Stelling
"Ik hou werk en privé liever strikt gescheiden."
32
19
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Nieuws Betere werk-privébalans door Wet flexibel werken
Nieuws

Betere werk-privébalans door Wet flexibel werken

Een betere werk-privébalans bevordert de motivatie en prestaties van medewerkers. De Wet flexibel werken biedt volop mogelijkheden om de werk-privébalans te verbeteren.

Op 1 januari 2016 verving de Wet flexibel werken de Wet aanpassing arbeidsduur. Deze wet maakt het mogelijk voor werknemers om naast de arbeidsduur ook hun werktijden en arbeidsplaats te wijzigen. Zo kunnen ze hun werk en privézaken beter afstemmen.

Voor een aanpassing van hun arbeidsduur kunnen uw medewerkers u verzoeken om hun contractuele arbeidsduur aan te passen. Zo kan een medewerker verzoeken in plaats van vier dagen drie dagen te willen werken. U mag dat alleen weigeren bij een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang. Denk bijvoorbeeld aan ernstige problemen voor veiligheid, werkrooster, financiën, organisatie of de bedrijfsvoering.

Andere werktijden

Voor een aanpassing van werktijden kunnen werknemers u vragen om hun werkrooster aan te passen. Ook dit kunt u alleen weigeren bij een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang. Aanpassing van de werktijden hoeft niet te betekenen dat werknemers minder gaan werken. Het kan ook inhouden dat ze hun werktijden beter willen laten aansluiten op hun privéverplichtingen.

Thuis werken

Verder kunnen werknemers u verzoeken om hun arbeidsplaats te wijzigen, bijvoorbeeld omdat ze enkele dagen thuis willen werken. Als u dit wilt weigeren, moet u daarover overleggen met de werknemer.

Schriftelijk verzoek

Uw medewerkers moeten een verzoek voor aanpassing van arbeidsduur, werktijden of arbeidsplaats minstens twee maanden voor de ‘beoogde tijdstip van ingang van de aanpassing’ schriftelijk bij u indienen. Ze moeten daarbij de ingangsdatum en de aard en omvang van de gewenste aanpassing aan u doorgeven. Daarnaast moet de medewerker op de beoogde ingangsdatum minimaal 26 weken bij u in dienst zijn.

Maand van tevoren

Uiterlijk een maand voor de beoogde ingangsdatum moet u de medewerker schriftelijk laten weten of u wel of niet akkoord gaat met de aanpassing. In het laatste geval moet u de reden aangeven. Als u niet reageert op het verzoek van de werknemer voor de beoogde ingangsdatum dan gaat zijn of haar verzoek zonder meer in. Verder moet u het schriftelijk bevestigen aan medewerkers als u hun toestemming geeft om minder te werken. Het gaat dan om een aanvulling op de arbeidsovereenkomst.

Jaar wachten

Na afwijzing of inwilliging van een schriftelijk verzoek moet uw werknemer een jaar wachten voordat hij een nieuw verzoek mag indienen.

Minder dan tien werknemers

De Wet flexibel werken geldt niet voor werkgevers met minder dan tien werknemers. Zij moeten zelf een regeling treffen. De rechter mag bij een eventuele juridische procedure anders beslissen en sommige bepalingen van de wet van toepassing verklaren. Dit gebeurt regelmatig.

AOW’ers

AOW-gerechtigden kunnen geen beroep doen op de Wet flexibel werken. De reden hiervoor is dat uitbreiding van hun arbeidsduur ten koste kan gaan van werknemers die de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt. Dan zou er namelijk sprake kunnen zijn van arbeidsverdringing.

Voorkom demotivatie

Kijk bij een verzoek van een medewerker dat u wilt afwijzen of er eventueel mogelijkheden zijn om het verzoek in andere vorm in te willigen. Zo voorkomt u demotivatie bij de werknemer door een complete afwijzing.

Betere prestaties

Informeer uw medewerkers over de aanpassingsmogelijkheden vanuit de Wet flexibel werken. Als zij daar goed gebruik van maken, is dat ook in het voordeel van uw organisatie. Een betere werk- privébalans bevordert namelijk de motivatie en prestaties van uw personeel.

Centraal Beheer Nog veel meer lezen over de Wet flexibel werken? Download dan het e-book Wegwijs in ArbeidsvoorwaardenPrint Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid