Stelling
"Ouderen moeten beter leren luisteren naar wat jongeren echt willen."
8
6
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Burn-out? Hier moet u op blijven letten
Achtergrond

Burn-out? Hier moet u op blijven letten

Zo ziet stress eruit

Burn-out blijft een mysterieuze ziekte. We weten niet precies hoeveel werkende mensen er last van hebben. Schattingen lopen uiteen van 6 tot 81 procent, in enkele branches. De ziekte is sluipend, maar erg slopend en zit vaak verstopt onder allerlei aandoeningen. Waaronder hoge bloeddruk, extreme vermoeidheid, hartklachten, slaapstoornissen, depressies, spanningen, verslaving. 3 Symptomen en 3 oplossingsrichtingen.

Onderzoeker, trainer en gezondheidscoach Monique Valcour heeft in 15 jaar duizenden werkende professionals, studenten en andere mensen geholpen om te gaan met stress die kan leiden tot een burn-out. Haar plan van aanpak, geschetst in een artikel in de Harvard Business Review heeft drie componenten en drie oplossingsrichtingen. Om te beginnen moet u de symptomen herkennen, en erkennen dat dit kan duiden op een mogelijke of beginnende burn-out. Dat geeft ruimte voor nader onderzoek van de onderliggende oorzaken. En pas wanneer u die in beeld heeft, kunt u gaan werken aan strategieën om de burn-out te verminderen of te voorkomen.

3 Symptomen van burn-out

Dat burn-out drie componenten heeft, baseert Valcour op onderzoek geleid door de psycholoog Christina Maslach. Het wordt getriggerd door chronische, dus semi-permanente stressfactoren in het werkende leven.

1} Uitputting is het centrale thema.

Het bestaat uit diepgaande fysieke, psychische en emotionele vermoeidheid waardoor iemand niet meer effectief en efficiënt kan werken, en geen plezier meer beleeft aan zijn werk. Het kan komen door teveel werk in te korte tijd, door altijd bereikbaar of inzetbaar moeten zijn. Een tekort aan controle over de manier waarop je je werk moet doen versterkt het gevoel van uitputting. Net zoals te weinig kennis of (werk)ervaring hebben om je werk adequaat te kunnen doen. Mensen die zich slecht(er) kunnen concentreren en hun werkzaamheden niet goed meer kunnen prioriteren of relativeren verkeren in deze staat van uitputting.

2} Cynisch, onpersoonlijk, mechanisch of ongeïnteresseerd zijn.

Wie lijdt aan uitputtingsverschijnselen, gaat zichzelf beschermen tegen zijn werk door er meer afstand van te nemen. Dat leidt tot cynisch, onpersoonlijk, mechanisch of ongeïnteresseerd gedrag op het werk, dat een burn-out dreigt te veroorzaken. Conflicten, onrechtvaardige behandeling of te weinig invloed kunnen uitoefenen op het werk versterken die houding alleen maar. Uiteindelijk ‘heb’ je niets meer met je werk, en beleef je er geen enkel plezier meer aan.

3} Incompetent en inefficiënt bezig zijn.

Het gevoel dat je niet goed genoeg, of niet optimaal functioneert komt meestal nadat de eerste twee componenten of symptomen zichtbaar zijn geworden. Je bent niet voldoende gemotiveerd voor je werk, omdat je er niet genoeg, of helemaal geen energie meer van krijgt. Dus worden de prestaties minder, en dat versterkt de twijfel alleen maar meer. Ook mensen die onvoldoende middelen hebben om hun werk goed te doen (tijd, budget, kennis, contacten) kunnen dit gevoel krijgen. Een gebrek aan erkenning en constructieve feedback maakt het allemaal nog erger. (Niet voor niets is de beste manier om een werknemer weg te pesten een leeg bureau, telefoon en computer die niet werken en collega’s die je straal negeren.)

3 Oplossingsrichtingen voor burn-out

Valcour merkt op dat deze drie symptomen niet bij iedereen in dezelfde volgorde hoeven voor te komen. Bijna iedereen heeft zijn of haar eigen ‘burn-out profiel’, dat bijna altijd wel bestaat uit twee van de drie genoemde componenten. Bij de beste oplossingsrichtingen is kennis van dat persoonlijke profiel belangrijk. Net zoals het besef dat de onderliggende oorzaken veel te maken hebben met de organisatie van het werk, het bedrijf en de anderen met wie u samenwerkt. Die zodanig veranderen dat een burn-out niet meer voor zal komen kan vaak niet. Wel schetst Valcour wat oplossingsrichtingen of denkrichtingen die volgens haar bij veel mensen hebben geholpen.

1} Let goed op jezelf.

Het energietekort, dat ontstaat als u te weinig waardering en erkenning krijgt uit uw werk vergeleken met de inspanningen die u levert om het werk gedaan te krijgen, moet u regelmatig aanvullen. De energiebalans moet weer in evenwicht komen. Let vooral goed op slaap, voeding, beweging en sociale contacten. Hier krijgen de meeste mensen hun energie van. Breng er regelmaat in, dan optimaliseert u die energiestromen. Veel gestreste mensen zullen eerst tijd moeten maken voor zulke energiegevers. Dat begint met bijhouden waar ze nu hun tijd aan besteden. Per dag, en per uur, in een spreadsheet. Vervolgens waardeer je die tijdsbesteding op de energie die het kost of oplevert. Dat prioriteren geeft zicht op de grootste energiegevers en energievreters in het werkende leven.

2} Let goed op de anderen.

Wie een burn-out heeft, heeft dat zelden alleen. Vaak zijn collega’s of anderen in de teams waarin mensen samenwerken ook op weg naar een burn-out. Aandacht voor de werkomstandigheden in een team of op een afdeling is dus essentieel – niet alleen om wat te doen aan de oorzaken van burn-out bij de mensen die het al hebben, net zo belangrijk is voorkomen dat de anderen ook steeds verder wegzakken in cynisme, apatie en steeds slechtere prestaties. Valcour geeft in haar artikel een veelheid aan tips om wat te doen aan de omgeving bij burn-out.

3} Benader het anders.

De energiebalans herstellen heeft weinig zin als de oorzaken van stress gewoon blijven bestaan: teveel werk, te weinig tijd, autonomie of steun van anderen. Ga dan terug naar het burn-out profiel en de persoonlijke tijdsbesteding. Welke stressvolle, energievretende activiteiten kan de opgebrande werknemer kwijt aan anderen of zelf anders doen? Zodanig dat ze minder energie kosten, en meer genoegdoening opleveren? Is delegeren geen optie, probeer dan om de verwachtingen (bij u, en bij anderen) van deze activiteiten en de uitkomsten bij te stellen. Geef daarbij duidelijk aan waarom u een ‘tandje terug’ schakelt. Meer tijd besteden aan contacten met mensen waar u veel energie en inspiratie van krijgt is het beste medicijn tegen burn-out volgens Valcour. Permanente balansbewaking is dus essentieel om optimaal te kunnen blijven functioneren.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Achtergrond, Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid