Stelling
"Ik kan makkelijker 'nee' zeggen als ik thuiswerk."
15
25
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Allemaal instappen!
Anders werken

Allemaal instappen!

Als jonge Twentenaar kwam ik regelmatig in Enschede. Om mijn studie te bekostigen speelde ik saxofoon op vele straathoeken en in cafés. Een supertijd! Als ik eraan terugdenk, schiet mij het fameuze gedicht van Willem Wilmink over Enschede te binnen: Het is het eindpunt van de trein Bijna geen mens hoeft er te zijn Bijna geen hond gaat zover mee: Enschede…

Nee, hoewel muziek nog steeds een passie is, ben ik geen artiest geworden. Wel mag ik al een flink aantal jaren samen met collega’s zo’n 50.000 medewerkers aansturen. Medewerkers die zich elke dag inzetten om bedrijven en instellingen schoon te houden, zorg te leveren en mensen aan een baan te helpen. Als familiebedrijf geloven wij dat iedereen ‘er toe doet’. Wij zijn ervan overtuigd dat diversiteit tot meerwaarde leidt, bij medewerkers, bij klanten en in de samenleving. Voor ons staat het verbinden van medewerkers en klanten centraal. Wij noemen dat iemand®.

Leren van het circus
Werkgevers van Nederland, u staat voor belangrijke veranderingen, nu en in de nabije toekomst. De transities in de zorg en de participatiewetgeving. Voor gemeenten het zoeken naar een nieuw, toekomstbestendig evenwicht, balanceren op het slappe koord. En zo kunnen wij leren van het circus. Het circus, een reizend gezelschap dat optreedt in een tent, met een mengelmoes van acrobaten, jongleurs, clowns en dierentemmers is een belangrijk deel van onze Europese cultuur. Het is daar nooit ‘ik kan dit niet’, maar altijd ‘ik kan dit nog niet’. Vanuit een grote intrinsieke motivatie draagt iedereen bij aan het resultaat.

Door de eeuwen heen is het circus geëvolueerd, van paardenspel tot circustheater. Alleen de clowns zijn er altijd. De kracht van humor blijft hetzelfde; we willen lachen, huiveren, in vervoering raken. Clowns houden ons een spiegel voor. En die spiegels hebben we hard nodig, nu we met een nieuwe blik moeten kijken naar al die mensen in onze samenleving die niet aan het huidige eisenpatroon kunnen voldoen door een (arbeids)beperking. Jaren hebben wij in Nederland deze mensen apart gezet in zorginstellingen in een lommerrijke omgeving, ver weg van hartje stad en in aparte werkplaatsen.

Spiegel voorhouden
Dit kan niet langer zo, gewoon omdat het tijd wordt dat wij als groot werkgever onszelf een spiegel voorhouden. Dat wij als overheid en het bedrijfsleven de handen ineen slaan en beseffen dat diversiteit van mensen de kracht van een team versterkt en dat medewerkers met een grote intrinsieke motivatie en de juiste competenties van toegevoegde waarde zijn. Dat is de juiste basis om duurzame inzetbaarheid te realiseren.

Zoeken naar nieuwe wegen
Daarom moeten wij, werkgevers van Nederland, in publiek-private samenwerking zoeken naar wat werkt, door nieuwe wegen te bewandelen en iedereen echt mee te laten doen. Andere inzichten, nieuwe, innovatieve oplossingen. Het familiebedrijf is bij uitstek geschikt om ‘iedereen mee te laten doen’. Daar is ruimte voor vertrouwen en binding met het bedrijf en de juiste motivatie, met hart voor het bedrijf. Zo zoek je naar de balans tussen competenties van het individu en de mogelijkheden. Daarom is het in de meeste familiebedrijven regelmatig net een circus!

Ga ervoor!
Het iemand® concept is niet alleen geschikt voor Enschede, maar voor elke gemeente in Nederland. En…vergis u niet, bedrijven die de intrinsieke motivatie van medewerkers belangrijk vinden en bereid zijn te kijken naar de competenties van elk individu doen graag mee! Wij gaan ervoor, u ook? Daarom deze variant op het gedicht Enschede: Het is het startpunt van de trein Je staat versteld van het volk op deze lijn En iedereen doet volop mee, Enschede…

Hans Kroeze is algemeen directeur van ADG dienstengroep en o.a. voorzitter van VNO-NCW Twente en Overijssel.

Deze blog is eerder als speech verschenen in de bundel ‘PAMFLET 2.NL Blijvend in beweging 64 visies op duurzame inzetbaarheid’ door Bibi de Vries en Ab Klink. Een uitgave van Koninklijke Van Gorcum, Assen en mede mogelijk gemaakt door Achmea en Booz & Company.

(foto: Maria Maarbes / Shutterstock.com )Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Arbeidsrelaties, Blog, Gezond ondernemen, Talentontwikkeling, Uncategorized
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid