Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken De 6 V’s van duurzame inzetbaarheid
Anders werken

De 6 V’s van duurzame inzetbaarheid

De wereld om ons heen verandert sneller dan ooit te voren. Internet en sociale media maken kennis overal beschikbaar. Grondstofschaarste, de noodzaak om CO2-emissies te beperken, andere behoeften aan zorg door de vergrijzing, en werk dat snel en makkelijk over de continenten schuift. Alles gaat bijna net zo snel heen- en weer als de brandstofprijzen. Hoe blijft de organisatie werken aan duurzame inzetbaarheid in al deze turbulentie?

De kern van duurzame inzetbaarheid is de terugkeer naar de menselijke maat in werk en organisatie. Die zoektocht om de mens weer centraal te zetten in organisaties, kan door de zes V’s van Duurzame Inzetbaarheid te volgen. Niet als minitieus reisschema, maar als kompas voor de koers van iedere organisatie.

De zes V’s van duurzame inzetbaarheid zijn:

1. Vertrouwen.
Bij een accountskantoor gingen partners één op één met elkaar in gesprek over Het Nieuwe Werken. Het woord ‘vertrouwen’ stond in bijna elke paragraaf van elk beleidsdocument, plan van aanpak en voorlichtingsbrochure. Vertrouwen moest dus een centraal thema worden. Want wat betekent vertrouwen eigenlijk? En hadden de partners er een gezamenlijk beeld van? De betekenis, invulling en waarde van vertrouwen bleek behoorlijk uiteen te lopen bij de partners.

2. Vasthouden door los te laten.
Organisaties zullen steeds vaker talent delen en samen het zogenaamde multi-jobben mogelijk maken. Het lijkt een tegenstelling, maar binden en boeien gaat vaak een stuk beter door te delen en los te laten.

3. Vrijheid in verbondenheid.
Volgens bestsellerauteur Daniel Pink is autonomie de sterkste van de drie intrinsieke drijfveren die mensen hebben. De belofte van Het Nieuwe Werken ligt dus vooral in het verhogen van de autonomie van collega’s. Organisaties en leidinggevenden kunnen daar eenvoudig op inspelen. De financiële kosten zijn nihil.

4. Vitaliteit
Binnen grote organisaties schieten de bedrijfsfitness, hardloopclinics en gezondheidsprogramma’s als paddenstoelen uit de grond. Het nut is al meermaals overweldigend aangetoond. In een onderzoek onder depressieve patiënten bleek bijvoorbeeld dat het effect van drie keer per week bewegen op korte termijn net zo sterk was als een flinke dosis antidepressiva.

5.Vakmensschap
Doorontwikkelen van je eigen vakmanschap tot ‘vakmensschap’ is een uitdaging waarbij iedereen wel wat hulp bij kan gebruiken. Want in de hectiek van alle dag verdwijnt de urgentie om op langere termijn de eigen kwaliteiten uit te diepen, bij te schaven en op te poetsen. Iedereen kan wel een APK op zijn eigen vakmensschap gebruiken.

6. Vol betekenis
‘Wat is betekenisvol werk voor jou?’ Vanuit die eenvoudige vraag heeft MVO Nederland binnen Vebego een casestudie uitgevoerd, van schoonmakers tot aan de raad van bestuur. Eén belangrijk kenmerk is: weten waarom je het werk doet. Wellicht klinkt dat heel logisch, maar dat is het niet altijd.

Duurzame Inzetbaarheid is een gigantische uitdaging voor ons allemaal. En er is maar één manier om deze enorme uitdaging te lijf te gaan: stapje voor stapje. Eén idee per keer. Eén voornemen per keer. En zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen: trial and error.

Lees de complete blog in het decembernummer van PW De Gids.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Blog, Het Nieuwe Werken, Langer werken, Talentontwikkeling, Tools
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid