Stelling
"Thuiswerkers worden workaholics."
20
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken 7 Vitaliteitstips voor duurzame inzetbaarheid
Gezonder werken

7 Vitaliteitstips voor duurzame inzetbaarheid

gezonde leefstijl

Gezond levende mensen werken langer door. Niet alleen de werkgever profiteert, medewerkers zelf ook. Maar met de kroket in de ban en het abonnement op de fitness komt u er niet (meer). Want aandacht voor gezond verdwijnt snel, zeker als het drukker wordt op het werk, of drukkender in de warme buitenlucht. Daarom deze 7 nudges waarmee mensen blijven werken aan een vitale leefstijl. Ook tijdens het werk.

Medewerkers met een gezonde leefstijl zijn merkbaar productiever. Het verschil kan oplopen tot 30 procent. Ook verzuimen ze zo’n 20 procent minder. Alleen maar door gezonder te leven. Lichamelijk en mentaal goed in balans blijven speelt een belangrijke rol om minder gevoelig te zijn voor werkstress. Leefstijl draagt daar zeker aan bij. Voldoende rust nemen, gezond eten en drinken, regelmatig bewegen en op tijd ontspannen. Dit gegeven kan niet alleen helpen bij het aanpakken, maar ook bij het voorkomen van werkstress.

Let op de basis

Werkgevers die een vitalere leefstijl willen propageren grijpen vaak snel naar dure gezondheidprgramma’s, gebaseerd op voorlichting over een gezonde leefstijl. Maar het veranderen van gewoonten behelst vaak meer dan informeren over ‘hoe het wel moet’. Mensen maken hun keuzes – met name wat betreft voedsel – vaak op basis van hun oeroude instinct. En met voedsel begint alles, dus ook een gezondere leefstijl. Daarom:

7 Nudges naar een blijvend vitale leefstijl

1} ‘Snack goes with the drink’

Een kleine verandering in de presentatie van het aanbod van snacks blijkt veel medewerkers al in de gewenste richting te duwen. In een klein experiment observeerden de onderzoekers van Yale hoeveel mensen bij een van de kleine ‘snack stations’ zowel een drankje als een snack kochten. Mensen die het drankapparaat gebruikten die naast de snacks stond, kochten in 50 procent van de gevallen ook een snack. Dat in tegenstelling tot de drankmachines die verder stonden van de snackautomaat. Oplossing? Machine verplaatsen.

2} Gezonder lunchen

De sociale omgeving heeft ook invloed op de behoefte aan gezond eten. Ruim 20 procent van u zegt zich minder goed te kunnen concentreren na een slechte lunch. Gelukkig eet een op de tien werknemers gezonder in bijzijn van collega’s. Ook wordt er langzamer gegeten, met als gevolg dat mensen sneller een verzadigd gevoel hebben. Denk ook eens aan superfoods, zoals quinoa, havermout, gojibessen en chiazaad. En wie het druk heeft, kan misschien beter vaker kleinere porties eten. Dit “grazen” moet u wel beperken tot 7 eetmomenten per dag.

3} Pas op met snacken en snaaien

Want een andere sluipmoordenaar op uw vitaliteit zijn de kleine versnaperingen zoals koek en snoep die aanwezig zijn op allerlei plekken in het pand (zoals vergaderzalen en wachtruimtes, waar mensen die hapjes nog snel even meepakken). Gezonde hapjes zijn dan al wat beter, zoals komkommer of (ongekookte) bloemkool met een beetje dipsaus. Pas vooral op met suikers.

En kent u die van die kleine drinkbeker nog? Betekent vaker opstaan om hem te vullen. Stop er – zeker met het warme weer – minstens eenmaal per twee beurten water in, die u haalt uit die dispensers die tijdens de hittegolf op elke hoek van elke etage staan. Je kunt er bijna niet omheen.

4} Een zittend bestaan? Opstaan!

Zo’n 63 procent van de medewerkers op kantoor brengt minstens zes uur per dag achter zijn bureau door. Bijna de helft van u blijft ook de hele dag binnen zitten. Zittend werk is slecht, het heet ook wel “het nieuwe roken.” Bij de afdelingen Sales, Media, Marketing (60 procent) en Financiën (54 procent) is het grootste aandeel medewerkers aan zijn bureau gebonden. Veel zitten betekent ongelukkige, overwerkte en minder tevreden werknemers, wat uiteindelijk een negatieve impact heeft op de productiviteit. Om nog maar te zwijgen over verhoogde risico’s op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Wat te doen? Probeer dynamisch te werken. Dat betekent onder (veel) meer vaker opstaan, naar een collega lopen in plaats van mailen, bellen of appen, mini-pauzes en lunchwandelen.

5} Pak je pauze(s)

Uitrusten doe je maar in je eigen tijd, net zoals ziek zijn. Zelfs in onze heilige vakanties is doorwerken op de tablet en smartphone heel normaal geworden. We zijn zó verslaafd geworden aan werken dat we moeten leren om bewust niets te doen. Tijdens dat ‘niets doen’ doe je namelijk heel veel. Je hersens draaien nog enige tijd door, op topsterkte. Ze ordenen, prioriteren en interpreteren alles dat je hebt gedaan en hebt meegemaakt. Hard doorwerken is dus niet hetzelfde als efficiënt werken. Meer is (lang) niet altijd beter. Slimmer wel. Slimmer worden doe je niet door meer te doen in minder tijd. Zoals een bekende wielrenner al zei: de wedstrijd win je in bed.

6} Let op de werkdruk

Vitaliteit is meer dan alleen fysiek welbevinden. De geest is (minstens) zo belangrijk, want die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wie steeds sneller geïrriteerd raakt, zich kort achter elkaar opgewekt en neerslachtig voelt en bij grotere werkdruk direct boos of moedeloos wordt, weet dat zijn of haar mentale vitaliteit niet (meer) optimaal is. De beste oplossing is meestal: ruimte scheppen. Letterlijk en figuurlijk, door even iets heel anders te gaan doen. Dat kan met sporten, maar ook door te mediteren of bezig te gaan met de kinderen, de auto te wassen of .. een ingewikkelde puzzel op te lossen (uit de krant, of uit een boekje, inderdaad).

7} Verslaafd raken aan bewegen

Dan is meer bewegen essentieel om vitaler te worden. Hiertoe kan de werkgever fitness bevorderen en stimuleren, door het zelf aan te bieden, door tijd beschikbaar te stellen of door abonnementen op sportscholen en gezondheidstrainingen te stimuleren. Doel is om van gezondheid een chronische verslaving te maken, iets waar je regelmatig wat aan moet blijven doen omdat je je anders slecht gaat voelen. Het klinkt misschien vrij simpel, maar gezondheid is de basis van alle duurzame inzetbaarheid, en dus ook van alle beleid op vitaliteit.

Meer weten?

Kom naar Hét event Duurzame Inzetbaarheid, op 20 november aanstaande in Utrecht. Bram Bakker, uitgever, psychiater en voormalig medisch-directeur zal er een keynote houden over het vraagstuk ‘Ben jij fit for the job?’. Met instrumenten waarmee mensen zichzelf vitaal en inzetbaar kunnen houden voor het werk en de organisatie.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid