Stelling
"De bescheiden, maar harde meewerker is nu de ideale (thuiswerk)manager."
13
9
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken De 11 belangrijkste soft skills (momenteel)
Anders werken

De 11 belangrijkste soft skills (momenteel)

wendbaar als een kameleon

Net zoals de letterzetter, de lantaarnopsteker en de ijsdrager zullen ook de typist, de drukker en de boekhouder binnenkort moeten verhuizen naar het museum van de arbeid. Is dat jouw beroep? Prima. Pak de soft skills achter die mooie vaardigheden in je oude baan op, en verhuis naar een andere baan. Die zijn er genoeg, en anders ontstaan ze binnenkort. Maar wat zijn dan precies soft skills, en wat zijn de relevantste?

Zeker in de huidige onzekere gig-economy is flexibiliteit, of aanpassingsvermogen de belangrijkste onder de soft skills die je moet meebrengen naar elk nieuw bestaan. Maar dat is niet voor iedereen altijd even makkelijk. Ouderen hebben het meestal lastiger dan jongeren als het gaat om snel aanpassen op nieuwe of andere omstandigheden. Ze houden ook meestal niet zo van abrupt veranderen, maar van geleidelijk (dakpansgewijs) ontwikkelen. Het gaat steeds minder om het label op de baan, en steeds meer om de vaardigheden die je gebruikt tijdens je werk. Dat moeten vooral soft skills zijn.

De top-5 van soft skills

Flexibiliteit is, algemeen gesteld, de belangrijkste onder de soft skills momenteel. Grijp elke goede gelegenheid om te veranderen dus aan met beide handen. Zie het niet al bedreiging maar als kans, en begin er gewoon aan. Vaardigheden als creativiteit, leiderschap en emotionele intelligentie zijn na flexibel gedrag de meest belangrijke soft skills nu. Zetten we alle lijstjes uit de internationale vakpers bij elkaar, dan geeft dat de volgende top-5 van belangrijkste soft skills momenteel:

  • 1} Beter inzicht in je persoonlijke productiviteit, of de omstandigheden waaronder jij tot je beste prestaties komt. Dat kan gaan over werktijden, en over de omstandigheden waaronder jij optimaal presteert. Bijvoorbeeld in de omgang en samenwerking met een robot, app of ander (deels) geautomatiseerd proces.
  • 2}  Ontwikkel je emotionele intelligentie. Met name: actief kunnen luisteren naar wat een ander echt bedoelt, met aandacht voor lichaamstaal en inlevingsvermogen in de ander zijn of haar waarschijnlijke reactie op een gevoelig onderwerp. EQ is een vaardigheid die je inzetbaarheid in veel lastige situaties aanzienlijk verbetert. Veel oefenen, in diverse situaties, en contacten onderhouden met verschillende soorten mensen helpt daar enorm bij.
  • 3} Omgaan met stress, burn-out en de werk-privebalans wordt voor werknemers steeds belangrijker. Maar ook voor de werkgevers, omdat de kosten van uitval door stress en burn-outs (ziekteverzuim en vervanging) jaarlijks in de miljarden lopen. Weten wanneer het voor jou genoeg is, wanneer je niet meer kunt doen en over die limiet goede afspraken maken met iedereen is erg belangrijk voor je inzetbaarheid.
  • 4} Goed kunnen omgaan met de technologische ontwikkelingen die in steeds hoger tempo op ons afkomen. Inzicht in het ‘waarom’ van een nieuw apparaat of een ingrijpende upgrade helpt klanten en collega’s. Vooral met in te zien hoe ze de nieuwe techniek kunnen integreren in het dagelijks werk, en welke nieuwe toepassingen mogelijk zijn.  Gebruik daarbij je creatieve denkvermogens (tip 1).
  • 5} Goed om blijven gaan met veranderingen is een blijvertje in deze VUCA-tijden, aansluitend op soft skill nummer 1. Vooral effectief meebewegen met elke verandering is een vaardigheid die niet altijd even makkelijk zal zijn. Maar juist als het pluche lekker plakt is het vaak tijd om op te staan…

5 Runners up in soft skillsbevlogen en betrokken mensen

Naast deze universeel erkende soft skills zijn er diverse runners-up, die, afhankelijk van tijd en plaats ook erg belangrijk kunnen zijn. Zeker in combinatie met de top-5 hierboven:

  • 1} Conflictbeheersing wordt steeds belangrijker nu er (minstens) 4 generaties en meerdere nationaliteiten te vinden zijn op een werkvloer die steeds sneller moet meebewegen met grilliger markten. Mensen besteden nu al gemiddeld 3 uur per week aan ruzies en misverstanden, schijnt het.
  • 2} Je tijd goed kunnen indelen of verdelen tussen het uitdijend aantal taken, verzoeken, projecten en opdrachten is een zeer belangrijke soft skill. Ook goed tegen stress en burn-outs.
  • 3} Goed kunnen communiceren met zo veel mogelijk verschillende mensen, zowel verbaal als schriftelijk wordt steeds belangrijker als smeermiddel tussen alle werkzaamheden. De ontwikkeling van communicatieve vaardigheden en emotionele intelligentie gaan meestal hand-in-hand.
  • 4} De juiste bedrijfscultuur: het wordt voor HR steeds belangrijker om hieraan te werken, maar uiteindelijk draagt iedereen hieraan bij. Uitzoeken wat het precies betekent voor de verschillende smaken binnen de onderneming is een grote uitdaging.
  • 5} De klantbeleving voorop stellen is niet alleen belangrijk in de beroepen met direct klantcontact. In elke functie heb je (interne) klanten en klanten van klanten. Die opvatting wordt steeds belangrijker om mensen beter van dienst te zijn.


Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Nieuws, Tools
De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid