Stelling
"Bij hybride werken gaat het er weer om wat je kunt, niet wie je kent."
8
2
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Doe de juiste dingen op de juiste tijd met timeboxing
Anders werken

Doe de juiste dingen op de juiste tijd met timeboxing

Ben of ken jij zo iemand? Met een bureau en beelscherm vol geeltjes, virtuele en echte gele post-its over zaken die ‘ook nog’ moeten’? Juist nu veel mensen thuiswerkend zelf hun planningen moeten verzorgen leidt dat tot veel half-voltooid werk, op het eind van de werkdag. Een planning is heel iets anders dan een to-dolijstje. Ontdekte Marc Zao-Sanders, een echte lijstjesmaker. Hij ging over op timeboxing. 

‘Ik heb teveel tijd verspild met werken.’ Die verzuchting horen verplegers in de palliatieve zorg het meest. Dat weet Steve Glaveski, in een ander artikel over tijdsbeheer op de managementsite HBR. Misschien wat macaber, maar het legt de vinger precies op de zere plek: beter omgaan met je werktijd leidt tot efficiënter werken. Niet alleen hou je dan meer tijd over voor andere, leuke zaken in je leven. Het geeft je ook een (veel) beter gevoel. Aan het einde van elke werkdag, en dus ook aan dat andere einde dat iedereen nadert…

Problemen met het platte lijstje

Marc Zao-Sanders deed dè ontdekking van zijn (werkende) leven toen hij een artikel las van Daniel Markovitz. Het ging over to-dolijsten verwerken in een agenda. En over de voordelen die dat oplevert. In zijn artikel beschreef Markovitz 5 problemen met de ‘platte’ to dolijst:

  • het laat teveel keuzes open;
  • we doen de makkelijke en leuke dingen eerst;
  • de belangrijke maar niet-urgente taken blijven lang liggen (zoals tijd nemen voor die cursus);
  • er staat zelden bij hoeveel tijd elke taak kost;
  • je kunt (te) gemakkelijk onder elke taak uitkomen.

5 Voordelen van timeboxing

Zao-Sanders was overtuigd. Hij transformeerde zijn dagelijkse to dolijst in een agendasysteem dat ook wel timeboxing heet. De uitdrukking komt uit het agile projectmanagement. En het betekent, simpel gezegd, dat je elke taak op je to dolijst de juiste plek geeft in je agenda. Optimale tijdsduur, optimale start- en eindtijd. Zao-Sanders ontdekte 5 voordelen van dit timeboxing die hij graag met ons wil delen.

1} de juiste dingen op het juiste moment doen.

Zo veel mogelijk, dan. Wie weet dat hij een presentatie moet geven op dinsdagochtend om 10 uur, weet wanneer hij de voorbereiding moet plannen. Staat die voorbereidingstaak plat op je lijstje, dan heb je grote kans dat het er op dinsdagochtend om kwart voor 10 nog staat. Hou bij de optimale dagindeling ook rekening met je persoonlijke dagindeling, denken wij erbij. Let op je natuurlijke concentratie- en afzaktijden….

2} het verbetert de samenwerking.

Teamleden die van elkaar weten wie wanneer wat doet, kunnen daar beter rekening mee houden. Dat verbetert de kwaliteit en efficiency van de samenwerking. Anderen kunnen beter rekening houden met jouw planning, en ze kunnen eerder aangeven welke aanpassingen hen beter zouden uitkomen. Het resultaat is minder wachttijden, en minder frustratie door dubbel en haastwerk.

3} de uren zijn makkelijker te verantwoorden.

Iedereen kent dat vage gevoel wel, op het eind van een drukke werkdag: wat heb ik nou precies gedaan, hoeveel tijd heeft elke taak me gekost? Niet alleen handig voor mensen die hun uren moeten verantwoorden in verband met declaraties. Je ziet ook sneller wanneer je dat uurtje over hebt om te bomen over de planning op middellange termijn en de ontwikkeling van nieuwe producten.

4} het idee dat je wordt geleefd neemt af.

Als je zelf je agenda beheert, ben jij meer de baas over je eigen tijd. Je bepaalt zelf wanneer je de taken uitvoert die moeten gebeuren. Dat is de belangrijkste factor die bijdraagt aan dat veel gezochte gevoel van werkgeluk. Wie lijstjes afwerkt, raakt veel sneller afgeleid door zeurende collega’s, piepende telefoons en leuke buren. Het kost veel meer moeite om de draad weer op te pakken als je een anonieme taak zonder begin- en eindtijd aan het doen bent (welke ook alweer?) Op den duur gaan die onderbrekingen steeds meer irriteren. Want was dit nou af of niet?

5} je bent echt productiever.

Het is een bekend ervaringsfeit, zelfs vastgelegd in een wet: elke taak duurt langer dan je dacht, tenzij je vooraf bepaalt hoe lang dit mag duren. Deze wet van Parkinson geldt overal en altijd. En zeker voor taken die je nu in 2 of 3 keer moet doen, omdat je tussendoor iets anders moet doen. De draad weer oppakken kost veel meer tijd dan stug doorgaan, net zolang als het vooraf geplande tijdsslot voorschrijft. Wie zijn goed ingedeelde dagagenda met taken volgens plan stug en saai afwerkt, kijkt aan het eind van de werkdag met enorme voldoening naar al die voltooide taken.

De belangrijkste vaardigheid als professional

Timeboxing is dus beter voor je productiviteit, je werkgeluk, en voor de samenwerking in teamverband, concludeert Marc Zao-Sanders in zijn overtuigende artikel ‘How Timeboxing Works and Why It Will Make You More Productive’ op HBR. Hij noemt deze vorm van agendabeheer de belangrijkste professionele vaardigheid. Want zo hou je enorm veel tijd over voor andere zaken. Wijselijk zegt hij niet wat je met die extra tijd zou moeten doen, en dat is ook een ander verhaal. Maar wil je die extra tijd optimaal besteden? Denk dan even terug aan de anecdote waar we mee begonnen. Die verzuchting dat je teveel tijd hebt besteed aan je werk, die wil je dan vast niet maken…Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Anders werken, Nieuws
Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid