Stelling
"Meer respect en waardering maken een loonsverhoging overbodig."
7
39
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken 8 Kenmerken van een agile werknemer
Anders werken

8 Kenmerken van een agile werknemer

een agile werknemer?

Agile. Het derde woord in bijna elke zin, of het daar nu past of niet. Dus is het vast ook heel goed voor uw duurzame inzetbaarheid en employability. Maar wie is dat dan, een ‘agile’ werknemer? De life science website biospace deed een poging om de agile werknemer te omschrijven in 8 eigenschappen.

Letterlijk vertaald betekent Agile wendbaar en staat het voor een flexibele aanpak voor het ontwikkelen van producten en of het halen van doelen. Agile werken kenmerkt zich in het snel kunnen aanpassen aan wisselende omstandigheden en behoefte door het wijzigen van de scope of de prioriteiten binnen de scope.

Agile werken

Personeelsmanagers zijn er constant naar op zoek: werknemers die agile zijn. Van organisaties weten we wel hoe ze dat kunnen zijn: snel wendbaar, zich aanpassend op nieuwe omstandigheden in de markt en veranderende behoeftes bij hun klanten. Intern kunnen ze snel door bureaucratische muren en functionele schotten. Werken in kleine (scrum)teams die regelmatig de koppen bij elkaar steken om een bouwsteen uit een groter geheel nog beter te laten aansluiten.

8 Persoonlijke eigenschappen een agile werknemer

Ben je als werknemer dan agile wanneer je goed past in zo’n team? Ja, maar het gaat ook om je persoonlijke eigenschappen. Biospace benoemt er acht. Ze lezen een beetje als de ideale medewerker volgens een wat minder goede personeelsadvertentie. Maar het beeld dat eruit komt, geeft toch wel een redelijke indruk van waar een agile werknemer zijn in de kern op neerkomt.

1} Je doet het graag anders.

De kern van agile werken is dat je in staat bent om je snel aan te passen op veranderende omstandigheden in je omgeving ‑ of dat nu wensen van de klant zijn, betere of andere techniek, wisselende trends, markten en collega’s die andere eisen stellen of budgetten die ruimer of krapper zijn afgesteld.

2} Je kunt goed luisteren.

Nauwgezet kunnen luisteren naar wat mensen en markten van je vragen en naar de mogelijkheden die nieuwe trends bieden is een ding. Je moet je werkwijze daar ook snel op kunnen aanpassen, of tenminste weten hoe dat zou kunnen.

3} Je bent een teamspeler.

Kennis en inspiratie delen met anderen is essentieel voor agile werken. Wie graag zijn eigen weg gaat, of zijn eigen stempel zet op elk nieuw idee is niet de meest agile werknemer. Hierarchische verhoudingen en bureaucratische afspraken ‘zo doen wij dat hier nu eenmaal’ zijn contraproductief. Een agile werkwijze is er juist op gericht om die barrières zo snel mogelijk af te breken.

4} Je anticipeert.

Een bedrijf dat echt agile wil werken, geeft zijn mensen zo veel mogelijk eigen verantwoordelijkheden en bevoegdheden. En de ruimte om daarvan gebruik te maken, dwars door alle bestaande procedures en processen heen. Maar het vraagt ook wat van je: zelfdiscipline om met respect voor de anderen te blijven werken, en te blijven zoeken naar alternatieven als het op manier A niet kan. En om je niet te laten afschrikken door de zoveelste starre houding.

5} Je communiceert goed.

Je staat open voor verandering omdat je zelf een vrij bescheiden opstelling kiest jegens collega’s en klanten. Niemand heeft de wijsheid in pacht, jij ook niet. Maar je bent wel in staat om snel, duidelijk en effectief mensen duidelijk te maken hoe jouw zienswijze eruit ziet. Ook kom je met goede argumenten, die alleen met nog betere argumenten zijn te weerleggen.

6} Je bent resultaatgericht.

Agile werken betekent niet zo vaak op de klok kijken. Lijstjes afvinken hoort er meestal ook niet bij. Focus op het resultaat wel, en voortdurend voelsprieten naar de omgeving houden. Je kunt jezelf gemotiveerd houden om naar het beoogde resultaat toe te blijven werken, ook zonder een manager die schouderklopjes uitdeelt.

7} Je denkt in oplossingen.

Bezwaren, problemen, knelpunten en andere obstakels schrikken werknemers die echt agile zijn niet af. Ze zoeken heel pragmatisch direct naar manieren om er een mouw aan te passen. Ook als het probleem er nog niet is, maar wel is te verwachten zoeken ze al naar alternatieven.

8} Je blijft leren.

Een van de meest waardevolle eigenschappen van een agile professional is dat hij blijft zoeken naar nieuwe kennis en vaardigheden. Dat doet hij door zich te blijven verdiepen in nieuwe technieken en alternatieve werkwijzen, zodat hij is voorbereid op dat onvermijdelijke moment waarop het ‘toch weer’ anders moet…Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Nieuws, Talentontwikkeling
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

SAVE THE DATE: 26-11-2019

Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid