Stelling
"Financieel kunt u vaak veel meer dan u denkt."
10
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken De baas mag zich best bemoeien met hoe zijn werknemer leeft
Anders werken

De baas mag zich best bemoeien met hoe zijn werknemer leeft

Werkgevers mogen best hun werknemers aanspreken op hun leefstijl als deze niet bevorderlijk is voor hun inzetbaarheid. Ruim de helft van de HR professionals heeft er geen probleem mee als een baas zich met de leefstijl van zijn medewerkers bemoeit. Dat is iets meer dan vorig jaar. 

Dat blijkt uit het Nationaal Onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheid van 2015 onder ruim 4800 HR professionals.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid
“Duurzame inzetbaarheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van zowel werkgever als werknemer”, is een veelgehoorde reactie. “Werkgevers zouden daarom hun werknemers meer mogen aanspreken als zij gedrag vertonen dat niet bevorderlijk is voor duurzame inzetbaarheid.” Anderen voegen daar een financieel argument aan toe: “Het financieel belang voor de werkgever is groot dat werknemers gezond aan het werk blijven. Daar mag hij zich dan ook mee bemoeien.”

Opvallend is dat de toon af en toe best wel hard klinkt onder de reacties. “70% van het ziekteverzuim was vorig jaar gerelateerd aan privé-oorzaken. De vraag is of de werkgever dat dan ook moet ‘subsidiëren’. Werknemers nemen te weinig eigen verantwoordelijkheid voor deze privé-problemen. Prima, maar dan moeten ze ook zelf betalen. Of in overleg met de werkgever samen kijken naar hoe het op te lossen.” Of: “Deze kosten komen op het bordje van de werkgever te liggen, dus is het logisch dat werkgever zich gaat bemoeien met het gedrag van zijn mensen.”

Een leidinggevende in het onderzoek zegt het al te doen: “Het is mijn ervaring dat het wijs is je te bemoeien met de leefstijl van mensen, zowel de jonge als de wat oudere collega’s. Als het vertrouwen er is, werkt het over en weer zeer verhelderend om leefstijl aspecten in relatie tot het werk te bespreken. Voor een ieder is het goed bij tijd en wijle een spiegel voorgehouden te krijgen over je leefstijl in relatie tot je werk.”

Grenzen stellen
Staan HR professionals dan allemaal open om hun leefstijl door hun baas te laten beoordelen? Nee, er zijn genoeg professionals die hier grenzen aan stellen. Het moet vooral bij advies blijven, of bij het stimuleren van gezonder leven, door bijvoorbeeld gezondere lunch of snacks in de kantine of de koffiecorner. Het mag zeker niet gaan om daadwerkelijk bemoeienis van de baas in het privéleven. Alleen bij negatieve uitwassen, is dat volgens de meeste mensen acceptabel. Bijvoorbeeld bij hoog ziekteverzuim, of wanneer de medewerker door zijn leefstijl zijn werk niet goed kan doen. Maar dan nog mag dat alleen binnen werktijd en de ‘muren van de organisatie’.

Eén professional is zijn werkgever dankbaar voor zijn ’bemoeienis’: “15 jaar geleden heb ik een cursus stoppen met roken gevolgd bekostigd door de organisatie. Hier heb ik nog steeds veel profijt van. Ik ben sindsdien veel gezonder gaan leven.” Anderen willen er echt niets weten van een baas die je vertelt hoe je moet leven. “Je hebt als werkgever helemaal niets te maken met de levensstijl van de werknemers en dat moet vooral zo blijven. Werk en privé lopen in Nederland al veel te veel door elkaar. Meteen mee stoppen dus. Wat natuurlijk wél moet is vanuit de verantwoordelijkheid als werkgever goede voorbeelden, ervaringen en/of tips uitdragen. En zorgen voor een goed en effectief ziekteverzuimbeleid.”

Betutteling
Bemoeien gaat velen wat te ver, maar op de vraag of ze het prettig vinden als hun baas hen advies geeft over gezonde voeding, antwoordt ruim de helft (52%) van de professionals ja! Dat is een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar, toen 49% dat goed vond. “Je moet alleen er voor waken dat het geen jacht op mensen wordt of mensen worden uitgesloten”, reageert iemand. “Mensen bewust maken van hun verantwoordelijkheid in relatie tot hun werk is prima.” Ook staat een kleine meerderheid er open voor, de reacties zijn vooral negatief: “Betutteling vanuit mijn werkgever over gezonde voeding zal ik niet waarderen.” Of: “Als mijn werkgever me adviezen gaat geven over voeding ben ik wel benieuwd waar die wijsheid vandaan komt.” En: “Voor gezonde voeding heb ik mijn werkgever niet voor nodig.”

Download hier de whitepaper van het Nationaal Onderzoek Over Het Nieuwe Werken 2015.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , , , , ,
Categorie : Anders werken, Arbeidsrelaties, Balans werk-privé, Gezonder werken, Leiderschap, Nieuws, Vitaliteit
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid