Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Betere motivatie geeft duurzame prestaties
Achtergrond

Betere motivatie geeft duurzame prestaties

bewegen

“Waarom doet u dit?” Stel je voor dat een wildvreemde man of vrouw die vraag stelt als u morgenochtend op uw werk komt. Meer dan de helft van ons (53%) heeft dan moeite om een goed antwoord te geven. En 14 procent heeft helemaal geen idee waarom ze op hun werk verschijnen. Zo blijkt uit onderzoek van Robert Half Management resources. Is het echt zo slecht gesteld met de motivatie?

Motivatie verschilt sterk per generatie, maar ook de bedrijfsgrootte en (uiteraard) speelt ook het management een grote rol. Dat maakt de taak ‘zorgen dat het personeel gemotiveerd blijft’ niet eenvoudiger voor HR. Het is gelukkig ook niet alleen uw taak, maar toch… Gelukkig is er een groep waar u zich weinig zorgen over hoeft te maken: de 55-plussers. Zij weten in ruime meerderheid (59%) welke bijdrage hun werk levert aan het bedrijfsresultaat.

Jeugdige overmoed

Bij de jongere collega’s is dat veel minder vaak het geval. Van de jonge talenten tussen 18 en 34 jaar is dat misschien nog te begrijpen, die zijn ook nog bezig met een verkenning van hun eigen, persoonlijke talenten. Maar een score van 44 procent is al niet erg hoog, en dat 2 procent van de jonge honden echt geen flauw idee heeft van wat ze hier doen… Nu ja, jeugdige overmoed zult u zeggen.

Let op de middenmoot

Maar om de middengroepen zou u zich echt zorgen moeten maken. Dat zijn de mensen tussen 35 en 54 jaar. Bijna twee van elke drie ervaren middenmoters (62%) geeft volgens Robert Half aan dat ze soms, zelden of zelfs helemaal nooit begrijpen wat ze bijdragen aan het bedrijfsresultaat. Zorgwekkend, volgens executive director Tim Hird van Robert Half, omdat dit het kader is waarop uw bedrijf leunt. Dit zijn de middenmanagers en ervaren staffers die het bedrijf naar buiten toe vertegenwoordigen. Deze mensen moeten goede beslissingen nemen met enorme gevolgen voor het aanzien van het bedrijf, voor de financiën en voor de innovatiekracht.

Motivatie stijgt

Toch is het niet nodig om te wanhopen. De motivatie voor het werk stijgt langzaam, maar zeker als je het mondiaal bekijkt. Koplopers zijn de werknemers in India en de VS, waar 81 en 78 procent goed gemotiveerd is voor het werk dat ze doen. Europa zit wat onder het gemiddelde met 58 procent, maar we zijn nog altijd significant beter gemotiveerd dan werknemers in Japan en Hong Kong, waar slechts 45 en 49 procent zin heeft om weer aan het werk te gaan.

Duidelijke relatie motivatie – prestatie

Het onderzoek van Robert Half laat zien dat er een duidelijk verband bestaat tussen motivatie en bedrijfsprestatie. Bedrijfsorganisaties die goed presteren, hebben personeel dat vijf maal zo gemotiveerd is dan bij middelmatige of slechte presteerders. Binnen de goed draaiende ondernemingen zijn de best presterende werknemers driemaal zo gemotiveerd voor hun werk dan de anderen.

Meer motivatie? 6 factoren

Wilt u, gemotiveerd door deze statistieken, nu snel wat gaan doen aan de motivatie? Dan is het belangrijkste advies: scheer niet iedereen over dezelfde kam. Verschillende groepen medewerkers reageren anders op diverse prikkels of motivatoren. Het onderzoek noemt zes factoren. Kies er enkele uit die het beste aansluiten bij uw bedrijfsorganisatie.

  • Ervaren senior medewerkers raken 20 procent beter gemotiveerd als ze meer weten van het bedrijfsbeleid, vooral in de nabije toekomst, en als ze meer mogelijkheden hebben om zelfstandig te werken.
  • Direct klantcontact blijkt een goede motivator voor bijna iedereen: de tevredenheid en gedrevenheid voor de baan stijgt dan met 14 procent van 54 naar 68 procent.
  • Klein is fijn. Tweederde van de medewerkers in bedrijven met minder dan 1000 mensen is gemotiveerd voor zijn werk. In echt grote conglomeraten komt dat percentage hoogstens op 60.
  • Baby boomers, geboren tussen 1946 en 1964 zijn minder gemotiveerd (61%) dan de Millennials van 1980 tot en met 1996. Die halen 68 procent motivatie in het onderzoek. Maar dat kan ook (deels) aan hun leeftijd liggen …
  • Parttimers zijn wat minder te porren voor aspecten van samenwerking zoals goede communicatie, lerend vermogen, persoonlijke ontwikkeling en gezondheid dan fulltime werknemers.
  • Medewerkers zijn het meest betrokken als ze tussen drie en tien dienstjaren bij u hebben gewerkt. Na 20 jaar trouwe dienst daalt het percentage motivatie naar 61.

Betere motivatie? 3 aanbevelingen

Behalve deze zes tips zijn er nog drie aanbevelingen die altijd zorgen voor meer, en beter gemotiveerde mensen.

  • Overleg regelmatig en met iedereen over het bedrijfsbeleid, nu en in de nabije toekomst. Bespreek ook de behaalde resultaten en de doelstellingen openhartig met elkaar. Als er duidelijke stippen op de horizon staan, kan iedereen veel beter zelf inschatten hoe hij en zij daaraan kan bijdragen. Weten waar we heen willen is veruit de beste motivator. Dat wisten scheepskapiteins in de 17e eeuw al.
  • Managers moeten duidelijk laten zien wat elke werknemer heeft bijgedragen aan het resultaat van de afdeling, het onderdeel en als het kan ook het hele bedrijf. Benut elke mogelijkheid om het verband tussen individuele prestaties en het bedrijfsresultaat te laten zien.
  • Vreemde blikken dwingen. Vraag daarom zo veel mogelijk buitenstaanders om hun advies, raad en mening over wat uw bedrijf doet, en hoe het dat doet. Inderdaad, dit is een variant op de oude tegeltjeswijsheid: klachten zijn gratis adviezen.

 Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Nieuws, Tools

0 reacties op Betere motivatie geeft duurzame prestaties

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid