Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
11
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Arbo en thuiswerken door Corona
Anders werken

Arbo en thuiswerken door Corona

Thuiswerken is het mantra in deze tijden van corona. Maar niet iedereen heeft een professionele, of zelfs maar geschikte thuiswerkplek. Waar moet je op letten bij thuiswerken? En hoe zit het met de zorgplicht van de werkgever bij de thuiswerkplek?

Iedereen die werk heeft dat zich daarvoor leent, moet thuiswerken. Waar de een beschikt over een volledig ingericht thuiskantoor, zit de ander aan de keukentafel. Dat roept vragen op over wat een goede werkplek precies inhoudt. En over de plichten van de werkgever. Wat is een goede werkplek? En is de werkgever bijvoorbeeld verplicht om de kosten te vergoeden voor een werkplek die aan de Arboregelgeving voldoet? Mag de inspectie SZW de thuiswerkplek komen controleren?

Altijd in opdracht van werkgever

Het Arbeidsomstandighedenbesluit is in juli 2012 gewijzigd. Toen is het begrip ‘thuiswerken’ vervangen door de term ‘plaatsonafhankelijke arbeid’. Die term is in gebruik bij plaats-, tijd- en apparaat-onafhankelijk werken. Daarbij gaat het altijd om werknemers die in opdracht werken voor een werkgever, maar niet op een werkplek van die werkgever.

Werkgever blijft verantwoordelijk

Ook bij thuiswerken blijven afspraken met de werkgever nodig. Zelfs als de werknemer geheel op verzoek, en uit eigen vrije wil thuiswerkt. Dat is geregeld in artikel 7:655 en 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. De werkgever moet kunnen aangeven welke werkzaamheden thuiswerkers verrichten en de stoffen, hulpmiddelen en werktuigen die zij daarbij gebruiken. Zie het voorbeelddocument op PW. over thuiswerken voor meer informatie en links over de aansprakelijkheid van de werkgever.

Zorgplicht met limiet

Daarbij moet de werkgever er op toezien dat een werknemer zich niet in een onveilige situatie begeeft bij thuiswerken. Maar aan die zorgplicht zit wel een limiet. Zo is de werkgever niet verantwoordelijk voor zaken waar hij geen invloed op heeft, zoals de inrichting van het (internet)café of het openbaar vervoer.

Kosten veilige en gezonde werkplek

De werkgever is verplicht om te zorgen voor een veilige (en gezonde) werkplek. De kosten daarvan komen voor rekening van de werkgever (art. 44 Arbowet). Dat geldt op de reguliere werkplek, maar net zo goed bij thuiswerken. Heeft de thuiswerkende werknemer al een goed ingerichte werkplek, dan hoeft de werkgever daar niet aan bij te dragen. Maar laat bijvoorbeeld de verlichting op die werkplek te wensen over, dan moet de werkgever wel voor de juiste verlichting zorgen.

Beeldschermwerk

Er zijn diverse regels voor de werkplekinrichting bij beeldschermwerk. Die regels gelden uiteraard net zo goed bij thuiswerken. Want een goede ergonomische werkplekinrichting is bij beeldschermwerk nu eenmaal erg belangrijk. Daarmee zijn klachten aan het bewegingsapparaat te voorkomen. Pas daarom alle relevante aspecten van beeldschermwerk zo optimaal mogelijk toe.

Drie do’s voor de laptop

Thuiswerken met een laptop? Dit zijn de drie do’s:

  • Werk met een los toetsenbord;
  • Gebruik een losse muis;
  • Zet het beeldscherm op een verhoging (bovenrand net op ooghoogte of iets eronder).

Machines en werktuigen

Dat machines of werktuigen veilig en verantwoord te gebruiken zijn, is primair een verantwoordelijkheid van de werkgever. Die moet zorgen voor de juiste elektrische aansluiting, de beveiliging van de machine en de eventueel benodigde PBM. De werkgever moet ook zorgen voor onderhoud en reparatie.

Gevaarlijke stoffen

Thuiswerkers maken vaak gebruik van lijm, oplosmiddelen, poets- en ontvettingsmiddelen, soldeertin of verf. Daarom zijn er bijvoorbeeld ook grenzen gesteld aan de maximumvoorraad die een thuiswerker aan stoffen in huis mag hebben. Met name geldt dit bij het gebruik van stoffen die gevaar voor de veiligheid of de gezondheid op kunnen leveren.De thuiswerker mag zulke stoffen bovendien alleen gebruiken als hij daarvoor geschikte PBM heeft gekregen. Als er meer nodig is dan handschoenen en een veiligheidsbril, is thuiswerken met een dergelijke stof niet toegestaan.

Controle en inspectie?

De inspecteur van de Inspectie SZW (de toezichthouder) is bevoegd om onderzoek in te stellen. Hij mag daartoe bepaalde handelingen verrichten, monsters nemen en dossiers meenemen, voor zover in het belang van het onderzoek. Deze bevoegdheden zijn vastgelegd in de Algemene wet bestuursrecht (art. 5.11 e.v. Awb). Meer over de wettelijke vereisten aan thuiswerken is te vinden bij ArboPortaal.

(Bron: Arbo-online)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Het Nieuwe Werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid