Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
15
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog Click-call-FACE-call-click
Blog

Click-call-FACE-call-click

Cristel van de Ven

Employabilityportals zijn ‘hot’. Zowat elke grote organisatie heeft er een. Een employabilityportal is een internetpagina met links naar instrumenten, scans, vragenlijsten en interventies om aan je vitaliteit, vakmanschap en verandervermogen (lees: je duurzame inzetbaarheid) te werken. Cristel van de Ven, management consultant en partner bij Factor 5 schreef er een pittige blog over op LinkedIn.

Employabilityportals maken medewerkers wegwijs in de kluwen aan mogelijkheden die branches en bedrijven bieden. Ze loodsen mensen via simpele vragen door het aanbod heen. Wil je bijvoorbeeld weten wat je talenten zijn? Doe dan een talentenscan. Interesse in deelname aan een training? Vind hier eenvoudig de training die bij je past. Vragen? Bel met onze employability helpdesk.

Blitse bolide

(Branche)organisaties geven veel geld uit aan dergelijke portals. Geavanceerde technologieën worden gebruikt; de nieuwste privacyregels gehanteerd. Als blitse bolides in de showroom van een autodealer, staat een keur aan DI-diensten te pronken in de digitale etalage van zo’n portal. Het enige wat de zelf-aan-het-stuur-van-zijn-eigen-loopbaan-zittende medewerker hoeft te doen, is de portalpagina opzoeken en gaan klikken.

Het concept

Klikken ja. Want veel employabilityportals werken volgens het click-call-face concept. Dat houdt in dat tachtig procent van alle vragen via simpele muiskliks te beantwoorden zijn (click). Kom je er als medewerker niet uit? Dan kun je bellen met een medewerker van een HR service center (call). In het beste geval is dat een personeelsadviseur met verstand van zaken. In het slechtste geval is het een gebrekkig in de materie ingevoerde medewerker van een internationaal opererend call center bedrijf, waaraan deze taak is ge-outsourced. Levert zo’n telefoontje niet het benodigde inzicht op? Vraag een gesprek aan met bijvoorbeeld een opleidingsadviseur, coach of HR manager (face). Of je dan wel graag zelf, via het portal, een afspraak met die persoon wilt inboeken in het systeem (click).

Uw online DI-winkel

Bedrijven en branches werken keihard om het gebruik van employabilityportals te stimuleren. Koplopers weten twintig à vijfentwintig procent van hun personeel naar de online DI-winkel te lokken. Geen percentage om over naar huis te schrijven, als je het mij vraagt. Maar in employabilityportal-land mag je met die score al best tevreden zijn. Veel bedrijven en branches blijven steken op een schamele tien of hooguit vijftien procent van medewerkers die men met het portal weet te bereiken. Dat zijn vaak mensen die zelf al bezig zijn met hun duurzame inzetbaarheid. Niet echt de doelgroep waarvoor een employabilityportal primair bedoeld is.

Wie maakt me los?

Daar sta je dan, als brancheorganisatie of werkgever. Met een glimmend gepoetste duurzame inzetbaarheidsauto die niet van zijn plek komt. Eentje die staat te roesten in de vitrine van goede bedoelingen. Het is om moedeloos van te worden. Kan dat niet anders? Jawel. Alleen, dan kunnen die bedrijven en branches naar mijn mening beter afstappen van het, uit de webshopwereld overgenomen, click-call-face concept. Dat concept werkt niet bij het complexe en weerbarstige thema duurzame inzetbaarheid. Dat laat zich gewoonweg niet hetzelfde behandelen als het online kopen van een fiets of het via internet afsluiten van een nieuw energiecontract.

Duurzame inzet ligt gevoelig

Duurzame inzetbaarheid is een thema waar je als medewerker niet gemakkelijk, noch graag over nadenkt. Laat staan dat je staat te popelen om testjes te doen waaruit wellicht blijkt dat datgene wat jij al aan je water voelde daadwerkelijk zo is. Bijvoorbeeld, dat je je werk niet meer zo leuk vindt momenteel. Of dat je rug behoorlijk vaak pijn doet de laatste tijd. Dat willen wij – mensen – helemaal niet horen van een algoritme vermomd als computertest.

Praten met iemand van vlees en bloed

Maar we voelen het wel. En stiekempjes willen we er ook best over praten (face). Met iemand van vlees en bloed welteverstaan. Geen avatar. Een collega of een coach bijvoorbeeld. Iemand die zegt: “Ach, wat rot voor je”. Of: “Goh, wat jij zegt … dat snap ik wel”. En als zo iemand je dan later belt (call) en zegt: “Hé, moet je zien wat ik tegenkwam op intranet? Een cursus die volgens mij aansluit bij wat jij me onlangs vertelde. Ik stuur je hierbij het linkje”. Dan ben je wél bereid om op dat linkje te klikken (click). En als die persoon van vlees en bloed het goed gezien en gevoeld heeft en je de juiste informatie doorstuurt, dan kan het zomaar zijn dat jij je ineens inschrijft voor een cursus, via een online boekingssysteem. Je bent ook niet de beroerdste als je ter voorbereiding op die cursus een online testje moet doen. Dat doe je gewoon. Want die cursus is iets waar jij zelf voor hebt gekozen. Eentje die naadloos aansluit bij jouw behoefte.

Begin dus met: face

Boodschap voor alle bedrijven en branches met prachtige ongebruikte employabilityportals die zij dolgraag uit de mottenballen willen halen: Draai het om. Geen click-call-face meer, maar face-call-click. Ik durf te wedden dat het gebruik van uw portal dan met een flink aantal procentpunten stijgt.

Meer weten?

Cristel van de Ven geeft een keynote over Verandervermogen als motor voor arbeidsmobiliteit tijdens Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid deze herfst. Check nu alvast het programma (en geniet na van de daverende versie van vorig jaar…)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Blog, Langer werken, Nieuws, Talentontwikkeling, Tools

2 reacties op Click-call-FACE-call-click

  1. En er is mijn inziens nog een 3e mogelijkheid naast face-call-click.
    Click-face-click.
    EN EN zou eigenlijk altijd het principe moeten zijn. Want wil je persoonlijk leiderschap stimuleren dan is het ook handig als medewerkers zelf een route uitstippelen die mogelijk bij hun past. D.w.z. als ik weet of wil weten wat ik moet doen dan kan ik daar óf met iemand in gesprek óf zelf aan de slag en dan met een idee of plan op zak naar het gesprek in. Waarom zou iemand anders een link toesturen als ik het zelf ook kan bedenken? Er is dus geen óf óf. Er is geen 0 of 1 manier. Aan het roer van je loopbaan staan vraagt ook om eigen initiatief en niet iedereen is alleen maar zoekende en kan niet zonder iemand anders verder.
    Ik pleit dan ook voor online ontsluiten van zaken die, vindbaar, in begrijpelijke taal uitgelegd en inspirend of faciliterend zijn aan de dialoog oftwel ‘het goede gesprek’ dat sowieso (maar helaas nog te weinig) bij een gezonde arbeidsrelatie hoort. Het gesprek over allerlei inzetbaarheidsvraagstukken heeft grote, bewezen effecten op inzetbaarheid en productiviteit. Maar met een mond vol tanden tegenover iemand zitten (vooral leidinggevenden die het misschien niet weten, niet alte gespreksvaardig zijn of geen tijd hebben of nemen) dat is zeker geen pretje. Mogelijk helpt een ‘bypass-face’, een collega, mentor in het bedrijf, specialist of externe om je inzetbaarheidsvraagstuk tee bespreken of in vertrouwen door te kauwen. Maar het is m.i. van toegevoegde waarde als medewerkers ook zelf met een ‘niet-blitsende’ maar wel ergonomisch goed bedachte portal eea kunnen voorbereiden, alvast (en indien passend of gewenst ook zonder toestemming) zelf aan de slag kunnen of beter voorbereid naar de ‘face-fase’ oftwel een goed gesprek over inzetbaarheid gaan.
    Dus graag beide interventies goed faciliteren. Een goed gesprek en een goed online omgeving waar je zelf mee aan de slag kan en die het goede gesprek vooraf en achteraf ondersteunt.

  2. Erg waardevolle informative.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid