Stelling
"Ik kan makkelijker 'nee' zeggen als ik thuiswerk."
0
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Doorwerken? Je moet het maar kunnen / willen!
Achtergrond

Doorwerken? Je moet het maar kunnen / willen!

Steeds meer mensen door als werknemer of zelfstandige nadat ze recht hebben op AOW. Wie zijn deze mensen en waarom doen ze dit? Hoe denken werkgevers over ze? Verdringen ze jongeren? TNO en ROA hebben tussen 2015 en 2017 deze vragen onderzocht met subsidie van Instituut Gak, Netspar en het ministerie van SZW.

Steeds meer mensen werken steeds langer door. Zelfs tot na de leeftijd waarop we (eindelijk) met AOW kunnen. De overheid stimuleert het volop. Bijvoorbeeld door de afschaffing van prepensioenregelingen en de verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd. Maar ook is het sinds 2016 makkelijker voor werkgevers om pensioengerechtigden in dienst nemen of houden. Er ontstaat veel minder snel een vaste aanstelling, en bij ziekte hoeft de werkgever veel korter loon door te betalen. De overheid wil graag dat de overgang van werk naar definitieve uittreding geleidelijker gaat, bijvoorbeeld via deeltijdpensionering. Mensen die recht hebben op AOW kunnen  nog steeds aantrekkelijk zijn voor werkgevers, omdat zij specifieke kennis en vaardigheden hebben.

Voor wie?

Hierbij is wel de vraag aan de orde voor wie langer doorwerken mogelijk is. De fysieke en psychische belastbaarheid van jongere werkenden is vaak niet gelijk aan die van ouderen. En in elk beroep worden daar verschillende eisen aan gesteld. Ook is het mogelijk dat  langer doorwerken door AOW’ers gevolgen heeft voor jongeren (of de jongere ouderen) op de arbeidsmarkt. Worden ze weggeconcurreerd door vitaal-doorwerkende AOW’ers?

Specifieke vragen

Dit roept specifieke onderzoeksvragen op over de omvang en gevolgen van doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd. De volgende vragen zijn onderzocht: Wie werken er door en waarom? Hoe denken werkgevers over AOW’ers die doorwerken? Is er sprake van verdringing van jongeren door AOW’ers die doorwerken, of vullen jongeren en ouderen elkaar juist aan?

Twee groepen doorwerkers

De onderzoekers stelden vast dat er een (grote) groep AOW’ers is die niet doorwerkt, omdat ze dat niet hoeven te doen en wellicht ook omdat ze niet willen doorwerken. Ze constateerden ook dat het aantal doorwerkende AOW’ers nog gering is. Toch werken steeds meer mensen met AOW door. De redenen om dit te doen zijn verschillend, maar door hun motieven vallen de ‘doorwerkers’ uiteen in twee groepen.

1} Een groep – vaak hoger opgeleiden met een hoog inkomen – die vooral uit interesse en bevlogenheid wil doorwerken.

2} Een groep werkenden met een laag inkomen die door moet werken omdat zij het anders financieel niet redden.

Werkgevers: juiste persoon, juiste moment

Werkgevers vinden doorwerken met AOW (nog) niet heel belangrijk. Voor hen zijn doorwerkende AOW-ers vooral aantrekkelijk als zij taken verrichten die jongeren niet willen of kunnen doen. Deze doorwerkende AOW-ers vullen gaten in de arbeidsmarkt op. Jongere werknemers verdringen ze amper tot niet. Voor de werkgevers staat het inhuren van de juiste persoon op het juiste moment centraal, en niet de leeftijd. Het inzetten van AOW-gerechtigden is vaak ook geen bewuste keuze. AOW-gerechtigden worden veelal vanuit het eigen netwerk geworven. Voordeel hiervan is dat de kwaliteiten en competenties van de AOW-gerechtigde vooraf al bekend zijn.

Gezondheid: kip of ei?

De rol van gezondheid bij doorwerken is dubbel. Een goede gezondheid houden is vaak een motief om langer door te werken. Maar het is ook een randvoorwaarde om te kunnen doorwerken. Zo lijkt het een kip-ei-kwestie. Maar wie al niet gezond is bij het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd zal minder vaak langer door kunnen of willen werken.

Doorwerken uit armoede

Financiële aspecten spelen een belangrijke rol bij de beslissing om door te werken. Vooral werkenden met een laag inkomen werken de laatste jaren veel vaker door. Onder invloed van de economische situatie, het toenemende aantal flexwerkers en de groeiende groep zzp’ers wordt verwacht dat het aantal mensen dat onvoldoende inkomen of buffer heeft de komende jaren stijgt. Het beleid moet zich daarom richten op deze groep, vinden de onderzoekers. Werkgevers en de overheid moeten zowel kijken naar het faciliteren van deze groep bij het vinden of behouden van werk, als naar het voorkomen van financiële problemen bij mensen met AOW.

Meer weten?

De resultaten van het onderzoek zijn samengevat in een brochure, uitgegeven door TNO.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid