van kennis

De beste manier om mensen te enthousiasmeren en het belang te benadrukken is door er zelf mee te beginnen. Dat geldt ook voor blijven opleiden en ontwikkelen. Wie anderen wil aanzetten tot meer persoonlijke ontwikkeling, zal eerst zelf het goede voorbeeld moeten geven. Dat geldt zeker voor leidinggevenden. Zoek de vaardigheden die je zelf graag nog verder wilt ontwikkelen, en vertel eerlijk over de tegenslagen en blokkades, en hoe die zijn overwonnen. Als mensen vragen ‘hoe het was’ tijdens een cursus of congres, ga dan specifiek in op wat je ervan hebt opgestoken.

5} Leertijd is ook werktijd.

Daar hoort ook bij: genoeg tijd geven om het geleerde snel in praktijk te brengen. Dat doen mensen het liefst eerst in hun dagelijkse werk, dan zien ze het beste wat werkt, en wat niet, en hoe dat het beste kan. Wie iets nieuws heeft geleerd, behoudt die vaardigheden alleen wanneer hij ze vrij snel daarna in de praktijk kan brengen. Oefeningen of praktijksimulaties zijn ook goed, als ze maar realistisch zijn. Het kost eerst meer tijd. Maar dan kunnen de bijgespijkerde werknemers het beter, en relevanter uitleggen aan de anderen.

6} Hou het geleerde vast.

Op veel plekken in het bedrijf wordt versnipperd gedaan aan persoonlijke en professionele ontwikkeling. Waardoor mensen op meerdere plekken bezig zijn met hetzelfde. Leg dus niet alleen vast wat er wordt geleerd, maar ook hoe. Bijvoorbeeld met een centraal leerplatform. Ook ontstaan steeds meer leernetwerken, zoals dit regionale voor de zorg. Dat geeft inspiratie, waar en wanneer nodig. Zorg ook dat mensen het geleerde zo snel mogelijk in de praktijk kunnen brengen. Het liefst op het werk, waar ze het soms ook hebben geleerd, anders in realistische praktijksimulaties.

7} Breek de bureaucratie.

Voordat iemand ‘op cursus’ kan, moet er vaak een veelvoud aan formulieren worden ingevuld en stempels worden gezet. En na afloop van een cursus of congres weet eigenlijk niemand wat men ervan heeft opgestoken. Behalve dat het wel leuk was. Maak de ervaringen concreet door zeker na elke ontwikkelactiviteit consequent te evalueren hoe het ging, en hoe het beter kan. Hoe snel verloopt de aanmelding, is elke stap in dat proces echt nodig zo, of kan het ook anders? De vraag: wat kunnen we hiervan leren moet je voortdurend stellen. Werken aan een leercultuur betekent: blijven zoeken naar manieren waarop opleiden en ontwikkelen nog effectiever kan.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Basics van DI, Opleiden en ontwikkelen

2 reacties op 7 Tips voor een betere leercultuur

  1. motivatie vanuit het bedrijf zelf is ook enorm belangrijk! goed artikel. gr. Felix

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid