Stelling
"Vertrouwen is goed, controle is slechter."
19
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Carrière maken bij dezelfde werkgever: kan dat?
Anders werken

Carrière maken bij dezelfde werkgever: kan dat?

Medewerker staat voor keuze: blijven of gaan?

We zijn niet in beweging te krijgen. Van de 50-plussers met meestal vast contract wisselt jaarlijks niet meer dan anderhalf procent van baan. En zelfs onder jongeren neemt het aantal baanwisselaars jaar op jaar niet structureel toe – hoewel velen van hen werken op flexibele basis. Maar is dat echt zo slecht als vele onderzoekers ons toeroepen?

Langer doorwerken doen we dus vooral in onze huidige baan, en dat geldt zeker voor ouderen. Onze arbeidsmobiliteit is vrij laag. Oftewel: we wisselen niet vaak genoeg van baan. Is dat slecht? Niet per sè, vindt Paul de Beer, hoogleraar arbeidsverhoudingen aan de Universiteit van Amsterdam. Allereerst is het nog maar de vraag of banen en functies steeds sneller veranderen en korter duren. Hoe vaak dit ook wordt beweerd, er is weinig bewijs voor, stelde hij dit voorjaar in een opiniestuk in het FD. Onderzoekers maken hierbij nog weleens een denkfout, stelt hij. En dat is: wie bij dezelfde werkgever blijft, ontwikkelt zich niet verder, en staat dus stil. Hij noemt dat “een grove onderschatting van hoeveel mensen in hun baan leren, ook als ze geen formele scholing volgen, doordat zij bijvoorbeeld nieuwe taken krijgen of doordat de manier van werken verandert.”

15 Jaar dezelfde baan

Vijftien jaar werken in dezelfde baan werken betekent dus allerminst met vijftien jaar stilstand, aldus De Beer. Bovendien: wie op gevorderde leeftijd van baan verandert, loopt juist het risico dat een flink deel van de opgebouwde kennis en ervaring niet, of beperkt bruikbaar is in de nieuwe functie. Vooral ouderen zitten vaak op de voor hen best denkbare (werk)plek. Als oudere werknemers mobieler zouden worden, zou dat vooral verlies van waardevolle ervaringskennis betekenen. Zijn dit nu smoesjes van een oudere hoogleraar die zelf geen zin heeft in polonaise?

Wervingsreflex

Niet helemaal. En dat ligt vooral aan de ‘wervingsreflex’ bij veel bedrijfsorganisaties. Inclusief zeker ook de overheid. Is er een nieuwe functie of onderdeel van een functie nodig, dan komt de verantwoordelijk manager meestal met een scherp opgesteld functieprofiel, vol met vereisten waar niemand van het zittende personeel echt goed aan voldoet. Dat kunnen ze ook niet, want daarvoor ontwikkelt het meeste werk zich nu gewoon te snel. (Hoewel De Beer hier ook vraagtekens bij zet.) Maar denkt u aan programmeurs die moeiteloos hun weg kunnen vinden in bergen Big Data, social media managers die alle kanalen optimaal kunnen beheren, of ontwerpers die zelfsturende auto’s zonder schade door alle verkeer loodsen.

Werk verandert snel

Hoe dan ook, veranderingen zijn er in elke functie. En die kan het zittend personeel niet altijd op stel en sprong bijbenen, al was het maar uit tijdgebrek. Dus wordt het extern werven. Op zoek naar de optimale kandidaat, die dat werk tot in de puntjes beheerst. En de zittende mensen? Die concentreren zich maar weer op het werk dat ze al hadden. Ook al uit lijfsbehoud. Misschien vindt uw organisatie zo’n jong talent van buiten, die gelijk kan lezen en schrijven met het nieuwe. Jammer voor hem of haar alleen dat het werk vaak binnen vrij korte tijd toch weer verandert. Andere programmeertaal, ander besturingssysteem, ander social mediakanaal dat snel populair wordt bij de belangrijkste klantgroepen.

Verander-mentaliteit

Het jonge talent dat u voor dit werk heeft aangenomen, moet dan weer in de leer. Net zoals een van uw vaste mensen, als u die erop had gezet. En dan blijkt steeds vaker dat de leercurve van die vaste kracht minstens even goed (en snel) is als van het jonge talent. Die heeft vaak niet zo’n zin om vrij snel na binnenkomst weer wat nieuws te leren. Hij verbeeldt zich dat hij het wel kan. Terwijl de vaste kracht met meer ervaring in verschillende systemen, taken, functies en doelen, meer is ingesteld op veranderingen. Het gaat er steeds minder om wat je kunt, veel belangrijker is hoe snel je het kunt leren. De vaste m/v wil dat graag laten zien, mits u hem/haar voldoende stimuleert.

Gluren bij de buren

Kijk naar vaardigheden en competenties die op meerdere terreinen zijn te gebruiken. Steeds meer ondernemingen laten hun mensen daarom op grotere schaal kijken bij de buren. Afdelingen met soortgelijk werk, of de volgende stap in de keten van grondstof naar eindresultaat. Medewerkers die daaraan meedoen, zijn veel loyaler aan het bedrijf dan de ‘one trick ponies’ of specialisten die zijn ingehuurd voor een specifieke klus.

Zoek naar potentieel

Ga dus niet direct extern werven als u nieuwe taken, rollen of functies ontdekt of voorziet in de organisatie. Kijk eerst goed naar de mensen die al op de loonlijst staan. Vaak kunnen en willen ze (veel) meer dan u denkt, als u alleen kijkt naar de formele opleiding en vervulde functies op het c.v. Zoek naar potentieel, en naar manieren om dat een kans te geven. Lees voor inspiratie het artikel ‘Your Workforce Is More Adaptable Than You Think’ van vier vooraanstaande Amerikaanse onderzoekers op HBR nog eens.

Voorkom tijd uitzitten

Waarom zou u meer tijd, geld en energie steken in benutten van dat interne potentieel, medewerkers met vaste aanstelling die net zo goed hun tijd kunnen uitzitten? Juist om te voorkomen dat ze dit doen. Paul de Beer zegt het zelf ook: het is een denkfout om te veronderstellen dat wie bij dezelfde werkgever blijft, zich niet verder ontwikkelt. Willen die vaste mensen dat helemaal niet? Jawel. Juist zij weten heel goed welke factoren invloed gaan hebben op het werk en de organisatie. En ze laten zich er niet door afschrikken om mee te bewegen en zich aan te passen. Ze denken dat de meeste ontwikkelingen hun werk alleen maar beter en leuker zullen maken. Maar ze hebben wel degelijk wat zetjes in de goede richting nodig! In dit artikel op onze website vindt u 5 manieren om meer, en beter wendbare mensen te krijgen. En hier is onze eigen business case voor interne mobiliteit. Goed voor ieders duurzame inzetbaarheid.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Nieuws, Talentontwikkeling
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid