Stelling
"Ik kan makkelijker 'nee' zeggen als ik thuiswerk."
15
25
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsrelaties Denktank CDA wil demotie eenvoudiger maken
Arbeidsrelaties

Denktank CDA wil demotie eenvoudiger maken

Oudere werknemers zouden makkelijker een stap terug moeten zetten, ook in salaris. Dat staat in een rapport van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA, waarover het FD heeft geschreven. De maatregel moet werkloosheid onder ouderen tegengaan.

De arbeidsvoorwaarden van ouderen moeten ‘in de pas gaan lopen’ met die van andere werknemers, staat in het rapport. Dat moet voorkomen dat de groep van oudere werknemers ‘langs de kant komt te staan’, verklaart auteur Paul Schenderling. Oudere werknemers komen nu moeilijk aan het werk, omdat ze te duur zijn. Demotie, waarover werkgevers en werknemers afspraken zouden moeten maken, geldt als een taboe-onderwerp voor bonden en de politiek.

Geen taboe meer

Demotie is een populair onderwerp bij Nederlandse bedrijven. Bijna de helft van de werkgevers (48%) onderzoekt de mogelijkheid of vraagt werknemers daadwerkelijk een lagere functie te bekleden. Maar juridisch bekeken is het nog een grijs gebied. Het woord ‘demotie’ komt momenteel nergens in de wet voor.

Ook roept het onderwerp nog tal van vragen op. Is demotie een mogelijk antwoord op het langer inzetbaar houden van medewerkers? Kan het aanbieden van een andere lagere functie die beter bij de medewerker past ontslag voorkómen? In hoeverre bevordert demotie het binden en boeien van medewerkers in een krappe arbeidsmarkt wanneer zij de mogelijkheid hebben om te kiezen voor een functie die beter bij hun behoeften aansluit?

 Juridische haken en ogen

Strikt juridisch gezien is demotie een eenzijdige wijziging in de arbeidsovereenkomst. Dat kan alleen wanneer beide partijen ermee instemmen. Verschillende kwesties over het eenzijdig wijzigen van de arbeidsovereenkomst zijn tot aan de Hoge Raad uitgevochten. Hieruit komt naar voren dat demotie, ook wanneer deze niet op initiatief van de medewerker tot stand komt, mogelijk is. Maar daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. In dit artikel op de website van PW De Gids leest u welke dat zijn.

In PW De Gids Vakbase vindt u veel jurisprudentie over het onderwerp demotie. Onmisbaar voor wie zich er goed op wil voorbereiden.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Arbeidsrelaties, Langer doorwerken, Nieuws, Tools
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid