Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Corona vraagt om ander type leiderschap
Anders werken

Corona vraagt om ander type leiderschap

Keuzes in personeelsbeleid

De huidige coronacrisis heeft op vrijwel elke organisatie impact. Waar de een vecht voor haar bestaan, zijn bij de ander de werkomstandigheden radicaal veranderd. Zorgen voor verbondenheid en stimuleren van talent is meer dan ooit nodig om een organisatie duurzaam te laten presteren. Dat vraagt om een ander type leiderschap. Dit is de visie van Claudia van Wissen, directeur Ontwikkelen en Training bij Leeuwendaal.

De roep om een andere managementstijl is niet een direct gevolg van de pandemie. Die behoefte was er pre-corona al. Nieuwe generaties vragen om meer autonomie, meer betrokkenheid en een gezonde balans tussen werk en privé. Mensen die deze ruimte krijgen en tegelijkertijd aandacht voelen voor hun talenten, leveren aantoonbaar betere prestaties. Het maakt ze wendbaarder en vitaler en het leidt tot minder verloop. Of,zoals de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) het zegt in ‘Het betere werk’: “Goed werk zorgt voor betrokkenheid en haalt het beste bij mensen naar boven”.

Onder een vergrootglas

In lijn hiermee zien wij de leiderschapsvragen vanuit organisaties gelukkig al langer veranderen. Die waren tien tot vijftien jaar geleden vooral gericht op efficiëntie. De nadruk lag toen op het beter structureren van de organisatie en slimmer organiseren van het werk. Maar de rek van procesoptimalisatie is er wel een beetje uit.

Het is complexer dan ooit

De coronacrisis legt deze ontwikkeling onder een vergrootglas. Die maakt evident duidelijk dat veel problemen niet altijd lineair zijn op te lossen. Het draaien aan knop A om effect B te krijgen, is niet meer het juiste instrument. Je hebt bijvoorbeeld geen invloed op het virus noch op de maatregelen die de overheid treft. Het is belangrijk om dat te beseffen. Te  onderkennen dat de opdracht complexer is dan ooit.

Talent als peiler van de strengths based organisatie

De kernvraag is: hoe haal ik het beste uit mijn mensen naar boven? De sleutel ligt in het maken van verbinding – individueel met mensen en binnen teams onderling – en in het ontwikkelen van talent. De leidinggevende moet primair daarop zijn gericht. ‘Van boss tot coach’ dus, zoals een subtitel van een boek van Gallup luidt. We noemen dat een strengths based organisatie. Het stimuleren van talent is de eerste van drie pijlers. Hoe herken je talent, hoe waardeer je die talenten en hoe benut je talent voor je organisatie? Het gaat hier bijvoorbeeld om de manier waarop je  een team samenstelt en aan wie je welke taken toebedeelt.

Verbondenheid als tweede peiler

De tweede pijler onder een strengths based organisatie is verbondenheid: de wederkerige relatie van de medewerker tot de organisatie. Het gaat niet alleen om diens functie, maar ook om het team en de opdracht van de organisatie. Voor dit engagement heeft Gallup twaalf randvoorwaarden opgesteld. Voorbeelden zijn:

  • Ik weet wat er van mij wordt verwacht.
  • Ik kan dagelijks doen waar ik het best in ben.
  • Er wordt rekening gehouden met mijn mening.
  • Ik heb gelegenheid om te leren en te groeien.

De taak van de leidinggevende is om mensen aandacht te geven en dergelijke vragen letterlijk te stellen. Alleen al het stellen van zulke vragen werkt verbindend; dan hoef je nog niets te hebben opgelost. En onderschat niet de invloed die de direct leidinggevende heeft op deze factoren. Als mensen een organisatie verlaten, doet 70 procent dat vanwege hun direct leidinggevende. Medewerkers verlaten managers in plaats van organisaties.

Prestaties bij duidelijke doelstellingen

Prestaties vormen de derde pijler: de vertaling van de organisatiedoelen naar het team en naar het individu. Binnen teams is er vaak geen eenduidig beeld van de doelstellingen en de prioriteiten daarbinnen. Soms is een omzetdoelstelling nog wel helder, maar is niet duidelijk welke kwaliteit daar bij hoort. Als die helderheid ontbreekt, is evenmin duidelijk welke talenten iemand moet inzetten om een bijdrage te leveren aan de doelstellingen.

Extreem scherp zichtbaar

De coronacrisis maakt extreem scherp zichtbaar hoe belangrijk het is dat mensen onder alle omstandigheden optimaal kunnen blijven functioneren. Organisaties die weinig aandacht hebben voor talent, verbondenheid en prestatie, hebben met meer uitval van personeel te maken. Daar verloopt de samenwerking stroever, omdat mensen meer afhankelijk zijn van de oude structuren. Terwijl je ziet dat organisaties waar deze pijlers wel sterk zijn ontwikkeld, zich beter door deze periode bewegen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met organisatieadviesbureau Leeuwendaal.  Lees het hele artikel op PW.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Leiderschap, Nieuws, Talentontwikkeling
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid