Stelling
"Het kantoor van binnenkort is een ontmoetingsplek, geen werkplek."
47
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog Dit kost een gebrek aan duurzame inzetbaarheid
Blog

Dit kost een gebrek aan duurzame inzetbaarheid

Als ik tijdens een interview aan de kandidaat vraag waarom hij ervoor heeft gekozen deze nieuwe stap te zetten, kijkt hij me even aan. “Eerlijk? Ik geef al jaren aan dat ik geen uitdaging meer zie in mijn functie, maar ik heb niet het gevoel dat er naar me wordt geluisterd.” Dit voorbeeld staat in mijn assessmentpraktijk helaas niet op zichzelf. Talentvolle mensen vertrekken, omdat ze binnen hun organisatie niet verder komen. Aandacht voor duurzame inzetbaarheid is van cruciaal belang. Dat stelt registerpsycholoog drs. Duschka de Brouwer in een blog bij Van den Broek en Partners. Maar wat is de beste manier om die aandacht te geven?

Als je doorvraagt, blijkt dat die behoefte aan nieuwe uitdaging lang niet altijd een stap omhoog op de hiërarchische ladder is. De kandidaat uit het voorbeeld wilde vooral meer contact met klanten, omdat hij achter zijn beeldscherm steeds minder het gevoel had echt iets voor hen te kunnen betekenen. Hij kwam met vlag en wimpel door het assessment en bloeit in zijn nieuwe functie, waarin hij dagelijks bij klanten over de vloer komt.

Ongewenst vertrek is erg duur

Weinig is zo duur en tijdrovend als het ongewenste vertrek van talentvolle medewerkers. Toch hebben veel organisaties moeite om hun toppers te behouden. Uit onderzoek van Forbes blijkt dat 60 procent van de medewerkers het gevoel heeft dat er onvoldoende rekening met hun persoonlijke loopbaanwensen wordt gehouden. Werkgevers verwachten inzet en loyaliteit, een medewerker verwacht zorg en ontplooiingsmogelijkheden.

Behoorlijke impact

Deze verwachtingen blijven helaas vaak onuitgesproken en na de intensieve sollicitatiefase wordt er te weinig aandacht aan besteed. De negatieve gevolgen van te weinig aandacht voor de loopbaanwensen van medewerkers hebben een behoorlijke impact op je organisatie. Denk aan minder gemotiveerde medewerkers, slechtere prestaties en een hoger ziekteverzuim.

De trends in loopbaanwensen

Bij HR-professionals staat talentbehoud wel degelijk hoog op de agenda, maar de prioriteit die dit bij het management krijgt is zeer wisselend. Er zijn vaak wel scholingsmogelijkheden, en er is loopbaanbeleid. Echter, wat ik veel zie is dat als het even slechter met het bedrijf gaat, er direct in dit soort instrumenten wordt gesneden. Ook zijn de managers vaak slecht op de hoogte van de behoeften van individuele medewerkers. Zelf zie ik een aantal trends in loopbaanwensen die voor HR en management van belang zijn:

  • Het belang van een goede balans tussen werk en privé neemt nog steeds toe.
  • Mensen hechten steeds meer belang aan ontplooiing, zingeving, gelijkwaardigheid en plezier in hun werk.
  • ‘Het nieuwe werken’, een slimme combinatie van werk, zorg, huishouden en leren, vraagt om een andere manier van kijken naar de verhouding werkgever-werknemer.
  • Vrijheid en autonomie zijn niet alleen belangrijke waarden voor ZZP’ers en flexwerkers, maar ook voor medewerkers in loondienst.

Wat kan HR en het management doen?

Volgens de Issuemonitor Duurzame inzetbaarheid van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is er sprake van een toenemende bereidheid bij werknemers (87%) om hun verantwoordelijkheid te nemen, waar het gaat om hun eigen inzetbaarheid. Ze verwachten dan wel van hun werkgever dat hij zich inspant om hen ruimte te geven voor hun ontwikkeling en loopbaanwensen. Wat kunnen HR en het management doen?

Ken je medewerkers

Vraag medewerkers naar hun ambities, drijfveren en behoeften. Niet alleen hebben ze dan het gevoel dat ze serieus worden genomen en dat er naar hen wordt geluisterd, je kunt ook daadwerkelijk inspelen op wat hen drijft. Dat maakt het makkelijker de doelen van de organisatie en die van de medewerker op elkaar af te stemmen.

Maak ze medeverantwoordelijk

Geef medewerkers hun eigen rol in hun ontwikkeling. Zorg dat dit niet alleen iets is van HR en het management. Mensen willen zich echt wel inspannen om verder te komen in hun loopbaan als ze hiervoor de ruimte en verantwoordelijkheid krijgen.

Spreek managers er op aan

Het is een valkuil om duurzame inzetbaarheid volledig bij HR neer te leggen. Leidinggevenden zijn net zo goed verantwoordelijk. Zij zitten dichter op de werkvloer en zijn medeverantwoordelijk voor een gemotiveerd team dat het gevoel heeft zich te kunnen ontwikkelen. Dat presteert namelijk ook beter!

Werk op maat

Er is geen one-size-fits-all voor individuen; iedereen wil iets anders, nog los van generatie, opleidingsniveau of persoonlijkheid. Zorg dus dat je hierop inspeelt.

Conclusie

Als de organisatie van ‘mijn’ kandidaat uit het voorbeeld aan me vraagt hoe ze hem kunnen behouden, antwoord ik: “luister naar hem, vraag hem hoe hij zijn functie ervaart en wat hij wil”. Het is misschien niet altijd mogelijk om precies in te spelen op de wensen van een medewerker, maar wellicht zijn er goede alternatieven? En mocht een talent toch onverhoopt vertrekken, dan is hij een ambassadeur van je organisatie geworden. Je kunt niet altijd voorkomen dat je beste mensen vertrekken, maar echte aandacht voor loopbaanwensen en ontplooiingsmogelijkheden kan veel doen!

Over

Drs. Duschka de Brouwer is Registerpsycholoog NIP/Arbeid&Organisatie. Zij heeft ruime ervaring op het gebied van assessment, training en coaching. Tijdens haar studie ontwikkelde zij een passie voor het ontdekken van persoonlijke kwaliteiten van mensen. Daarna heeft ze in verschillende functies in het bedrijfsleven en onderwijs gewerkt en heeft ze zich ontwikkeld tot een gedreven trainer van sociale en managementvaardigheden. Voor Van den Broek en Partners traint Duschka op de thema’s persoonlijk leiderschap, train-de-trainer en gespreksvaardigheden.

(Bron: Van den Broek en Partners)Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Blog, Langer werken, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid