Stelling
"Een marge aanhouden is mijn belangrijkste wapen tegen stress en werkdruk."
26
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Dit is bijna te mooi om waar te zijn…..
Anders werken

Dit is bijna te mooi om waar te zijn…..

Mensen moeten meer uit zichzelf in beweging komen. We zitten te lang op onze stoelen, en we blijven er te lang op zitten. Dezelfde functie, bijna dezelfde taken, hoogstens iets variatie in de manier waarop. Mobiliteit, job craften, ontwikkeling, de roep om beweging wordt luider. Goed idee, maar dan vooral voor anderen, denken de meesten onder ons. Is er wat aan te doen? Tijd voor een sprookje.

Zelfs het hoogste management begint zich zorgen te maken om ons zitvlees, blijkt uit het jaarlijkse Benchmarkonderzoek van HR-dienstverlener Raet. De meeste HR-onderzoekers en adviseurs vinden dat mensen niet veel langer dan 7 à 8 jaar bij hetzelfde bedrijf dezelfde functie zouden moeten vervullen. In ons land is de gemiddelde functieverblijfsduur elf jaar, blijkt uit onderzoek van TNO. Maar je zet er ‘natuurlijk’ geen kookwekker naast en schopt iedereen die langer dan 8 jaar hetzelfde doet van zijn of haar stoel. Blijft het probleem: hoe krijg je de Nederlandse bedrijfsmens wel in beweging?

Uit jezelf in beweging

Job crafting, job rotation, persoonlijke ontwikkeling, snuffelstages, en natuurlijk: training, scholing en … opleiden, inderdaad. Manieren genoeg om de mobiliteit te bevorderen. Maar ze hebben allemaal één ding gemeenschappelijk: ze komen van buiten. Medewerkers zo ver krijgen dat ze uit zichzelf een stap extra zetten, dat zou mooi zijn. Mark C. Bolino en Anthony C. Klotz geven op HBR bruikbare handvatten om dat ideaal te bereiken. Ze splitsen het populaire job crafting uit in diverse benaderingen of aanvliegroutes, en introduceren het begrip ‘citizenship behavior’.

Een goede werknemer…

Om met dat laatste begrip te beginnen: volgens Bolino en Klotz betekent je gedragen als een goed werknemer (vrije vertaling in deze context) volgens de meeste onderzoekers medewerkers die bevlogenheid tonen in hun werk. Ze zijn uit zichzelf bereid om wat extra’s te doen, zoals collega’s helpen, vrijwillig extra taken of speciale projecten uitvoeren, met nieuwe ideeën of werkwijzen komen, en extra uren maken om belangrijke klussen op tijd af te krijgen.

Zelf starten

Cruciaal bij deze gedragingen als goede werknemer is volgens de meeste onderzoekers wel dat de medewerkers die zich zo gedragen dat uit eigen vrije wil doen. En dus niet omdat ze het gevoel hebben dat het bedrijf of het management dat prettig vindt, waardoor het ook niet slecht zal zijn voor hun carrière. Want dan leiden die extra ‘stapjes’ al snel tot overbelasting, met alle nadelige gevolgen voor het reguliere werk, de collega’s en het ziekteverzuim.

Uithoudingsvermogen

De scheidslijn tussen ‘uit jezelf bevlogen’ en ‘omdat ik denk dat de anderen dat leuk vinden’ is soms flinterdun. Maar wel uiterst belangrijk, want mensen die intrinsiek bevlogen zijn in hun werk houden dat veel langer vol dan de klassieke strebers. Bolino en Klotz zien hierbij een belangrijke rol weggelegd voor de manager. Die kan zijn mensen helpen op weg naar een duurzame rol als goede werknemers, iets dat de auteurs aanduiden met ‘citizenship crafting’.

Dingen die je blijft doen

Bolino en Klotz zien ‘citizenship crafting’ als een variant op job crafting, een begrip dat volgens hen ook op diverse manieren valt te benaderen. Zo is er task crafting, waarbij je onderdelen of taken uit de baan zelf aanpast; relationship crafting waarbij je deels met andere mensen gaat samenwerken; en bij cognitive crafting leren mensen om anders te denken over hun functie. Hierbij is steeds de bestaande baan het uitgangspunt. Citizenship crafting zoekt pro-actief naar de motivatoren die uit de mensen zelf komen, waardoor ze het beste uit zichzelf kunnen halen. Iedereen leert ze (ooit) kennen: het zijn de gedragingen waar u maar niet mee op kunt houden…

Terugkoppeling naar het werk

Wie zo terugkeert naar zijn of haar eigen basis, kan ook uitkomen bij inspiratie die niets te maken heeft met het werk. Maar zo ver gaan Bolino en Klotz niet. De terugkoppeling naar het werk zou volgens hen vooral moeten komen van de direct leidinggevende, die aangeeft welke gedragingen als goed werknemer het meest profijtelijk zijn voor het bedrijf en het team. Denk aan planmatig sterk zijn, makkelijk contacten leggen, vergaderingen voorzitten, analytisch denkvermogen, kennis overdragen, geconcentreerd doorwerken. Het lijkt te gaan over rollen die mensen van nature vervullen, ook ten opzichte van elkaar. Zo heeft een extraverte verkoper misschien een grote hekel aan vergaderen, maar legt hij van nature makkelijk contact en is hij goed in kennisoverdracht. Hij is een goede coach voor jonge en nieuwe mensen. En heeft een analytisch sterke werknemer een hekel aan spontane ontmoetingen maar kan hij wel lang geconcentreerd doorwerken. Handig als er doorgewerkt moet worden voor een deadline.

Het ideaalbeeld

Mensen komen het beste tot hun recht in de rollen waarin ze van nature sterk zijn. Dan staan ze ‘in hun kracht’, en zijn ze geneigd om spontaan door te gaan tot ze erbij neervallen. Die natuurlijk-sterke rollen identificeren, koppelen of vertalen naar gedragingen waar de organisatie baat bij heeft, en zo veel mogelijk aanvullende rollen bij elkaar te zetten in een team, zo kunnen volgens Bolino en Klotz de sterkste organisaties ontstaan. Maar ook de duurzaamste. Want iedereen levert dan een optimale prestatie, en heeft minder last van werkstress en nog minder kans op een burn-out door het werk. Mits de managers goed blijven letten op overbelasting door teveel passie. En tenslotte is motivatie ook geen probleem meer bij deze optimale rolverdeling. Wat een prachtige stip aan de horizon schetsen de auteurs in dit artikel. Nu de werkelijkheid nog even aanpassen op dit droombeeld, zouden we bijna zeggen….

Nog meer toverkunst?

Inzet op Maat is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en netwerken worden gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben. Afgelopen jaren bezochten ruim 1.000 enthousiaste professionals het event en lieten zich onderdompelen in een reis door duurzame inzetbaarheid. Dankzij Inzet op Maat bent u weer up-to-date. Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Anders werken, Nieuws, Talentontwikkeling
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid