Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken De verwachting bepaalt of je blijft
Anders werken

De verwachting bepaalt of je blijft

Stiekume werknemer

Stel: je hebt een nieuwe baan. Dan verwacht je heel wat. Denk maar aan je eigen eerste werkdag hier. Vaak zijn de verwachtingen zo hooggespannen dat ze niet allemaal uit kunnen komen. Bij zes van elke tien nieuwelingen gebeurt dat. De helft daarvan stapt op in het eerste jaar. Twee van elke tien doet dat al binnen anderhalve maand! Dat is een flinke desinvestering. Duurzaam inzetbaar begint met: binnenblijven, uiteraard.

“Iedereen die aan een nieuwe baan begint heeft verwachtingen. Van zijn baan, zijn collega’s, de organisatie waar hij gaat werken. Als die verwachtingen niet uitkomen, raakt een nieuwkomer teleurgesteld, met alle gevolgen van dien.” Dat zegt Ardiënne Verhoeven, specialist in recruitment en onboarding. Ze schreef een nieuw boek over het proces van onboarding.

Onboarding begint vòòr de eerste werkdag

In het boek staat de opvatting centraal dat onboarding al begint voordat de nieuweling voor het eerst binnenkomt bij zijn nieuwe werkgever. Tussen dat moment en de beslissing dat deze kandidaat het wordt zitten meestal enkele weken, soms zelfs maanden. Deze periode (ook wel preboarding) blijkt vaak cruciaal voor het vasthouden van de nieuwe aanwinst. Belangrijkste daarbij is uitgaan van de wensen en verwachtingen van de kandidaat zelf. En niet zozeer wat werkgever en collega’s willen of verwachten. Dat is vaak heel persoonlijk. Zo vindt de ene nieuweling een informele welkomstborrel vòòr de eerste werkdag erg leuk. Terwijl de andere kandidaat liever eerst rustig aan het werk gaat.

6 tips voor de betere preboarding

Wat moet de nieuwe medewerker doen en weten voordat hij of zij aan de eerste werkdag kan beginnen? Denk bij die inventarisatie aan de volgende tips:

  • Geef het nieuwe personeelslid in de aanloop naar de eerste werkdag beknopte informatie over het bedrijf, de regels en de werkwijzen. Geef niet alles tegelijk, dan overvoert u. Begin met plannen, doelen en visie, en geef de meest praktische informatie vlak voor de eerste werkdag.
  • Voeg de nieuwe medewerker toe aan het interne communicatie-platform, waarop je hem of haar ook introduceert. Zo weet iedereen al wie de nieuwe medewerker is, en komt het niet als een verrassing op de eerste werkdag.
  • Benoem een buddy of mentor nog vòòr de eerste werkdag. Deze begeleider kan de nieuwe medewerker de eerste dagen begeleiden, voorstellen aan de collega’s, en degene zijn waar de nieuwe medewerker naartoe kan met vragen of problemen.
  • De mentor bespreekt de eerste werkdag vooraf. Zo weet de nieuwe aanwinst wat hem of haar te wachten staat en je begint met meer zelfvertrouwen aan de eerste werkdag. Ook helpt een bespreking vooraf om de nieuwe beter verbonden te laten voelen met de collega’s. Werknemers die direct goed contact hebben met collega’s voelen zich sneller betrokken bij de organisatie. Dan zijn ze minder geneigd om bij het eerste zuchtje tegenwind hun hielen te lichten.
  • Afspraken die niet kloppen, inlogcodes die niet werken, mensen die nergens van weten: deze details verlagen de motivatie van de nieuwe medewerker aanzienlijk. Want het maakt dat hij/zij zich minder gewaardeerd voelt. Heeft de nieuwe werknemer bedrijfskleding, inlogcodes of een laptop nodig? Regel dit ruim voor de eerste werkdag. Zorg dat deze details kloppen, dan voelt de nieuweling zich veel beter welkom en kan hij of zij direct aan de slag.
  • Nieuwe medewerkers willen graag snel wat laten zien. Maak daarom ook snel duidelijk welke doelen het bedrijf momenteel nastreeft, en aan welke verwachtingen de medewerker moet voldoen.

Onboarding is verwachtingen managenBoekbeschrijving

Goede onboarding komt in de kern neer op verwachtingen managen. Verhoeven gaat in haar nieuwe boek dan ook uitgebreid in op het ontstaan van verwachtingen en hoe daarmee om te gaan tijdens de instroomfase. “Nieuwe medewerkers moeten weten bij wie ze terecht kunnen voor vragen en hoe de hazen lopen in een organisatie. Dat lukt niet alleen met handjes schudden bij binnenkomst en een uitleg over de regels en procedures. In de fase erna moet de organisatie leidinggevenden, directe collega’s en HR de juiste tools in handen geven om nieuwe medewerkers zich welkom te laten voelen en de verwachtingen waar te maken die tijdens de werving zijn gewekt.”

Elke ervaring telt

Een goed instroomproces levert de organisatie veel voordeel op, volgens Verhoeven. “Door goede onboarding staan nieuwkomers sneller in hun kracht. Ze voelen zich lid van het team, hebben aansluiting bij de cultuur en hebben sneller een goed intern netwerk opgebouwd. Behalve dat welkomstpraatje draait onboarding vooral om het proces dat nieuwe medewerkers doormaken om hun baan succesvol te kunnen invullen. Eigenlijk gaat het om alle ervaringen, gepland en ongepland, die bijdragen aan betrokkenheid bij de visie, doelstellingen en cultuur van de organisatie.”

Meer!

Het hele onboardingsproces bestaat uit veel meer dan de eerste preboardingsfase. Zo is regelmatig evalueren tijdens de eerste weken en maanden cruciaal. Meer informatie over het managen van verwachtingen tijdens de gehele onboarding vind je in het boek ‘Onboarding‘ van Ardiënne Verhoeven. Het is te bestellen op PWnet., en bij de erkende boekhandel.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Anders werken, Nieuws, Talentontwikkeling, Tools
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid