Stelling
"Het kantoor van binnenkort is een ontmoetingsplek, geen werkplek."
43
13
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Hier zit nog heel wat talent!
Anders werken

Hier zit nog heel wat talent!

Nederland heeft bijna net zo veel vacatures als mensen zonder werk. Werkloosheid bestaat niet meer, zou je zeggen. Toch zijn nog veel bedrijven op zoek naar talent. En veel talenten zoeken nog een nieuwe, of andere baan. Vooral jonge talenten zijn gewild. Kent u de Buzinezzclub al?

Leo van Loon begon in 2009 met een werkervaringsproject in Rotterdam. Veel jongeren kwamen op hem af en vertelden dat ze graag een eigen business wilden beginnen. Hij bouwde het project uit tot een echte club, met een aparte naam en met leden in plaats van werkzoekenden. Enkele grote financiers, waaronder ABN Amro hebben de voorfinanciering verzorgd met social impact bonds. Eerst alleen voor jongeren die zelfstandig ondernemer wilden worden. Nu kunnen alle jonge werkzoekenden tot 35 jaar er terecht.

Uniek programma

De ‘club’ biedt jongeren die worden toegelaten (members) een uniek trainingsprogramma. Het bestaat uit workshops, training en persoonlijke begeleiding door een coach. Dat duurt een halfjaar, en tot 2 jaar daarna wordt elke member persoonlijk begeleid indien nodig. In tien jaar hebben meer dan 1000 jongeren bij de Buzinezzclub een nieuwe start gemaakt, door de juiste baan of studie te vinden.

Werken is best wel cool!

Het is halftwaalf op de derde etage van een warm gebouw in het centrum van Rotterdam. Ali, een member met werk is net binnen gelopen. Hij komt uit de ploegendienst in de haven. “Ik werk op een nulurencontract, maar dat is best wel cool. Zo kan ik gaan werken op de tijden dat ik het liefst werk”, vertelt hij glimlachend. “Zo is werken best wel cool!” Hij werkt het liefste ’s nachts. Dat komt goed uit nu met die hitte, merken anderen op.

‘Ze zijn zichzelf tegengekomen’

Het tekent de mentaliteitsverandering die de meeste members ondergaan tijdens het individuele trainingsprogramma van 6 maanden. Ze hebben veel zelfkennis opgedaan, ze kennen hun eigen sterkten en zwakten en ze gebruiken dat als ze werk zoeken. “Ze zijn zichzelf tegengekomen, daardoor hebben ze bewuste keuzes gemaakt en ze zijn erg gemotiveerd om in die zelfgekozen richting door te gaan”, legt coach Willem van Dam uit. “Ze zijn bereid om te leren, en ze willen zich graag verder ontwikkelen bij een werkgever.”

Opgekrabbeld

Intensieve, individuele training en groepsbegeleiding is het hart van de club. Wie eenmaal member is, kan dat zijn hele leven blijven en hij of zij blijft ook zijn hele leven welkom op de club. De club heeft dan ook veel trainers en coaches. Vaak zijn het zelf members die zijn opgekrabbeld na tegenslagen. Soms is er een verleden met schulden, soms zijn het alleenstaande ouders, soms was er ruzie thuis, soms hebben ze al jaren geen woning meer. Door dat verleden zijn het niet altijd de makkelijkst plaatsbare mensen als ze net binnenkomen. “Soms komen ze binnen met een houding van ‘ik weet alles al, mij maak je niets meer wijs’. Na zes maanden hebben ze dan ontdekt wat ze nog niet weten”, vertelt Willem. En dan pas zijn ze klaar om naar een functie of beroep te kijken.

De beste versie van jezelf worden

Het trainingsprogramma begint dan ook niet met oriëntatie op werk. “We gaan uit van de jongeren zelf, we zeggen: alles draait om jou. We gaan uit van de persoon, nemen daar eerst alle ruimte en tijd voor om te ontdekken wat iemand echt beweegt”, legt Laura van Halteren uit. Ze is sinds kort een zeer bevlogen directeur van de Buzinezzclub Rotterdam. “We omarmen juist ook de slechte eigenschappen, we proberen niet om ze die af te leren”, voegt Joel Junior toe. Hij begint aan zijn eerste seizoen als hoofdtrainer. “Ik wil mensen helpen om de beste versie van zichzelf te worden.” Niets nieuws voor hem, want hij heeft altijd graag mensen willen helpen. Zelfs toen hij werkte als treinsteward bij de NS was dat zijn drijfveer.

Heel divers

Wat de members doen, en waar ze terecht komen is heel divers. Behalve de havenarbeider eigen stijl is er die ochtend een zelfstandige filmproducent aanwezig, en een model in spè dat snel naar een afspraak moet. “We hadden ooit iemand waar iedereen zijn vraagtekens bij had. Uiteindelijk verdient hij nu toch zijn eigen geld met zijn poëzie”, vertelt Laura. “We werken niet binnen een specifieke branche, we hebben geen plaatsingsafspraken met werkgevers. Wel hebben we veel contacten en een groot netwerk, waardoor we op veel plekken snuffelstages kunnen bieden. Zo kunnen ze laten zien dat ze willen werken, als ze daar aan toe zijn”, aldus Laura.

Blijvende plaatsingen

En wat levert dat op? De Buzinezzclub in Rotterdam heeft nu 120 ‘members’. Laura: “Onze doelstelling is steeds dat we 60 procent van alle members blijvend naar succes willen begeleiden. En die doelstelling hebben we steeds gehaald: 30 procent heeft een betaalde baan, een baan, 20% is bezig met een opleiding en 10% is een eigen bedrijf gestart. Een kwart van de members hebben we zelfs begeleid naar hbo-niveau terwijl ze bij binnenkomst nog geen startkwalificatie hadden.” Alle social impact bonds zijn terugbetaald. Dat geld komt van gemeenten, die een deel van de bespaarde uitkering betalen aan de clubs. “En we blijven onze members begeleiden, ook als ze ergens een baan hebben. De werkgever kan tips van ons krijgen over hoe ze deze jongere het beste kunnen inzetten.”

Wat is dit?

De Buzinezzclub is voor gemotiveerde jongeren tot 35 jaar met weinig startkwalificaties en een bijstanduitkering. Een potentiële deelnemer moet ingeschreven staan bij de gemeente en een bijstandsuitkering ontvangen. De gemeente moet toestemming geven om deel te nemen aan het programma. Dat bestaat uit een halfjaar intensieve persoonlijke en groepsbegeleiding met behoud van uitkering en tot 2 jaar daarna individuele coaching. Er zijn vestigingen in Rotterdam, Utrecht en Eindhoven.

Duurzame inzet vanuit je eigen talent

Claudia Toet is afdelingshoofd van het Jongerenloket van de gemeente Rotterdam en betrokken bij de Buzinezzclub. Ze komt, samen met andere begeleiders van de gemeente regelmatig kijken naar de activiteiten. Ze geeft aan dat de gemeente nog liever jeugdwerkloosheid wil voorkomen. “We zouden al op middelbare scholen meer aandacht willen voor de werkkansen vanuit de eigen talenten van iedereen. Dat geeft de meeste kans op duurzame inzet, waardoor mensen niet eens in een uitkering komen. Bij de Buzinezzclub is het doel om blijvend uit de uitkering te komen. We willen je daar niet meer in terugzien!”

Geeft u ze een kans?

Misschien dat u enkele members nu juist wel wilt zien in uw eigen organisatie, om ze een kans te geven. Dat kan! De adressen en contactpersonen vindt u op de website: https://buzinezzclub.nl/contact/ Oprichter Leo van Loon is ondertussen begonnen met een ander club-idee: de Werkclub, om nieuwkomers met verblijfstatus beter aan het werk te helpen.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Anders werken, Nieuws, Talentontwikkeling
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid