Stelling
"Elk werk heeft zin. Anders was het er niet."
8
20
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden 7 Uitgangspunten voor vitaliteitsbeleid
Arbeidsomstandigheden

7 Uitgangspunten voor vitaliteitsbeleid

Een vitale, gelukkige medewerkster

Werkend Nederland is niet erg vitaal. Maar 1 op elke 3 werknemers kan omgaan met stress en vervelende situaties op het werk, en toch goed gemotiveerd blijven. Zo bleek in 2020 uit het onderzoek Veerkracht voor de toekomst van Aon. Misschien logisch in deze tijden. Toch kan het vitaliteitsbeleid beter in veel Europese, en ook Nederlandse bedrijven. Daar hebben de werkgevers, en ook de werkenden zelf veel plezier van.

Veiligheid, verbondenheid en motivatie zijn essentieel om echt vitaal door te kunnen werken, blijkt uit het onderzoek van Aon. In Nederland zijn maar weinig werkgevers die dat echt bieden. Ruim de helft (54%) van de medewerkers vindt dat werkgevers hen onvoldoende tot hun recht laat komen. Daarnaast is 35% van de respondenten onzeker over hun huidige baan en voelt 46% zich niet helemaal thuis bij hun werkgever.  Te veel werkdruk, te lang doorwerken en het gevoel ‘geleefd te worden’ zijn de meest gehoorde oorzaken. Daar werk je niet duurzaam door.

Beter vitaliteitsbeleid

Hoe kan ons vitaliteitsbeleid beter? Dat vragen steeds meer bedrijven zich af, en ze doen er ook steeds vaker wat aan. Meer dan 150 cao’s bevatten nu afspraken en budgetten voor duurzame inzetbaarheid. Tendens: stijgend. Elke werknemer heeft 700 tot 1100 euro per jaar aan budget tot zijn en haar beschikking. Zelf willen medewerkers dat bedrag vooral uitgeven aan gezondheid en vitaliteit. Beter omgaan met stress en werkdruk, beter slapen, meer bewegen en gezondere voeding. Hulp van een coach op een of meerdere onderdelen van dat wensenpakket is welkom. Maar er zit nog een stap voor: zichtbaarheid. Vaak weet maar 1 op elke 7 werknemers iets van het vitaliteitsbeleid en de mogelijkheden die de werkgever biedt. Terwijl ruim 40 procent die echt aanbiedt.

7 Uitgangspunten voor vitaliteitsbeleid

Uit een veelheid aan publicaties over vitaliteit bij medewerkers destilleerden we 7 tips om het vitaliteitsbeleid in je organisatie handen en voeten te geven. Rode lijn: geef medewerkers meer eigen verantwoordelijkheid, zodat ze meer gefocust, fitter en creatiever worden. Absolute show stopper: inconsequent beleid voeren. Tegenstrijdig zijn, groepen overslaan bij vitaliteitsbeleid. Maar beleid begint natuurlijk bij het begin. Waarom, en wat wil je ermee?

1] Waarom beleid op vitaliteit?

Vitaliteit is geen project, met een begin, einde en min of meer vastomlijnde inhoud. Het gaat om een manier van werken en van leven die je ‘gezond’ zou kunnen noemen. Gezond eten, voldoende ontspanning, beweging en sporten, gelukkige momenten  en spannende uitdagingen in werk en priveleven horen erbij. Een bedrijf maakt beleid op vitaliteit omdat het de balans tussen deze aspecten van een ‘gezonde’ leefstijl wil bevorderen, bij al haar werknemers. Wat gezond is? Dat verschilt behoorlijk, van persoon tot persoon. Maar het begint bij jezelf; je moet zelf vitaler willen leven.

2} Maak een vitaliteitsprogramma.

Medewerkers moeten zelf met de bouwstenen komen waar zij graag mee verder willen. Behalve een lunchwandelgroep kunnen ze denken aan een jog- of hardloopclub (met of zonder wandelcoach), fietswerkplekken of zit-stabureaus, een fitnessruimte met of zonder fysiotherapeut, cursus yoga of mindfulness, extra tijd voor vrijwilligerswerk, financiële hulp zoals begeleiding bij budgetteren en schuldhulp, een dag met je huisdier naar kantoor, extra thuiswerkdagen… HR of het management moet dat niet voorschrijven, maar het hoogstens voorstellen. Het is belangrijk dat mensen kiezen wat bij ze past en zichzelf dan bereikbare doelen stellen. Dus niet alles tegelijk, en zeker niet: iedereen hetzelfde.

3} Prettig werken is het doel.

Werknemers willen vooral dat hun werk ergens aan bijdraagt, en dus een zekere mate van ‘nut’ heeft. Als meerwaarde voor anderen, en als verbetering en ontwikkeling van jezelf. Ze zoeken in toenemende mate naar werk dat aansluit bij hun eigen systeem van normen en waarden. Daarnaast verlangen ze naar een fijne werkplek, met leuke collega’s, waar het lekker ruikt, het er mooi uit ziet. Teambesprekingen die ergens over gaan en niet langer duren dan nodig. Het werk moet nuttig zijn, en de werkplek prettig genoeg om het er 261 werkdagen per jaar uit te houden. Een persoonlijk, passend vitaliteitsprogramma ondersteunt dat.

4} Zinvol werken helpt.

Zinvol werk doen kan niet alleen bij een wereldverbeterende organisatie die de oceanen, alle diersoorten of de hele planeet redt. Het heeft voor veel mensen te maken met veel kleine, alledaagse aspecten van het werk. Zoals hoe ziet de werkplek eruit, de kantine, hoe zijn de collega’s, het uitzicht, wat zijn je taken, word je gewaardeerd, doe je waardevol werk? Het lijkt triviaal op het eerste gezicht, maar voor veel mensen bepalen deze zaken hoe gemotiveerd ze zijn voor het werk dat ze 4 tot 5 dagen per week doen. En waar ze dus ook een flink deel van hun leven mee vullen.

5} Steun zonder uitzonderingen.

De kern van elk vitaliteitsbeleid is een bijpassende, open bedrijfscultuur. Waarin de kwaliteiten van elke medewerker centraal staan. Inclusief de jongeren, die vaak flexibel willen werken en de ouderen. Die blijken vaak langer en prettiger door te kunnen werken met een generatiepact. Ouderen krijgen wat meer vrije tijd, waardoor ze beter kunnen nadenken over het vervolg van hun loopbaan. Het werkt motiverend voor ze om geleidelijk kennis te kunnen overdragen. Door intensiever samenwerken met jongeren verspreidt de kennis zich breder door de geledingen en functies. Meer mensen worden vakbekwamer.

6} Letten op de energiebalans.

Belangrijk zijn de energiebronnen die mensen hebben en de aard van stressoren uit de omgeving. Beschikt iemand over veel energiebronnen, en heeft hij voldoende energiegevers en herstelmomenten om de stressfactoren te compenseren, dan zal de persoonlijke balans goed blijven. Zijn er teveel stressoren of te weinig energiebronnen, dan leidt dat tot onbalans. Persoonlijke kenmerken, capaciteiten en kwaliteiten zijn van grote invloed op die persoonlijke energiebalans. Is de balans goed, dan heb je op het eind van de meeste werkdagen een tevreden gevoel. Je bent ‘lekker’ productief geweest, en je hebt voldoende werkplezier gehad om van je werkdag te kunnen genieten.

7} Volhouden.

Het belangrijkste bij vitaliteitsbeleid is dat mensen doen wat bij ze past en daarop bereikbare doelen stellen. Daarom moeten medewerkers zelf met de bouwstenen voor hun vitaliteit komen waarmee ze zelf graag verder willen. Haalbaar, maar ook voldoende spannend en uitdagend om er regelmatig iets van op te steken of bij te leren. Vitalogen praten daarover met elke medewerker. Het allerbelangrijkste: die vitale werk- en leefstijl blijven volhouden. Goede voorbeelden halen ook de twijfelaars of afhakers over de streep om ook maar eens ‘een beetje’ mee te doen.

Stappenplan vitaliteitsbeleid

Meer achtergrondinformatie over vitaliteitsbeleid bevat dit expertartikel op deze website. Of geef deze principes van vitaliteit een stevige onderbouwing met het praktische stappenplan voor vitale(re) medewerkers. Aan vitaliteit van de medewerkers moet je blijven werken, toch?Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Basics van DI, Expertserie, Langer werken, Nieuws, Vitaliteit

0 reacties op 7 Uitgangspunten voor vitaliteitsbeleid

Reageer op dit artikel

*

Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid in coronatijd

Onderzoek_Over_Duurzame_Inzetbaarheid_vakmedianetHoe gaat het nu met onze inzetbaarheid in coronatijd? Houden we het vol of niet? Wat gaat beter, wat juist slechter, bijvoorbeeld qua thuiswerken, leidinggeven op afstand en investeringen in ontwikkeling van mensen? Aukje Nauta en Cristel van de Ven (Factor 5) onderzoeken ook dit jaar hoe de inzetbaarheid van de werkende mens het houdt in deze crisistijd. Omdat dit het tweede onderzoek is in coronatijd, zijn de uitkomsten nog interessanter en relevanter.
Alle reden dus om mee te doen! Klik hier en start de vragenlijst. Het kost 10 minuten.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid