Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken De grens tussen druk, druk, druk en burn-out
Anders werken

De grens tussen druk, druk, druk en burn-out

Zo ziet stress eruit

Het ‘lekker druk’ hebben is fijn. Zeker als dat met werk is dat je leuk vindt, en goed aankunt. Toch slaat dat gevoel van drukte bij veel mensen te vaak om in stress. En burn-out als ze niet opletten. Journalist en auteur Brigid Schulte kan er op HBR over meepraten. Ze komt met een opvallende verklaring voor dat paradoxale gevoel van ‘het lekker druk hebben’.

Zelf heeft Brigid Schulte het altijd te druk gehad. Soms kreeg ze er zelfs hartkloppingen van. Toen ze wegging bij de New York Times trok ze een lade open die vol zat met goede ideeën voor verhalen die ze nimmer heeft geschreven. Ze voelde zich schuldig. Schuldig dat ze niet de tijd had gevonden om daar meer aan te werken, in plaats van de waan van elke werkdag te volgen.

Schuldgevoel

Dat schuldgevoel bleef haar achtervolgen, ook bij haar nieuwe werk voor een non-profit onderzoeksbureau naar gedragsproblemen. Een van de actueelste kwesties is, ook in de VS, de werk-privébalans. Vanzelfsprekend heeft het bureau die kwestie uitgebreid onderzocht, bij vijf verschillende bedrijfsorganisaties verspreid door het land. Schulte viel op dat al deze organisaties het belang van een goede balans tussen werktijd en privé volledig onderschrijven. Sterker nog, ze zien het als een kernwaarde in hun bedrijfsvoering. En toch slaagt geen van deze organisaties erin om zich te houden aan het gedrag dat erbij hoort. Ook niet de non-profit die ze zelf managed.

Vrij nemen om ongestoord te werken

Het werk gaat maar door bij de onderzochte organisaties. Emails vliegen op elk uur van de dag en nacht alle kanten op, doorwerken tot in de kleine uurtjes is bijna normaal. Iedereen weet dat je het niet zou moeten doen, het management voorop. En toch overtreden zij de grenzen tussen werk en privétijd het meest. Sommige mensen nemen zelfs een dag vrij om ongestoord te kunnen doorwerken! In non-profitorganisaties is die balans tussen werk en privé vaak nog wat verder weg dan in grote, anonieme profitcenters van beursgenoteerde conglomeraten. “We vinden ons werk te belangrijk om ermee te stoppen. Als iedereen een hekel zou hebben aan zijn werk, is het veel makkelijker om een goede werk-privébalans aan te houden”, stelde een deelnemer aan het onderzoek.

Pas op voor de tunnel

Vanuit de gedragswetenschappen komt een interessante verklaring voor dat paradoxale gevoel van het lekker druk hebben en zó opgaan in je werk dat je te weinig tijd overhoudt voor andere belangrijke dingen in je leven. Het heeft te maken met tunnelvisie, legt Brigid Schulte uit. Wie ziet of merkt dat hij het druk heeft met veel verschillende taken, raakt lichtelijk in paniek. Een natuurlijke reflex is om te concentreren op de kleinere, of eenvoudige taken zodra ze zich aandienen. Het laaghangend fruit, dan is dat maar gedaan (en dan doe ik tenminste iets). Op het eind van zo’n hectische dag blijkt het grootste of belangrijkste werk (de olifant volgens Elke Geraerts) nog onaangeroerd op tafel te liggen. En dan wordt het avond- of nachtwerk, om die ‘ook nog’ af te krijgen.

3 Gedragingen tegen de drukte-paradox

Vooral kenniswerkers zitten met die paradox, stelt Brigid Schulte, omdat er weinig tastbaars uit hun handen komt. Daarom kunnen ze niet, als een klassieke arbeider, na het aantal uren waarvoor ze zijn ingehuurd het bijltje erbij neerleggen tot morgen. Nee, het werk moet ‘af’, vinden ze zelf ook (vooral). En we geven dat ‘goede’ voorbeeld van veel te lang en te druk doorwerken grif door aan anderen. Daarin ligt dan ook de eerste van drie oplossingen die Schulte noemt vanuit de gedragswetenschappen om de drukteparadox te doorbreken.

1} Pas op het goede voorbeeld.

Wie zijn collega’s en zeker ook de leidinggevenden altijd maar ziet werken, moet wel een heel dikke huid hebben om dat niet zelf ook te doen. Bedrijven die serieus werk willen maken van een betere balans tussen werk en andere onderdelen van het leven, moeten dat ‘andere’ dus ook duidelijker laten zien. Te beginnen bij leidinggevenden en het hogere management: zij beantwoorden geen enkele mail of app/sms meer na werktijd. Bij afwezigheid tijdens het werk zetten ze de melder aan in plaats van een secretaresse. Ze praten (bloggen) vaker over vakantieplannen, sport en andere hobbies. Roepen mensen op om op tijd hun vakantietijd door te geven.

2} Hou altijd wat ruimte.

Ziekenhuizen die alle operatiekamers voor 100 procent volboeken, doen minder operaties dan klinieken waar ze altijd een kamer vrij houden voor noodgevallen. Zelfs wanneer de andere, geplande operaties dan langer moeten wachten. Komt door de stress die dan ontbreekt. We kunnen immers altijd nog… De angsttunnel ontbreekt. Blok dus altijd wat tijd in de weekagenda. Eerst breekt u het angstzweet uit (Kan niet! Geen tijd!), maar later blijkt dat u meer doet in de overige tijd. Ook voor en na vakanties zijn overgangsdagen nodig om het ‘normale werkritme’ af te leggen en het weer op te pakken. Mensen hoeven niet meer op te zien tegen de overdracht, en de berg mails/berichten na terugkomst.

3} Prioriteer een week vooruit.

Uit de onderzoeken van Schultes bureau (ideas42) bleek dat de meeste werkenden het voortdurend druk hadden met allerlei dagelijkse bezigheden. Zoals vergaderen, mails beantwoorden, anderen helpen, vragen van collega’s beantwoorden. Wel nuttige taken, maar niet erg productief. Een oplossing is om tijd in de weekagenda te reserveren voor het werk dat die week echt af moet. En om die weekagenda dan met iedereen te delen. Een collega met een agendaverzoek ziet dan direct wat hij of zij doorkruist. Je aanwezigheid is niet ‘gratis, want je werkt hier toch’. Schulte noemt nog wat tips voor betere vergaderhygiëne.

Leidende ogen dwingen

Die laatste tip is zeker zinvol. Maar de eerste twee zijn toch interessanter, vinden wij. De voorbeeldfunctie van het management is wel bekend, er zijn vele onderzoeken over. Maar de invloed die het kan hebben op uw tunnelvisie en angstsyndroom waardoor u de verkeerde prioriteiten stelt is een aanloop naar burn-out die meestal verborgen blijft. In dit artikel haalt Brigid Schulte het deksel van die (beer)put. U moet wel geïnteresseerd zijn in gedragswetenschap om het op waarde te kunnen schatten, overigens.

Brigid Schulte ‘Preventing Busyness from Becoming Burnout’, HBR, 15 april 2019Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Anders werken, Arbeidsomstandigheden, Nieuws, Rendement op arbeid
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid