Stelling
"Financieel kunt u vaak veel meer dan u denkt."
10
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken De vergeten doelgroep bij uw jacht op talent…
Langer doorwerken

De vergeten doelgroep bij uw jacht op talent…

oudere gelukkige werknemer

Vooral de bouwsector zucht nu onder een personeelstekort. Het remt nog dit jaar en volgend jaar de groei van de productie. Dat voorspellen analisten van de Rabobank. Toch is er één doelgroep die werkgevers stelselmatig over het hoofd zien bij hun jacht naar talent.

Het capaciteitstekort komt door de financiële crisis die in 2008 de kop op stak. Vooral in de bouw liep het aantal opdrachten snel terug, waardoor veel medewerkers en zelfstandigen uitstroomden en leveranciers hun activiteiten inkrompen. Ook loopt het aanbod van toeleveranciers achter op de gestegen vraag. Kenners van Rabobank verwachten daarom dat de groei in de sector dit jaar daalt naar 4,5 procent, tegen 5,5 procent vorig jaar. De groei vlakt een jaar later nog verder af naar 4 procent.

Hogere prijzen

Nu de economie aantrekt, is ook de behoefte aan nieuwe huizen en kantoren groot. Het aanbod bouwmedewerkers en materialen is echter nog niet op het niveau van voor de crisisjaren. Onderaannemers en toeleveranciers verhogen daarom hun prijzen. Dat legt druk op de financiën van bouwbedrijven, wat de uiteindelijke groei remt. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) heeft berekend dat er tot 2022 ongeveer 55.000 nieuwe arbeidskrachten nodig zijn in de bouw. Daar komen vacatures in ‘aanpalende’ beroepen als elektrotechnici en schilders nog bij.

Deskundigen voor de toekomst

Uit het jaarlijks onderzoek van technisch opleidingsinstituur ROVC blijkt dat het tekort aan personeel in de sector de concurrentiepositie bedreigt en Nederland op een achterstand zet. Omdat we snel meer behoefte hebben aan duurzame energie om onze huizen en kantoren te verwarmen, is er grote vraag naar installateurs voor waterpompsystemen, zonnepanelen en brandstofcellen. De vraag naar verwarmingsmonteurs zal juist afnemen. Wel is er nu al meer behoefte aan deskundige technici die kunnen omgaan met slimme meters, virtuele testomgevingen en kunstmatige intelligentie.

Niet alleen bouwvakkers

VNO-NCW en MKB-Nederland voegen daaraan toe dat het tekort aan personeel niet alleen bouwvakkers betreft, maar allerlei technisch en ict-vaardig personeel. De werkgevers tekenen erbij aan dat dit een probleem is van de hele maatschappij. Ze pleiten voor extra geld van de overheid voor technische opleidingen. Meer aandacht voor techniek en voor programmeren is belangrijk in alle niveaus van het onderwijs. En werkgevers moeten zelf op ‘onorthodoxe manieren’ op zoek gaan naar meer personeel, bijvoorbeeld door zelf personeel op te leiden dat nu nog langs de kant staat, steken de werkgevers hun hand in eigen boezem.

De vergeten doelgroep

John Huizing, directeur technische opleidingen bij ROVC, weet wel wat dat ‘onorthodox’ betekent. Hem is opgevallen dat een doelgroep steeds wordt vergeten in de jacht op talent: de 50-plussers. “Er zitten genoeg mensen thuis die met gerichte bijscholing zo aan de slag kunnen”, verklaart hij op RTLZ. Het grote voordeel daarbij: “Je kunt hun scholing precies laten aansluiten bij wat nodig is op de werkvloer.” Maar technische bedrijven nemen sollicitaties van ouderen vaak niet in behandeling, omdat ze niet de juiste opleiding en ervaring hebben. Huizing vindt dat kortzichtig. “Ze zijn dus wel enthousiast. Bedrijven zouden veel meer moeten kijken naar iemands motivatie, alleen doen ze dat niet. Ze gaan liever op zoek naar de ideale kandidaat.”

Voorbeeld

Als voorbeeld geeft hij mensen die werken in drukkerijen. “Daar is vanwege de digitalisering steeds minder behoefte aan. Hoewel deze mensen geen technische opleiding hebben, hebben ze vaak wel affiniteit met techniek. Die kunnen dus zo bijschoold worden.”

(Bronnen: DFT, VNO-NCW, RTLZ)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid