Stelling
"Een algemene opleidingenpot is een moderne aflaat."
7
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Bewegen tijdens het werk? Doe het zelf!
Gezonder werken

Bewegen tijdens het werk? Doe het zelf!

beweging tijdens je werk

Voldoende bewegen op het werk is voor mensen met een kantoorbaan een hele uitdaging. Door gebruik te maken van ‘self-nudging’ – zelf geïnitieerde duwtjes in de rug – stijgt de kans dat werknemers daadwerkelijk actiever worden.

Lichamelijke inactiviteit is een wijdverspreide epidemie geworden, stelt Franklin To. Als student van de Erasmus Universiteit schreef hij de masterthesis ‘Self-initiated nudging for physical activity: A diary study’. Hij won er de tweede prijs van de David van Lennep Scriptieprijs mee.

Voorspelbaar beïnvloeden

Lichamelijk actiever worden omschrijft To als ‘een moeizame strijd’, vooral voor kantoormedewerkers die de hele dag op hun bureaustoel zitten. Gelukkig kan zelf geïnitieerde ‘nudging’ helpen om lichamelijk actiever te worden, aldus To. Een ‘nudge’ is een omgevingsaspect dat het gedrag van mensen op een voorspelbare manier beïnvloedt. Nudging kan worden gezien als een duwtje in de rug om voorgenomen activiteiten ook echt uit te voeren.

Economische kanten van nudging

De masterstudent onderzocht economische inzichten op het gebied van nudging en psychologische literatuur over proactief gedrag. Ook voerde hij een onderzoek uit bij 41 medewerkers van twee bedrijven. Zij hielden tien dagen lang bij hoeveel fysieke activiteiten ze ondernamen en hoe hun dagelijkse energieniveau, mentale gezondheid en dagelijkse werkprestaties waren.

Hardloopschoenen zichtbaar neerzetten: nudge jezelf

Franklin toonde aan dat mensen die lichamelijk actiever willen worden, gebruik kunnen maken van zelfopgelegde duwtjes. Die vergroten de kans dat ze hun gewenste lichamelijke activiteiten ook daadwerkelijk gaan uitvoeren. Zo kan je bijvoorbeeld gebruik maken van herinneringen, praten over fitnessdoelen met collega’s, je hardloopschoenen op een zichtbare plek neerzetten of gebruik maken van apps en draagbare gadgets.

Actief doen geeft meer energie

Wie lichamelijk actief is, voelt zich energieker. Het lijkt alsof je meer energie hebt voor alles dat je doet, zowel op het werk als daarbuiten. Het effect van zelfopgelegde duwtjes verschilt per type mens en hoe actief mensen zijn. Matig actieve mensen profiteren er het meest van, gevolgd door de groep die niet erg actief is. To benoemt dat organisaties ook kunnen bijdragen aan meer lichamelijke activiteit van de werknemer. Door een klimaat te creëren waarin werknemers worden aangemoedigd om gezondheidsdoelen te stellen en deze na streven, kunnen organisaties daar zelf ook van profiteren.

‘Nudging op wetenschappelijke agenda’

Tijdens de uitreiking van de David van Lennep Prijs toonde de jury zich onder de indruk van de masterthesis van To. Niet alleen vanwege de geavanceerde statistische analyses en de zelf ontwikkelde vragenlijst, maar ook vanwege het ‘intrigerende en innovatieve’ onderwerp: zelf geïnitieerde nudges. “Gelukkig, Franklins thesis laat zien dat er nog hoop is! Franklin demonstreerde dat zelfopgelegde nudges kunnen helpen om lichamelijk actiever te worden en je energieker en gezonder te voelen.” Volgens de jury heeft Franklin er met zijn thesis aan bijgedragen dat zelfopgelegde nudging nu op de wetenschappelijke onderzoeksagenda staat.

Dossier gezondheidsmanagement

Het dossier op PWnet bevat nog veel meer artikelen over gezondheidsmanagement. Bijvoorbeeld een artikel met tips hoe je het management overtuigt om te investeren in gezonde medewerkers, de top 5 van meest ingezette interventies en inspirerende voorbeelden om het personeel vitaal te houden.  Lees meer in het dossier op PWnet.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid