Stelling
"Het kantoor van binnenkort is een ontmoetingsplek, geen werkplek."
47
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Nieuws Dit is een blijvende leerervaring…
Nieuws

Dit is een blijvende leerervaring…

Mensen houden niet van veranderingen. Dus krijgen ze stress van de reorganisaties die elke bedrijfsorganisatie soms moet doorvoeren. Maar dat neemt af als werknemers voldoende mogelijkheden krijgen om te leren door reflecteren en experimenteren. Ook waardering voor scholingsactiviteiten werkt stimulerend. Dat is een van de conclusies van het promotieonderzoek van Irina Nikolova. Op 28 mei 2015 verdedigt ze haar proefschrift bij de Open Universiteit in Heerlen.

Veranderingen in dagelijkse werkactiviteiten en -routines kunnen een stimulans zijn om iets anders, iets nieuws te gaan leren. Tegelijk kunnen ze ook stress veroorzaken. In tijden van verandering kunnen medewerkers onzeker worden over de inhoud van hun nieuwe functie. Ze kunnen bijvoorbeeld vrezen dat ze bepaalde waardevolle aspecten van hun werk kwijtraken. Het is ook mogelijk dat ze gaan twijfelen aan hun capaciteiten om efficiënt te werken.

Leren uit noodzaak doet pijn

In haar promotieonderzoek onderzocht Nikolova de relaties tussen reorganisaties, leren op de werkplek en welzijn. Nikolova stelde vast dat reorganiseren inderdaad twee verschillende effecten heeft: het is een stimulans om te leren, maar kan ook leiden – in elk geval op korte termijn – tot emotionele uitputting en verminderde vitaliteit. Maar ook bleek dat werknemers die op hun werk ondersteund worden om te leren en de kans krijgen om te reflecteren en te experimenteren minder last hebben van de negatieve effecten.

Leren waarderen

Nikolova pleit er dan ook voor dat werkgevers zorgen voor een faciliterend en waarderend leerklimaat om het leren op de werkvloer te stimuleren. In tijden van herstructurering zouden organisaties het mogelijk moeten maken dat mensen leren. Het gaat dan vooral om het verwerven van nieuwe competenties. Maar het is minstens zo belangrijk dat bedrijven in rustiger tijden ook zorgen voor een waarderend leerklimaat, om het leren op de werkvloer te bevorderen. Dat wil zeggen: ondersteuning bieden en waardering tonen als medewerkers bijscholen. Het leren op het werk en de ondersteuning door werkgevers maakt werknemers weerbaarder en maakt ze beter bestand tegen de negatieve effecten van herstructureringen.

(Persbericht Open Universiteit via APS)Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Nieuws, Opleiden en ontwikkelen, Talentontwikkeling
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid