Stelling
"Het Nieuwe Beoordelen helpt vooral de midcareers met langer en beter doorwerken."
8
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken 8 obstakels tegen gelukkiger doorwerken
Anders werken

8 obstakels tegen gelukkiger doorwerken

bevlogen en betrokken mensen

De waarde van werkgeluk, als basis om te komen tot je beste prestaties zal inmiddels bekend zijn. En de tips om gelukkiger te worden in uw werk kent u inmiddels ook wel. Daarom draaien we het nu eens om. Wat zijn de belangrijkste factoren die werkgeluk in de weg staan?

Misschien dat werkgeluk bevorderen, ondanks de stortvloed aan tips en trucs, toch lastig blijft. Het is voor iedereen weer anders, en voor je het weet doen bedrijf of collega’s iets dat een ander in de gordijnen jaagt. Maar als u een optimale  sfeer wilt, waarin werkgeluk de meeste kans heeft om goed te gedijen, dan zijn er (gelukkig) wel wat zaken te bedenken die u echt niet moet doen. Vicki Morris noemt er op TLNT acht. Als u die kunt voorkómen, optimaliseert u de kans op werkgeluk voor zo veel mogelijk mensen in de organisatie.

1} Slechte verstandhouding met de collega’s en de leidinggevende.

Uit de meeste onderzoeken (niet alle) blijkt dat de relatie met de baas en de collega’s de belangrijkste reden is om op te stappen. Wie het niet goed kan vinden met de mensen waarmee hij of zij dagelijks moet samenwerken, heeft ook niet veel kans om zijn of haar ‘draai’ te vinden in het bedrijf. Dan is de kans op fluitend naar je werk gaan vrijwel verkeken, hoe goed je ook mag zijn in dat werk. Klikt het niet, dat is dat de eerste prioriteit bij de vergroting van werkgeluk. Hoe er wat aan te doen, en of dat kan bij dit bedrijf, is een verhaal apart.

2} Gebrek aan waardering en zekerheid.

Bijna de helft van de werkenden krijgt te weinig of zelfs helemaal geen waardering voor zijn werk. Dit is de op een na belangrijkste hindernis bij vergroting van werkgeluk. Voeg daar aan toe dat steeds meer werk op tijdelijke of flexibele basis wordt verricht, waardoor mensen minder werkzekerheid ervaren, en slechte motivatie in het werk en desinteresse voor het bedrijf waar het wordt verricht is bijna onvermijdelijk. Meer werkzekerheid geeft meer bestaanszekerheid, en dat geeft de rust die nodig is voor de optimale prestaties die iedereen kan leveren. Zeker als ze daar dan ook de waardering voor krijgen die ze verdienen.

3} Onvoldoende ruimte om je talenten te ontplooien.

Natuurlijk werkt bijna iedereen beter als hij zijn talenten kwijt kan in zijn werk. Maar het omgekeerde is net zo waar. Wie het gevoel heeft vast te zitten in zijn werk, zonder uitzicht op groei of onwikkeling, wordt daar ongelukkig van. Net zoals vastzitten in een baan die niet echt aansluit bij die persoonlijke talenten en aanleg.

4} Onvoldoende identificeren met doel en beleid van het bedrijf.

De meeste mensen die opzeggen, gaan bij een ander bedrijf werken. Klinkt als een open deur, maar Morris wil hiermee zeggen dat erg weinig opzeggers voor zichzelf beginnen (tenminste niet in de VS). Ze zeggen dus op ondanks het financiële risico dat ze hiermee nemen. Identificeren met het bestaansrecht van het bedrijf en de manier van werken wegen kennelijk nog zwaarder dan bestaanszekerheid bij veel mensen.

5} De beloning is niet in orde.

Driekwart van de Europese werknemers vindt waardering en erkenning (zie punt 2) belangrijker dan materiële beloning, maar… het salaris en de andere emolumenten moeten wel in orde zijn. Volgens Glassdoor verdienen overstappers gemiddeld 5,2 procent meer salaris in hun nieuwe baan. En zelfs 90 procent van de veelbesproken Millennials blijven bij hun huidige werkgever als ze een jaarlijkse salarisverhoging en promotie kunnen verwachten. Morris vermeldt er niet bij of dit het enige motief voor ze is om te blijven ‘plakken’…

6} De arbeidsvoorwaarden zijn niet flexibel.

Bijna elke werknemer heeft andere voorkeuren als het gaat om de secundaire arbeidsvoorwaarden. De een wil meer vrije tijd, de ander meer pensioenpremie. Een derde gaat niet aan het werk zonder leuke leasewagen. En de vierde wil flexibele werktijden voor het gezin. Zo nu en dan thuiswerken wil bijna iedereen. Bedrijfsorganisaties die hun mensen hierin geen keuzes bieden, maken het zichzelf en hun mensen wel erg moeilijk.

7} Te weinig tijd voor privé

Tijdens de nog maar net afgelopen recessie was meer doen met minder mensen het credo, want anders… En nu moet dat nog, want er zijn geen geschikte mensen te vinden. Uit de toenemend alarmerende statistieken over stress en burn-out, ook op steeds jongere leeftijden blijkt dat de rek er bij de meeste mensen nu echt uit is. Werkgevers die zich, aansluitend bij het vorige punt, steeds meer productie vragen zonder compensatie te bieden, onder andere in de werk-privébalans, en in de techbalans (het recht om offline te zijn), plegen roofbouw op een personeelsbestand dat steeds ongelukkiger wordt. Werknemer en werkgever doen er goed aan om regelmatig de werk-privébalans opnieuw te bekijken. Over het belang van die balans leest u meer in dit artikel op PW., inclusief manieren waarmee hooggewaardeerde werkgevers daar nu mee omgaan.

8} Liever voor jezelf werken.

Dit lijkt tegenstrijdig met punt 3, maar ook in de VS zou 41 procent van de werknemers liever voor zichzelf beginnen. En onder de Millennials geldt dat voor ruim de helft. Misschien is dit punt beter te begrijpen als: meer zelfstandigheid, eigen verantwoordelijkheid en bevoegdheid willen in je werk, zoals in de werktijden en –plekken, de taken en de manier waarop je ze uitvoert. Dat maakt veel werknemers een stuk gelukkiger dan ze nu (al) zijn!

Meer informatie?

Medewerkers zelf duurzaam inzetbaar laten worden is een hele puzzel. Wat werkt bij de een, raakt bij de ander kant noch wal. Tijdens Inzet op Maat – hét vakevent over duurzame inzetbaarheid dit jaar ‑ kunt u daarom uit 30 (!) keuzesessies het gereedschap kiezen dat het beste past bij de mensen in uw organisatie. Lees het hele programma!Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Arbeidsvoorwaarden, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid