Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
0
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Ben jij een echte thuiswerker? Check het met deze 9 vragen
Anders werken

Ben jij een echte thuiswerker? Check het met deze 9 vragen

Thuiswerken? We zijn er nog niet echt uit. Een krappe meerderheid wil het wel blijven doen, een flinke minderheid zeker niet. De rest ‘zweeft’ nog. Dus is het de moeite waard om bij jezelf na te gaan of je er echt eentje bent: een permanente thuiswerker.

Hays biedt diverse checklists aan waarmee mensen die permanent willen thuiswerken en hun leidinggevenden kunnen testen of ze er echt klaar voor zijn. De items en vragen overlappen deels, dus we nemen ze bij elkaar in dit artikel. Met de volgende 9 (gewetens)vragen kan je niet alleen bij jezelf controleren of je er echt klaar voor bent. Het is natuurlijk ook goed om deze kwesties eerst goed door te nemen met degene(n) die altijd zo willen werken. Vervolgens kan je alles goed regelen in een thuiswerkovereenkomst.

Beoordeel thuiswerkvaardigheid met deze 9 vragen

Maar eerst dus de vraag: wil je dit echt? Wil je permanent vanuit je eigen woning blijven werken, met alleen heel soms enkele afspraken op de zaak? Kan je dat leven echt aan? Loop de volgende 9 punten rustig door, en sta bij elk punt even stil.

1} Waar ben je het productiefst: op kantoor of thuis?

Thuiswerken vereist een hoge mate van discipline. Er is niemand die je bestraffend aankijkt als je een halfuur later de werkdag begint. En ook niet als je om halftwaalf nog een antwoord tikt op een niet-zo-dringend mailtje. Zelfs als je zo’n zelfstarter bent, heb je dan niet de aanwezigheid van collega’s nodig, de informele babbels bij de koffie en lunch, om er echt met volle vaart tegenaan te gaan? Vraag je niet alleen goed af onder welke omstandigheden je het productiefst bent, maar ook wanneer je het meeste werkgeluk ervaart (flow!) en het meest bevlogen bent voor je werk.

2} Hoe staat het met je zelfvertrouwen?

Natuurlijk deug je voor het werk dat je doet. Maar kan je er echt tegen als niemand dat bevestigt, dagenlang? Wanneer je alleen maar iets hoort als het niet goed is gegaan? Permanente thuiswerkers moeten zichzelf ook snel en makkelijk nieuwe programmatuur en werkwijzen eigen kunnen maken. Je moet ook goede communicatieve vaardigheden hebben. Want thuiswerkers moeten hun werk kunnen presenteren en verdedigen in online vergaderingen, zonder de voordelen van face-2-face contact. Diezelfde vaardigheden heb je nodig om effectief te blijven netwerken-op-afstand.

3} Waar ga je werken?

Simpele vraag, maar het antwoord kan lastiger zijn dan je denkt. Thuiswerken, zeker als je het permanent doet, kan bijna niet zonder aparte ruimte waar je geconcentreerd kunt doorwerken. En ongestoord kunt videovergaderen. Mensen die zo’n ruimte thuis niet (echt) hebben, of op hun best zijn in aanwezigheid van anderen hebben dan al een probleem. Maar ook wanneer je vaak onderweg bent, van en naar afspraken, en je moet op allerlei gelegenheidslocaties werken kan dat lastig zijn. Super-goede concentratie is een minimale vereiste, net zoals sterk zijn in planningen.

4} Zichtbaar en verbonden blijven.

Je wilt ‑ ook als thuiswerker ‑ dat je prestaties niet onopgemerkt voorbij gaan aan de leiding. Al was het maar omdat het anders zo lastig praat tijdens de onvermijdelijke voortgangs-, functionerings- en beoordelingsgesprekken. Bovendien zullen leidinggevende meer kijken naar je resultaten, en minder naar hoe je die hebt behaald. Een beetje reclame maken voor de manier waarop je werkt moet je dus liggen. En je moet er uit jezelf mee komen, een beetje als een digitale knowmad. Ook helpt het als je zo nu en dan fysiek je gezicht laat zien bij sociale gelegenheden.

5} Hoe zie je de werk-privébalans?

Wie antwoordt met de platitude dat werken zijn of haar hobby is, moet oppassen. Overwerk ligt dan op de loer bij thuiswerken. Net zoals het risico om extra lang of hard te werken om indruk te maken op de collega’s en de leidinggevende. Ook de vele verleidingen en afleidingen uit het privéleven (kinderen, katten, wasmachines) moeten een plaats krijgen. Een strakke planning, elke dag en elke week, en (alweer) een stevige dosis zelfdiscipline en zelfredzaamheid zijn onmisbaar bij permanent thuiswerken.

6} Hoe blijf je gezond, gemotiveerd, bevlogen en betrokken?

Thuiswerken tegen de werkdruk is een illusie. Die blijft thuis minstens zo hoog als op de zaak. Door de hogere prestatiedruk, veroorzaakt door de vorige items, is er waarschijnlijk zelfs meer kans op stress en burn-out. Permanente thuiswerkers moeten dus goed zijn in grensbewaking. Grenzen trekken, aangeven en vasthouden zijn essentiële vaardigheden tegen overwerktheid bij thuiswerkers. Goed kunnen plannen, waardoor je dit alles op tijd en zo plezierig mogelijk kunt doen is net zo belangrijk.

7} Hoe ga je om met de eenzaamheid?

Wie gewend was om in teamverband te werken, heeft het afgelopen jaar gemerkt hoe eenzaam thuiswerken kan zijn. Ondanks de vele videovergaderingen. Want een pluim, compliment of opgestoken duim door een videocamera voelt toch heel anders dan een peptalk in elkaars aanwezigheid. Laat staan een schouderklopje. Of gewoon even lekker met elkaar mopperen over X, vereiste Y of de vakantieplanning. Hoe hou je het sociale leven op de rit als je alleen maar thuis zit te werken, vragen de consultants van Hays je terecht af. Prioriteer werkafspraken met collega’s, en zoek een andere sociale activiteit los van het werk op. Zodra dat weer kan.

8} Hoe zorg je zelf voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling?

Als je manager je bijna nooit meer in den lijve ziet werken kan hij of zij lastiger inschatten welke training en opleiding relevant kan zijn om bij te blijven. Je zult er als permanente thuiswerker zelf om moeten vragen, en ook motiveren waarom dat zo is. Dus moet je zelf je sterke en zwakkere kanten goed kennen, en van daaruit aangeven welke ontwikkeling je in gang wilt of moet zetten. Net zoals de vorderingen daarin bijhouden, en duidelijk laten zien op je persoonlijke en professionele sociale media. Een permanente thuiswerker moet als een zzp’er zichzelf kunnen verkopen.

9} Jij ervaart werken anders dan je collega’s.

De complete employee experience van thuiswerkers is anders dan van mensen die vooral op kantoor, of op de zaak bij elkaar werken. Denk aan kleinere zaken als verrassingsontbijten, verjaardagsrituelen, borrels en andere sociale activiteiten die de collega’s straks weer bij en met elkaar vieren. Wie dan vaak het gevoel bekruipt dat hij of zij wat mist, moet zich nogmaals goed bedenken voordat de vaste plek of locker de zaak eraan gaat.

De deur blijft altijd open

Ben je een permanente thuiswerker als je geen van deze 9 punten echt een probleem vindt? Misschien. Een nog scherper lijstje met vereisten is te vinden in dit artikel van Hays. Vooral geschikt voor HR en management om in een sollicitatiegesprek echt te testen hoe groot de kans is dat deze enthousiaste thuiswerker echt een permanente werknemer op afstand blijft. En als dat niet zo is? De weg terug naar kantoor moet altijd open blijven, lijkt ons.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Het Nieuwe Werken, Implementatie, Nieuws, Tools
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid