Stelling
"Ongeveer de helft van de werkende mensen kan echt niet lang thuis werken."
36
15
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken 7 Tips voor een betere leercultuur
Anders werken

7 Tips voor een betere leercultuur

Wist u dat? Een normale werkdag kent 480 werkende minuten. Daarvan besteedt u gemiddeld 13 minuten aan uw eigen ontwikkeling. Toch wordt persoonlijke ontwikkeling steeds belangrijker voor iedereen op de werkvloer. Om duurzaam inzetbaar te blijven, en om gezond de eindstreep te halen. Werktijd moet vaker ook leertijd zijn. Niet bespreekbaar? In dit artikel vindt u 7 argumenten om een echte leercultuur te laten ontstaan.

We besteden niet alleen te weinig tijd aan leren, opleiden en onszelf persoonlijk en professioneel ontwikkelen. De manier waarop vinden velen ook niet erg aantrekkelijk. Meestal gaan we bij elkaar zitten in een ruimte om een uiteenzetting aan te horen van een deskundige. Tijdens, en na afloop is er dan ‘tijd voor vragen’. Kan dat alleen na afloop, dan heet het een cursus. Kan het ook tijdens, dan noemen we het meestal een workshop.

Op naar een effectievere leercultuur

Die manier van leren is niet altijd effectief. We leren steeds vaker van anderen. Dat kunnen coaches zijn, die we nu al inzetten om bijna elk aspect van ons leven te helpen verbeteren. Steeds vaker zijn die anderen ook de collega’s. Zo leiden FNV en CNV steeds vaker leerambassadeurs op. Dat zijn mensen die op de werkvloer hun collega’s enthousiast maken om verder te leren. Meestal niet door in klasjes te gaan zitten. Maar door van elkaar te leren. Afkijken tijdens het werk, nadoen en waar mogelijk: experimenteren. Door elke dag iets te willen leren, hoe dan ook, ontstaat bijna vanzelf een leercultuur.

We willen een leven lang leren

Werknemers en werkgevers willen wel een leven lang leren. Geld voor duurzame ontwikkeling is opgenomen in steeds meer cao’s en arbeidsvoorwaardenregelingen. Afspraken over budgetten voor scholing en ontwikkeling worden standaard-onderdeel van het totale beloningspakket. Budgetten voor duurzame inzetbaarheid blijven van de werknemer, ook als het (bedrijfs)economisch minder goed gaat. Want het belang van scholing hangt niet af van de conjunctuur en is een medeverantwoordelijkheid van werknemers zelf. Ook dat is goed voor het ontstaan van een leercultuur.

7 Tips voor een betere leercultuurPyramide van kennis

Scholing en ontwikkeling wordt alleen maar belangrijker door digitalisering en robotisering. Toch wordt er, ondanks veel goede initiatieven, nog lang niet zoveel aan scholing gedaan als nodig is. De wil is er, het geld ook. En dat geld wordt de komende jaren alleen maar meer, kijk maar naar de nieuwe subsidiepotten die eraan komen. We hebben ook best wel ideeën over hoe het leuker, beter en effectiever kan. Nu moeten we het ook nog gaan doen. Zodat al dat opleiden en ontwikkelen ook echt gaan leiden tot langer en beter doorwerken. Dus wordt het tijd voor een betere leercultuur in nog meer bedrijven. Deze 7 tips kunnen daarbij helpen.

1} Benadruk het positieve en alledaagse van leren.

Wilt u mensen motiveren om te werken aan hun persoonlijke ontwikkeling? Weet dan dat u veel meer bereikt door het positieve resultaat daarvan te benadrukken (de beloning) dan door te benadrukken hoe ellendig iemands leven zal worden als hij dat niet doet (de bestraffing). Vertel liever als een echte leerambassadeur over wat geslaagde voorbeelden van collega’s die een leuker werkend leven hebben gekregen nadat ze meer, andere of nieuwere vaardigheden hebben geleerd. Wat vaak ook helpt: benadrukken dat iedereen bijna elke dag al wat leert, zonder dat ze het beseffen. Leidinggevenden bevorderen een positief leerklimaat als ze hun waardering uitspreken voor iemand die zijn creativiteit heeft ingezet om dat specifieke project tot een succes te maken.

2} Weet wat je wilt, en kunt.

Sommige mensen lijken wel verslaafd aan leren. Ze schrijven zich voor de ene na de andere cursus in, steeds weer opnieuw op zoek naar een levensveranderend inzicht. Deze mensen weten eigenlijk niet goed wat ze willen. Misschien is het dan beter om daar eerst naar op zoek te gaan, bijvoorbeeld via een loopbaancoach. Doel is om een paar speerpunten aan te brengen in de persoonlijke ontwikkeling. Onderwerpen die echt geschikt zijn om verder in te gaan. Die verder uitdiepen kan gestructureerder met een persoonlijk ontwikkelplan of POP.

3} Leren van anderen.

De beste manier om andere vaardigheden en werkwijzen aan te leren is… door het af te kijken bij anderen. En dat het liefst zonder dat die ander het met opzet voordoet. Daar leer je vaak het meeste van. Formele kennis is bij veel dagelijkse problemen niet nodig, en anders zijn er genoeg mogelijkheden om dat bij te spijkeren. Zet eventuele schroom bij dit informele leren opzij: afkijken of meekijken is geen schande of teken van zwakte. Maak er elke dag wat tijd en ruimte voor, zodra de gelegenheid zich voordoet. En wie weinig gelegenheid heeft om van anderen te leren, kan proberen om meer van zichzelf te leren. Hoe heb ik me volgens mijzelf en volgens anderen uit lastige situaties gered? Laat geen gelegenheid voorbij gaan om iets te leren, op wat voor manier dan ook. Geen idee wat u zou moeten leren of ontwikkelen? Vraag het aan die collega met leuker, of interessanter werk. Hoe is hij of zij in deze functie gekomen?

4} Laat zien dat je het zelf ook doet!

De beste manier om mensen te enthousiasmeren en het belang te benadrukken is door er zelf mee te beginnen. Dat geldt ook voor blijven opleiden en ontwikkelen. Wie anderen wil aanzetten tot meer persoonlijke ontwikkeling, zal eerst zelf het goede voorbeeld moeten geven. Dat geldt zeker voor leidinggevenden. Zoek de vaardigheden die u zelf graag nog verder wilt ontwikkelen, en vertel eerlijk over de tegenslagen en blokkades, en hoe die zijn overwonnen. Als mensen vragen ‘hoe het was’ tijdens een cursus of congres, ga dan specifiek in op wat u ervan heeft opgestoken.

5} Leertijd is ook werktijd.

Daar hoort ook bij: genoeg tijd geven om het geleerde snel in praktijk te brengen. Dat doen mensen het liefst eerst in hun dagelijkse werk, dan zien ze het beste wat werkt, en wat niet, en hoe dat het beste kan. Wie iets nieuws heeft geleerd, behoudt die vaardigheden alleen wanneer hij ze vrij snel daarna in de praktijk kan brengen. Oefeningen of praktijksimulaties zijn ook goed, als ze maar realistisch zijn. Het kost eerst meer tijd. Maar dan kunnen de bijgespijkerde werknemers het beter, en relevanter uitleggen aan de anderen.

6} Hou het geleerde vast.

Op veel plekken in het bedrijf wordt versnipperd gedaan aan persoonlijke en professionele ontwikkeling. Waardoor mensen op meerdere plekken bezig zijn met hetzelfde. Leg dus niet alleen centraal vast wat er wordt geleerd, maar ook hoe. Bijvoorbeeld met een centraal leerplatform dat leren binnen de organisatie optimaal facilitieert en belemmeringen wegneemt voor groei en ontwikkeling. Ook ontstaan steeds meer leernetwerken, zoals dit regionale voor de zorg. Dat geeft inspiratie, waar en wanneer nodig. Zorg ook dat mensen het geleerde zo snel mogelijk in de praktijk kunnen brengen. Het liefst op het werk, waar ze het soms ook hebben geleerd, anders in realistische praktijksimulaties.

7} Breek de bureaucratie.

Voordat iemand ‘op cursus’ kan, moet er vaak een veelvoud aan formulieren worden ingevuld en stempels worden gezet. En na afloop van een cursus of congres weet eigenlijk niemand wat men ervan heeft opgestoken. Behalve dat het wel leuk was. Breek de bureaucratie en vaagheid af door tijdens en na elke ontwikkelactiviteit consequent te evalueren hoe het gaat. Hoe snel verloopt de aanmelding, is elke stap in dat proces echt nodig zo, of kan het ook anders? De vraag: wat kunnen we hiervan leren moet je voortdurend stellen. In uw permanente zoektocht naar een leercultuur blijft u zoeken naar manieren waarop opleiden en ontwikkelen nog effectiever kan.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Basics van DI, Opleiden en ontwikkelen
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid