Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden De overgang mogelijk maken…
Arbeidsomstandigheden

De overgang mogelijk maken…

Opeens krijg je het erg warm. De vlammen slaan je uit. Je voelt je gezicht rood worden en het zweet breekt je uit. Een koude rilling loopt over je rug. Je vraagt je af of het virus je dan toch te pakken heeft. Heb je koorts? Vrouwen vanaf 40 jaar weten dat ze met iets anders rekening moeten houden: de overgang.

Een verschijnsel dat nog onderbelicht is: onder vrouwen in de levensfase van de overgang is een hoog en lang verzuim zichtbaar. Daarbij komt dat zij gedurende deze levensfase vaak minder uren willen en kunnen werken, en op den duur zelfs stoppen met werken. Niet omdat ze ziek zijn, want overgang is geen ziekte. Maar omdat ze vaak niet precies weten wat er aan de hand is. Ook mannen weten dat vaak niet. Sommige vrouwen zijn zelfs opgebrand, doordat ze alles toelaten. Mantelzorg, oppassen op kleinkinderen, vrijwilligerswerk. Ze staan voor iedereen klaar, behalve voor zichzelf. Dit bij elkaar opgeteld in combinatie met een ongezonde leefstijl kan de druppel zijn waardoor vrouwen stoppen met werken. Over de overgang als één van de laatste taboes op het werk vertelt Joyce van Dijk, van HealthyWoman, een arbodienst voor vrouwen die tijdens alle levensfasen in balans willen blijven.

Welke symptomen geven onmiskenbaar aan dat een vrouw in de overgang is?

Er zijn ruim dertig verschijnselen die kunnen duiden op de overgang. Maar de meest duidelijke is misschien toch wel de opvlieger, snel koud en warm worden, dit kan heel hinderlijk zijn want je bent bezig met je werk, met anderen en je kunt er vaak niet direct iets aan doen, zoals een raam openzetten. Als je er niet over kunt praten wordt het nog erger. En dat kan vaak (nog) niet, want het is toch wel een taboe op het werk.

Dus juist omdat deze klachten vaak niet als overgangsklachten worden herkend, worden ze erger en hebben ze grote impact op het werk. Waarom is dat?

Vaak door een stapeling van problemen. In de eerste fase van de overgang hebben vrouwen vaak last van concentratieverlies, vergeetachtigheid, emotionele instabiliteit, slapeloosheid en spier- en gewrichtspijn. Die klachten worden verergerd door stress en hoge werkdruk. Vaak denken de vrouwen dat ze overspannen, gestresst of burned-out zijn. Dat geeft onzekerheid en verwarring, niet alleen bij de vrouwen zelf, maar ook bij collega’s en de partners thuis. Komen daar nog andere verplichtingen bij, zoals mantelzorgen voor zieke ouders en kinderen, en een minder gezond leefpatroon met verkeerde voeding, te weinig beweging, roken en drinken, dan gaan deze vrouwen zich vroeger of later ziek melden. Zeker als hun klachten op het werk niet serieus worden genomen. Vooral lager opgeleide vrouwen die fysiek en emotioneel zwaar werk doen hebben meer kans om uit te vallen door die stapeling van ongunstige factoren en omstandigheden.

Uit Brits onderzoek bleek dat twee van elke drie vrouwen vindt dat overgangsklachten kwaliteit van hun werk negatief beïnvloedt. Veel vrouwen denken: dan maar minder uren werken of helemaal stoppen. Herkenbaar?

Zeker herkenbaar bij de honderden vrouwen die wij hebben begeleid. Een van de drie vrouwen die zich aanmeldt, is belast met mantelzorg. Langdurig van werken en mantelzorgen is vaak teveel. De mentale en fysieke belasting leidt geregeld tot overbelasting gevolgd door verzuim, een vermindering in het aantal werkuren of zelfs uitval. Met name in de zorg zien we dat vrouwen minder goed in hun vel zitten en zich niet prettig voelen in de levensfase waarin ze zich bevinden. Deze vrouwen hebben een zorgende baan, waardoor zij vaak ook door haar omgeving als vanzelfsprekend als mantelzorger wordt ‘benoemd’. Dat breekt je een keer op. Veel vrouwen begeleiden wij met het verhogen van de assertiviteit, weerbaarheid en wij leren ze grenzen aangeven en prioriteiten stellen. Dat is knap lastig voor vrouwen die dat niet gewend zijn. Maar als professionele begeleiding uitblijft, mentaal, emotioneel en fysiek, raken deze vrouwen sneller overbelast en verergeren de problemen zich. Je komt in een neerwaartse spiraal, die je zelf niet makkelijk kan doorbreken.

Zijn vrouwen niet te kritisch op zichzelf? Ze vrezen verlies van aanzien, minder kwaliteit in hun werk, maar zijn met name mannen niet veel vergevingsgezinder dan vrouwen denken?

In mijn beleving komt het nog veel voor dat vrouwen niet serieus worden genomen. Bij zwangerschap en overgang krijgen vrouwen vaak grappen te horen over hun omvang en de bekende overgangsklachten en dat ze niet zo emotioneel moeten reageren. Omdat ze dan al niet erg zeker zijn over hun eigen lichaam en ze door hormonale schommelingen zich mentaal en emotioneel ook anders voelen maakt dat vrouwen extra onzeker. Bovendien zitten we nu maatschappelijk op een soort kantelpunt omdat meer vrouwen werken, ook in leidinggevende en hogere posities. Daar zitten vooral mannen, en die hechten in mijn beleving erg aan hun macht. Die proberen ze te handhaven met alle (mogelijke) middelen, ze zijn bovendien niet gewend dat vrouwen die positie echt willen.

Goede informatie op de werkvloer lijkt het belangrijkst om de overgang als verschijnsel meer geaccepteerd te maken. Zowel over symptomen als mogelijke acties, voor vrouw en man?

Belangrijk is dat vrouwen weten: o is dat de overgang, dit is niet gek, het hoort erbij, andere vrouwen hebben ook deze klachten. Ik hoef me dus niet te schamen. Vrouwen gaan het accepteren nadat ze de juiste kennis hebben opgedaan. Het begint met accepteren, dat geldt overigens ook voor mannen. Daarna gaat het om de vraag hoe je ermee omgaat, hoe geef je vorm aan deze impactvolle levensfase. Ook aanpassen van de leefstijl is belangrijk daarbij, goed naar jezelf luisteren en op tijd ‘nee’ zeggen. Als je dat niet op eigen kracht kan, zoek dan professionele hulp. Niets voor om te schamen. Organisaties zouden daar ook zelf meer ruimte voor moeten maken, door het te faciliteren richting hun werknemers. De levensfase van de overgang hoort er gewoon bij, het is een normaal biologische proces waar alle vrouwen mee te maken krijgen. Een goed werkgever heeft daar oog voor en investeert in zijn mensen.

Een van de diensten van HealthyWoman is de interventie ProudWoman, een ‘work-life pakket dat vrouwen krachtiger maakt.’ Waarom helpt de mix van coaching, consulting en sportieve activiteiten?

Deze mix dekt zowel het mentale, emotionele als het fysieke component. Onze aanpak heeft drie peilers. Allereerst is preventie belangrijk, voorkom dat je wordt overvallen door de overgang en bereid je daarop voor. Sommige vrouwen moeten eerst ook nog wat ‘oud zeer’ verwerken, ze komen uit een relatie of issues van vroeger gaan opeens een rol spelen. We richten ons daarom op een tweede pijler, de levensfase. Je komt door de overgang in een andere levensfase, je merkt dat je lichaam verandert, dus je komt anders in het leven te staan. Dan komt bewustwording van de levensfase waar je in zit. Kwaliteit van leven hangt af van de leefstijl en hoe je in het leven staat. Met het opdoen van nieuwe inzichten en tips kun je mentaal en fysiek in korte tijd veel gezondheidswinst boeken. Wij zien dat bijvoorbeeld aan vrouwen die niet van sporten houden wel van wandelen houden. En de derde peiler van ons programma is aandacht voor gender, door vrouw- of manspecifieke tips en adviezen op maat. Voor gender en levensfase komt gelukkig, net als bij preventie, steeds meer aandacht.

Wat wil HealthyWoman bereiken met die geïntegreerde aanpak?

Ons doel is om vrouwen krachtiger te maken en meer eigen regie te laten nemen over hun leven. Verandering doorvoeren in ingesleten leefpatroon. We beginnen met zelfreflectie en stimuleren vrouwen dan om zelf initiatieven te nemen om hun leven anders in te richten. Vrouwen ondergaan het programma niet passief, ze hebben hun eigen verantwoordelijkheid om zelf op de meest passende manier te leren leven met de overgang. Werkgevers en verzekeraars die ons pakket aanbieden faciliteren die overgangsgerelateerde interventies.

Is het niet erg vervelend, dat je als vrouw die veranderingen krijgt opgedrongen als het ware?

De overgang is niet iets negatiefs, het is alleen een andere levensfase waar je in terecht komt, waarin zingeving een grotere rol krijgt. Vrouwen die hun overgang zo kunnen zien accepteren het makkelijker; het hoort bij het leven, je voegt deze ervaring bij je andere levenservaringen, waardoor je op een bewuste manier kwalitatieve invulling geeft aan de rest van je (werkzame) leven.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid