Stelling
"Elk werk heeft zin. Anders was het er niet."
7
15
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken De optimale werkweek? 8 uur werken!
Gezonder werken

De optimale werkweek? 8 uur werken!

Het is nog steeds de standaard bij een fulltime baan: 8 uur per dag, 5 dagen per week. Een werkend leven is goed voor lichaam en geest, wisten onze opa’s al. Onzin, zeggen Engelse onderzoekers. Acht uur per week werken is genoeg om psychisch gezond te blijven. Of om het te worden.

De voltijdse werkweek beslaat in de meeste Westerse landen 38 tot 40 uur, verdeeld over 5 dagen. Dat betekent al gauw 8 uur per dag werken, of ermee bezig zijn. De twijfels over de voordelen van die lange werkdagen nemen voorzichtig toe. Steeds meer ondernemingen, vooral in Australië en Nieuw-Zeeland, experimenteren met kortere werkdagen en ingekorte werkweken.

Soms moet het wel

Zes uur per dag werken, 6 tot 12 weken per jaar vrij. Het blijkt wel te kunnen, en steeds vaker zelfs te moeten door opkomende robotisering. Mits je het werk kunt prioriteren, en meer taken kunt uitbesteden, automatiseren (door robotisering), inkorten of minder vaak doen. In die laatste categorie vallen vooral werkbesprekingen, vergaderingen over van alles (en meestal niet veel), en persoonlijke ontmoetingen die niet nodig zijn.

Hoe gelukkig word je van minder werken?

Minder uren werken en (minstens) zo productief blijven kan dus, mits mensen meer zeggenschap hebben over hun werk. Dat lijkt goed nieuws, want wie wil er meer uren maken als hetzelfde ook in minder tijd kan? Toch zijn er nog andere effecten van minder uren werken, en die zijn nog niet onderzocht. Wat betekent minder werken bijvoorbeeld voor je psychisch welbevinden, werk- en levensgeluk?

Werkplezier zit in kleine dingen

Volgens recent onderzoek van Tempo Team gaat werkplezier over kleine dingen, zoals kunnen lachen (en balen) met je collega’s, complimenten krijgen of gezellig samen lunchen. Vooral waardering, fijne collega’s en de glimlach van een klant zijn bepalend voor werkgeluk. Efficiënter werken in minder uren betekent ook inleveren op deze ‘geluksmomenten’. Dat moet gevolgen hebben voor je psychisch welbevinden.

8 Uur per week is genoeg

Nee, dat valt erg mee, concluderen onderzoekers van de Cambridge University. Ze hebben het geluksgevoel en de psychische gezondheid onderzocht bij 71.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk tussen 2009 en 2018. Waaronder mensen zonder werk, en mensen die al jaren geen betaald werk hadden verricht. De voornaamste conclusie: 8 uur per week betaald werk doen is genoeg om dat gevoel van geluk en tevredenheid te krijgen dat alle werkende mensen zo goed kennen. Je doet iets, en de samenleving waardeert dat. Je bent nuttig, en dat is een prettig gevoel.

Gelukgsgevoel blijft

Misschien krijgen werkloze mensen dat gevoel al na 8 uur werken per week, denkt u nu. Maar hoe zit dat met werknemers die hun hele leven al werkweken van 40 uur maken. Die zullen zich toch knap beroerd voelen als ze nog ‘maar’ 8 uur per week betaalde arbeid doen? Nee, zeggen de onderzoekers. Of je nu 8 uur per week werkt of 48 uur, het geluksgevoel dat komt van het werk blijft hetzelfde. Die werkweek kan dus gerust radicaal worden ingekort. Voor uw werkgeluk of werkplezier maakt dat niets uit, stellen de onderzoekers. Zelfs bij 1 uur per week betaald werken is dat gevoel er al. Succes met uw aanvraag voor werktijdverkorting…Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws, Rendement op arbeid

One reacties op De optimale werkweek? 8 uur werken!

  1. Wim

    Heel vaak betekent minder werken ook minder betaald krijgen en dat resulteert weer in minder tevredenheid. Misschien moeten we af van het betaald per uur, maar meer naar het betaald worden voor het behalen van je doelstellingen die je functie met zich meebrengen. Dan heb ik het niet over aantallen. Een aantal zegt niet altijd iets over de kwaliteit van je werk dat je afleverd.
    Medewerkers kunnen bv 100 stuks per dag maken en daarvan zijn er 5 afkeur, maar zijn collega maakt er 90 en daar is maar 1 afkeur van. Uiteindelijk is de tweede medewerker efficienter en kostenverlagend.
    Het gaat meer over doelstellingen op de langer termijn, motivatie, inzet, efficientie, doelmatig enz.
    We moeten er in ieder geval voor waken dat bedrijven dit niet naar hun voordeel gaan halen over de rug van de medewerker.

Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid in coronatijd

Onderzoek_Over_Duurzame_Inzetbaarheid_vakmedianetHoe gaat het nu met onze inzetbaarheid in coronatijd? Houden we het vol of niet? Wat gaat beter, wat juist slechter, bijvoorbeeld qua thuiswerken, leidinggeven op afstand en investeringen in ontwikkeling van mensen? Aukje Nauta en Cristel van de Ven (Factor 5) onderzoeken ook dit jaar hoe de inzetbaarheid van de werkende mens het houdt in deze crisistijd. Omdat dit het tweede onderzoek is in coronatijd, zijn de uitkomsten nog interessanter en relevanter.
Alle reden dus om mee te doen! Klik hier en start de vragenlijst. Het kost 10 minuten.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid