Stelling
"Een algemene opleidingenpot is een moderne aflaat."
7
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Blijf zuinig op de oudere medewerker
Anders werken

Blijf zuinig op de oudere medewerker

In 2000 schreef ik in het Algemeen Dagblad het artikel ‘Zuinig zijn op de oudere medewerker’. Als vijfendertigjarige meende ik in de pen te moeten klimmen over het toen heersende beeld van de productiviteit en weer- en wendbaarheid van oudere medewerkers.

We zijn nu bijna vijftien jaar verder en ik denk dat het beeld wel positief is veranderd. Maar dat ouderen door de ontgroening en vergrijzing in 2010 bijna een baangarantie zouden hebben, is zeker niet het geval. De huidige crisis gooit roet in het eten en de reden dat ouderen langer moeten werken is vooral ingegeven door de nakende onbetaalbaarheid van ons pensioenstelsel. Ook heeft de automatisering en robotisering een moordend tempo.

Op een NVP-lezing zette een futuroloog met de volgende prikkelende uitspraak de discussie op scherp: binnen vijf jaar is de directiesecretaresse vervangen door een APP. Toch kan een kraantje niet vanuit India gerepareerd worden en moet verzorging aan bed toch echt ter plekke plaatsvinden. Daarom zijn er talloze initiatieven om ouderen duurzaam te ontwikkelen waardoor zij goed en met plezier blijven presteren.

Pas takenpakket aan of juist de omgeving
Autofabrikant BMW heeft in de assemblagehal in het Beierse Dingolfing speciaal voor de oudere medewerkers een nieuwe productielijn neergezet. BMW ziet de gemiddelde leeftijd van de medewerkers de komende jaren stijgen van nu 39 naar 47 jaar in 2017 en om die reden zocht men er naar manieren om de fysieke belasting en kans op fouten te verminderen. Er kwamen aanpassingen als betere verlichting, grotere letters op computerschermen en vergrootglazen om de ogen te ontlasten. Houten vloeren, speciale schoenen en krukken zijn er om klachten aan benen en voeten tegen te gaan.

Jobcrafting geen hype
Zelf je werk samenstellen naar eigen mogelijkheden en interesse, jobcrafting, is geen hype. Jobcrafting gaat uit van het principe dat oplossingen voor inzetbaarheidrisico’s in het werk zelf te vinden zijn. Dit is bij uitstek ook geschikt voor senioren. Door zelf veranderingen in de functietaken aan te brengen, raken medewerkers niet alleen meer bevlogen voor het werk, maar werken zij tegelijkertijd ook aan de eigen duurzame inzetbaarheid. De werkgever kan daarin ook iets betekenen voor de oudere werknemer, bijvoorbeeld in de werkomgeving.

Oude rotten blijven nodig
Uitzendbureau Tempo Team kwam in 2011 met het televisiespotje waarin jonge lassers al telefonerend en headbangend een schip aan elkaar aan het lassen waren. Bij de doop valt het jacht echter compleet uit elkaar. De boodschap: gelukkig is daar nog een oude rot met twintig jaar laservaring, die de jonge honden het vak leert. Dit spotje geeft natuurlijk aan dat nu en in de komende decennia oudere werknemers vooral in technische branches erg nodig zijn om kennis en ervaring te delen met op de arbeidsmarkt toetredende en minder ervaren medewerkers. Zij beschikken over een schat aan gerijpte kennis en werk- en levenservaring, daar waar jongeren vaak nog moeten leren werken.

Vitale, weerbare en wendbare krachten
Met het oog op het langer in dienst houden van werknemers is aandacht voor vitaliteit belangrijk, zo ook voor GGZ Breburg. De organisatie besteedt veel tijd en aandacht aan het vergroten van die vitaliteit met als doel het ‘moeten’ om te zetten in ‘willen’. Zij biedt hulp aan mensen met psychiatrische en/of ernstige psychosociale problemen en is een belangrijke werkgever in Noord-Brabant.

Leefstijlportal
De organisatie heeft een vitaliteitscentrum opgericht, dat HR- en managementtrainingen, coaching, supervisie en loopbaancoaching biedt. Medewerkers zijn verantwoordelijk voor hun eigen vitaliteit, zo is de gedachte. Het dagelijks direct en indirect bezig zijn met de zorg voor anderen kan soms zwaar zijn en GGZ Breburg vindt het belangrijk dat medewerkers lekker in hun vel zitten. Via de leefstijlportal Fitinmind, een landelijk initiatief om de mentale vitaliteit te stimuleren, is hun mentale fitheid positief te beïnvloeden. Alle medewerkers hebben toegang tot deze portal. Het bevorderen van een gezonde leefstijl vindt er plaats met tests, tips, oefeningen, trainingen over ontspanning en aandacht voor het lichaam en de leefstijl.

Zelf werken aan inzetbaarheid
Aan de hand van alledaagse toepassingen van vitaliteit in de thuis- en werkomgeving worden deelnemers geprikkeld om in actie te komen en aan hun vitaliteit te (gaan) werken (>>zie ook de speciale landingspagina op PW De Gids Vakbase>>). GGZ Breburg streeft naar een vitale organisatie met een gezond werkklimaat en goede arbeidsomstandigheden. Ook is de organisatie bezig gezondheidsmanagement in te voeren en investeert ze in een goede en gezonde werkomgeving.

In sommige branches zijn oudere medewerkers keihard nodig zijn en dat zal in de toekomst zeker zo blijven. Nu er een beetje licht gloort aan de einde van de crisistunnel is het belangrijk dat te realiseren en als organisatie er op te anticiperen.

Jacco van den Berg, Vandenbergtraining.nlPrint Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Blog, Gezonder werken, Langer doorwerken, Langer werken, Opleiden en ontwikkelen, Pensioen, Uncategorized, Vitaliteit

One reacties op Blijf zuinig op de oudere medewerker

  1. Evert ter Pos

    prikkelende voorbeelden, daar kan ik wel wat mee. Dank @Jacco!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid