Stelling
"Ik kan makkelijker 'nee' zeggen als ik thuiswerk."
15
25
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Sponsored content Beter leren? De goede mindset helpt echt
Sponsored content

Beter leren? De goede mindset helpt echt

Een leven lang: dit wil je natuurlijk graag voor je medewerkers. Maar willen die medewerkers dat zelf ook? Waarschijnlijk merk je bij sommigen van hen weerstand. De oplossing? Stimuleer hen om bewust te handelen vanuit een growth mindset.

Dit zegt Mathijs de Boer, businessdevelopment-manager bij Boertien Vergouwen Overduin. Als voorbeeld noemt hij het verhaal van de Britse onderwijskundige James Nottingham . “Hij heeft twee dochters die beiden deelnamen aan een jaarlijkse cross-countrywedstrijd – met een zeer uiteenlopend resultaat. De oudste dochter werd eerste, de jongste eindigde op de allerlaatste plaats. Een frustrerend resultaat natuurlijk, maar gelukkig is Nottingham gespecialiseerd in de zogenoemde growth mindset. Hij zocht manieren om die jongste dochter te laten groeien en maakte haar enthousiast voor hockey. Met succes. Het jaar daarop werd zijn oudste nog steeds met grote afstand eerste, maar haar jongere zus steeg van plaats 140 naar 70.”

Met growth mindset naar hoger prestatieniveau

Het klinkt als een Hollywood-achtig succesverhaal, maar wel een met een diepere betekenis, zegt De Boer. “Het illustreert de stelling van de Amerikaanse psycholoog Carol Dweck: met een fixed mindset geloof je dat je talenten vastliggen vanaf je geboorte en nauwelijks ontwikkelbaar zijn. Je zegt bijvoorbeeld tegen jezelf dat je niet gemaakt bent om hard te lopen en dat je het dus nooit zult leren.”

Met een growth mindset ligt dit heel anders, legt hij uit. “Hierbij heb je de overtuiging dat je een steeds hoger prestatieniveau kunt bereiken, gewoon door ergens energie en tijd in te steken. Net als die jongste dochter van James Nottingham dus.
Maar aan de andere kant, het verhaal laat ook zien dat wij in onze cultuur die growth mindset nog niet omarmen. Want wie van Nottinghams dochters scoort waarschijnlijk het meeste applaus? Inderdaad, de oudste, want die heeft maar liefst twee keer achter elkaar gewonnen. En dat terwijl de jongste de grootste vooruitgang heeft geboekt.”

Bedrijfsleven

Iets dergelijks zien we volgens De Boer in het Nederlandse bedrijfsleven, bijvoorbeeld bij de jaarlijkse beoordelingscyclus. Daar ligt de nadruk sterk op de resultaten: heeft een medewerker de targets gehaald of niet? “De weg ernaartoe blijft onder de radar. En zo kan het gebeuren dat iemand geen zichtbaar succes heeft geboekt, maar heel veel zaken heeft uitgeprobeerd en daardoor enorm is gegroeid. Zijn beloning? Tijdens het beoordelingsgesprek ligt de nadruk op die prestaties, en niet op die groei.”

Dat is jammer, zegt De Boer, want juist dat leerproces leidt tot betere prestaties en ook tot innovatie. Voor dat leren is handelen vanuit de growth mindset essentieel. Hij haalt hiervoor Carol Dweck aan die dit liet zien door een klas met wiskundestudenten te verdelen in twee groepen. De studenten in de ene groep kregen een braintraining: dit is hoe jouw hersenen werken. Ze legde uit dat hersenen een spier zijn die je kunt trainen en ze legde de studenten een casus voor. ‘Hier is een groep mensen die worstelt met een fixed mindset. Probeer hen te overtuigen dat ze zich wél kunnen ontwikkelen en gebruik daarvoor de taal die past bij de growth mindset’. Ze inventariseerde samen met de groep de kenmerken van zogenoemde growth-mindset-helden. Vervolgens vergeleken de studenten die met hun eigen manier van studeren. Tot slot nodigde ze de studenten uit om mee te denken in het ontwerp van het lesprogramma Het resultaat? Deze groep studenten scoorde bij examens aanmerkelijk hoger dan de groep die geen braintraining had gehad.

Omgaan met kritiek

“Betere prestaties dus – maar misschien is dat niet eens het allerbelangrijkst”, zegt De Boer. “Medewerkers met een growth mindset beschikken ook over een eigenschap die in het bedrijfsleven buitengewoon waardevol is: zij kunnen goed omgaan met kritiek. Kijk naar Boyan Slat, de jonge kerel die zich heeft voorgenomen om de oceanen schoon te vegen. Zodra hij dat plan opperde, riepen mensen dat het hem nooit zou lukken. En toen de eerste pogingen inderdaad spaak liepen, zwol die kritiek nog aan. Sterker nog, toen hij de tweede keer wel succes had, riepen kritische geesten dat hij te veel plankton had meegenomen. Veel andere zouden zich dit aantrekken, zij zouden zich krampachtig gaan verdedigen. Niet Slat. Juist vanwege die growth mindset beschouwt hij kritiek als iets om van te leren, iets dat hem kan helpen op het pad naar zijn doel. Het ging niet om hem zelf, het ging om het proces.”

Taal

Hoe kunnen bedrijven zo’n growth mindset stimuleren bij hun medewerkers? “Een belangrijk middel is taal. Vroeger hoorde je veel uitspraken die mensen wezen op hun beperkingen: ‘Als je voor een dubbeltje bent geboren, word je nooit een kwartje.’ Tegenwoordig roepen gelukkig wat meer mensen dat het glas altijd halfvol is. Inderdaad, dat lijken clichés, maar die taal is belangrijk.”
Het gaat erom dit soort uitspraken te vervangen, legt hij uit. “Bijvoorbeeld door: ‘Laat ik eens gaan kijken bij iemand die het wel kan, en zien of ik daarvan kan leren.’ Hier ligt een belangrijke rol voor de ouders, de leraren en – in het bedrijfsleven – voor het management. Dat betekent dat ze goed moeten nagaan of hun dagelijks taalgebruik past bij een fixed mindset of bij een growth mindset.”

Een strijd

“A battle within us all. Zo noemde Carl Dweck de dagelijkse strijd om te denken vanuit een growth mindset. We zijn immers van jongs af aan geconditioneerd om juist te denken vanuit een fixed mindset. Een strijd dus – maar het goede nieuws is dat we die strijd niet iedere dag hoeven te voeren, en niet op alle terreinen. Ikzelf heb bijvoorbeeld een hekel aan klussen in huis, en ik weet vrij zeker dat ik er niet goed in ben. Natuurlijk kan ik YouTube-tutorials volgen of een klusjesman inhuren en over zijn schouder meekijken. Maar ik kan er ook voor kiezen om dat te doen in een latere fase van mijn leven – of helemaal niet. Een growth mindset is geen staat van zijn. Soms mag je best kiezen om vanuit een fixed mindset te redeneren, maar weet dan dat je op dat gebied niet verder zal ontwikkelen.”

De Boer geeft tot slot nog een waarschuwing. “Een growth mindset, het glas halfvol, geloven in je eigen kunnen – het klinkt als de mantra’s van valse goeroes. Zij verkondigen dat je alles kunt bereiken als je het maar wilt. Maar dat is niet de boodschap van Dweck. Natuurlijk kan niet iedereen leren tennissen als Roger Federer; we hebben allemaal te maken met onze beperkingen. Maar als je bereid bent ergens tijd en moeite in te steken, bereik je een steeds hoger prestatieniveau.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Boertien Vergouwen Overduin.Print Friendly, PDF & Email
Categorie : Sponsored content, Uncategorized
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid