Stelling
"Ongeveer de helft van de werkende mensen kan echt niet lang thuis werken."
37
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Bent u een hedendaagse analfabeet?
Anders werken

Bent u een hedendaagse analfabeet?

Jeroen Busscher

We moeten weer leren om te leren. Leren om mee te evolueren met onze kennis en ervaring, in steeds andere omgevingen en situaties. We moeten iets unieks maken met onze kennis, die steeds vaker is opgeslagen in geautomatiseerde systemen. Of robots. Daar gaat het om tijdens de leer(r)evolutie, die we nu meemaken volgens Jeroen Busscher.

Niet alleen dát we moeten leren is veranderd, ook wát we moeten leren en vooral hóe we moeten leren. Wat zijn belangrijke nieuwe leervormen volgens jou?

Wat overdreven gesteld: uitvoeren wat de baas heeft bedacht was de manier van werken in de 20e eeuw. Nu is er veel minder herhalend werk, want dat doen computers en robots voor ons. Wij doen het slimmere creatieve werk, met basisgegevens moeten we steeds weer andere, unieke oplossingen bedenken met elkaar. We moeten dus andere vaardigheden aanleren: communiceren, overtuigen, die vaardigheden worden steeds belangrijker. We werken steeds intermenselijker, dus in relatie tot, en met elkaar. Dan moet je goed weten waar je goed in bent, wat je graag wilt bereiken, welke monsters je bedreigen tijdens dat functioneren, en hoe je overkomt bij anderen. En je moet goed weten welke effecten je met je optreden kunt bereiken in de groep, het team en hoe je het project daarmee kunt beïnvloeden. Cursussen ‘jezelf ontwikkelen’ lopen uit zichzelf helemaal vol, zonder dat mensen erheen worden gestuurd. Dus mensen zijn wel degelijk geïnteresseerd in deze nieuwe vaardigheden.

Vooral mensen met middelbare en lagere opleiding zijn vaak nog niet zover. Ze zijn boos om de almaar hogere AOW-leeftijd, terwijl zij al vroeg zijn begonnen met werken. Ze hebben geen zin om iets nieuws te leren, zeker geen ander vak. Hoe kan HR hier volgens jou mee omgaan?

Het zelfbeeld van effectief blijven in je beroep en als persoon komt nog niet bij iedereen goed aan. Maar niet elke functie verandert even snel, in sommige functies kan je nog wat langer op de automatische piloot doorgaan. En er zijn organisaties die sommige functies en mensen uit de wind houden. Maar de mensen die blijven ontkennen dat je moet blijven leren krijgen het wel in rap tempo veel moeilijker, dat is mijn stellige overtuiging.

Zij denken bij leren en ontwikkelen aan klassikaal rijtjes Duits stampen op de middelbare school. Hoe breek je dat negatieve beeld af? hoogopgeleide

De lol van leren is er wel uit geramd met dat klassikale leren. Zinloze kennis opdoen die je de volgende dag weer kon vergeten. Leraren waren als fabrieksarbeiders, ze draaiden hun lesprogramma af. Daar zit een behoorlijk deel van de reden voor de afkeer van ‘weer iets nieuws moeten leren’ bij sommige mensen. Niet goed weten hoe je de kennis en ervaring die je hebt opgedaan kunt toepassen in steeds nieuwe situaties en omgevingen is het analfabetisme van de 21e eeuw. Maar het is vaak meer een kwestie van niet willen, omdat je de behoefte niet erg voelt. Als je werk goed aansluit bij wat je zelf mooi en belangrijk vindt in je leven, dan gaat het min of meer vanzelf. Die motivatie ontstaat niet altijd van de ene dag op de andere. Ik denk aan mijn broer: hij doet al sinds zijn 16e hetzelfde werk, en hij is daar gelukkig mee. Maar hij is wel aan het ‘aftellen tot zijn pensioen’. Steeds minder mensen werken omdat ze er geld mee verdienen, we werken veel vaker omdat we er gelukkiger van worden. Met meer werkgeluk vind je meer motivatie in je werk, en dan wordt leren en ontwikkelen belangrijker omdat het gaat over wat je zelf ook interessant vindt.

En dat is de kern van Het Nieuwe Leren volgens jou?

Ik heb een dochter van tien jaar, ik ben co-ouder. We hebben allebei nieuwe relaties, we herkennen elkaars situatie, en we zoeken samen naar oplossingen voor basale vragen als: bij wie vieren we elkaars verjaardagen. We komen tot overeenstemming omdat we hetzelfde doel hebben: gelukkige kinderen. Op het werk moet je ook met elkaar samenwerken aan hetzelfde doel. En dat doe je vooral door bij elkaar af te kijken. Wat kan je van elkaar leren, wat kan je daaraan toevoegen zodat het nog wat beter wordt.

Hoe vertaal je dat naar een werkomgeving?

Zet je mensen zodanig bij elkaar dat ze van elkaar kunnen afkijken, en elkaar kunnen aanvullen. Hulp is daarbij vaak nog wel nodig: maak een taakverdeling bij soortgelijk werk, zodat je niet allemaal hetzelfde doet en elkaar ook echt kunt aanvullen. Anders werken professionals te solitair, vinden ze elk hun eigen wiel uit. Zet als management je mensen slim bij elkaar, dan leren ze ook met andere persoonlijkheden omgaan. Zo komen ze ook uit die klassikale leersetting en gaat het om uitwisselen van ervaringen en aanvullen van mogelijkheden. Laat peer learning actief gebeuren.

Het is niet zozeer wat je kent, maar hoe je het overbrengt?

Het waarom van ons handelen wordt steeds belangrijker. We kunnen meer zelf bepalen wat er moet gebeuren, ons werk is op deze manier een deel geworden van onze ziel. We moeten er meer van onze eigen persoonlijkheid in stoppen om succes te hebben en om door te kunnen werken. Je werk en je persoonlijkheid groeien steeds meer naar elkaar toe. In ons hele zijn wordt werk en persoon steeds onafscheidelijker.

Tijdens Hét event duurzame inzetbaarheid (Inzet Op Maat) van 20 november 2018 legde Jeroen Busscher precies uit hoe Het Nieuwe Leren kan werken. Gemist? Vergeten wat hij zei? Luister het hieronder nog ‘even’ terug!Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Expertserie, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid