Stelling
"De bescheiden, maar harde meewerker is nu de ideale (thuiswerk)manager."
9
7
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken De 6 duurzaamste arbeidsvoorwaarden
Anders werken

De 6 duurzaamste arbeidsvoorwaarden

Oplettende, lerende medewerker

Maatwerk, flexibiliteit, zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid. Dat willen werkgevers (en ook steeds meer werknemers) als ze kijken naar de arbeidsvoorwaarden van de toekomst. Er zijn 6 trends te benoemen die werkgevers èn werknemers modern en aantrekkelijk maken, omdat ze zorgen voor duurzamer inzetbaarheid.

1. Geen prikklokken of stoomfluiten

Zelfs in de bouw willen ze af van het vaste aantal uren werk per week. Langzaam maar zeker draait de BV NL om naar het Het Nieuwe Werken. En dat betekent: werken wanneer het nodig is, en anders niet werken. Dus: werken binnen bandbreedtes, soms 30 uur per week, soms 45. Spreek een gemiddelde werkweek af, met onder- en bovengrenzen. Is er op een dag(deel) of in een week niet meer werk, dan blijf je ook niet op je werk. Is er op een dag of week juist meer werk, dan doe je dat erbij, tot de bovengrens is bereikt. Hou wel rekening met de maxima uit de Arbeidstijdenwet.

2. Beginnen en eindigen? Kan eerder of later

Bij flexibele werktijden horen natuurlijk ook wisselende begin- en eindtijden. Kinderen eerst naar school brengen? Dat kan pappa dan ook (eens) doen. En niet alleen op zijn vaste vrij(e)dag, want die is er niet altijd. Het betekent: werken op het vertrouwen bij de leidinggevende dat het werk op tijd en goed zal afkomen. En anders trekt deze verantwoordelijke werknemer – ondernemer zelf op tijd aan de bel.

3. Demotie moet kunnen

Demotie is een populair onderwerp bij Nederlandse bedrijven. Bijna de helft van de werkgevers (48%) onderzoekt de mogelijkheid, of vraagt werknemers een lagere functie te bekleden. Inclusief soms een stap terug in salaris. Maar het roept ook nog veel vragen op. Kan een andere, lagere functie die beter bij de medewerker past ontslag voorkómen? Bevordert demotie het binden en boeien van medewerkers in een krappe arbeidsmarkt? Misschien juist wel, als steeds na een jaar of vijf kunnen kiezen voor een functie die beter aansluit op hun behoeften. Dat betekent: praten over de persoonlijke en professionele ontwikkeling, en ook bekijken of dat gevolgen moet hebben voor de functie-inhoud. Maar wel met aandacht voor de gevolgen: in salaris en andere ‘emolumenten’.

4. Seniorendagen voor wie ze nodig heeft

In sommige cao’s hebben oudere werknemers jaarlijks tientallen verlofdagen meer dan hun jongere collega’s. Dat geeft vaak scheven ogen, en daarom worden extra vakantie- of verlofdagen voor oudere werknemers steeds vaker afgebouwd of afgeschaft. Maar niet overal, en ook niet helemaal. De meningen blijven verdeeld. Is het een verworven recht van oudere werknemers, noodzakelijke hersteltijd in ‘zware’ beroepen, en het resultaat van een professioneel leven lang trouw zijn aan de werkgever? Of is het verkapte leeftijdsdiscriminatie en hindert het juist doorstoming, functievernieuwing en talentontwikkeling?

5. Belonen op resultaat, niet op aanwezigheid

Het hele beloningsbeleid, dus vast, variabel, premies, bonussen, en liefst ook de secundaire voorwaarden moet zijn gebaseerd op de toegevoegde waarde en bredere en langere inzetbaarheid van de werknemers. Niet op leeftijd, dienstjaren en vaste cao-loonschalen. Wie denkt en werkt aan zijn langduriger inzetbaarheid moet dat (ook) terug kunnen vinden op zijn loonstrook.

6. Zelf verantwoordelijk zijn voor duurzame inzet

Veel werkgevers vinden werknemers nog te passief als het gaat om zelf zorgen dat je langer, en beter inzetbaar zult zijn. Persoonlijke ontwikkeling, waaronder ook scholing is niet een ‘recht’ dat de werkgever moet leveren. Het is een verantwoordelijkheid die minstens even sterk in het belang is van de werknemer. Daarbij gaat het om vragen als: waar sta ik nu binnen mijn functie, mijn organisatie en de arbeidsmarkt? Blijft dit werk bestaan en zijn/blijven mijn vaardigheden en talenten relevant? Kan ik fysiek gezien dit werk blijven doen? Wat zijn de financiële consequenties van veranderingen?Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Nieuws
De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid