Stelling
"Thuiswerkers hebben een ritueel nodig om de werkdag af te sluiten."
31
6
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Balans werk-privé Draaf niet zo door!
Balans werk-privé

Draaf niet zo door!

burn-out

‘Hoezo? Ik ben net lekker op gang in dit nieuwe jaar’, denk je nu misschien. Juist dan is het goed om te weten wanneer je te lang doorwerkt. Voordat je (weer) met hartkloppingen veel te vroeg wakker wordt ’s ochtends, en lijstjes maakt van alles dat nog ‘moet’. Druk wat vaker even op de pauzeknop, juist als je nog wel verder kunt.

Daarvoor pleit Joel M. Rothaizer, van de Forbes Council in een kort, maar sterk artikel op Forbes. Het belangrijkste daarbij is weten wanneer je die pauzeknop moet indrukken. Je kunt er software voor gebruiken, maar die meet meestal alleen de tijd sinds de vorige pauze. Koppel er je hartslag aan, en het wordt al wat persoonlijker. En dan moet er een signaal komen dat je onmogelijk nog kunt negeren. Vroeger, vertelt Rothaizer, schraapte je dan met je nagels over een schoolbord. Knakken met je vingers heeft bij sommige mensen dezelfde uitwerking. Vol afschuw laten ze hun bezigheden vallen en kijken naar je.

Eerst: een alarmsignaal

Is dat onmiskenbare signaal er, dan wordt het dus hoog tijd om de pauzeknop in te drukken. (In de VS, waar men bijna uitsluitend in automaten rijdt, zet je de versnellingsbak dan in neutral. Die metafoor werkt bij ons veel minder. En straks, als de auto uit zichzelf rijdt, helemaal niet meer.) De grote vraag is nu: hoe druk je die mentale pauzeknop in, na dat niet te missen signaal?

Dan: afstand nemen

Eerst laat je alles vallen wat je op dat moment aan het doen bent. Stop acuut met alle werkzaamheden, anders is er geen clean break. Zit stil, leun wat achterover. Probeer om je hoofd leeg te maken. Neutrale gezichtsuitdrukking. Werk je staand, of kan je gaan staan? Doe dat, en doe zelfs een of twee stappen terug van je werkplek. Letterlijk. Want het helpt om figuurlijk ook meer afstand te nemen. Bekijk rustig even waar je staat met al dat werk, en overweeg wat je nu allemaal kunt doen. Je doet nog niks.

Korte meditatie

Heb je een soort ruststand bereikt, hou die dan even vast met een korte oefening mindfulness, raadt Rothaizer aan. Laten we zeggen: let even bewust op je ademhaling. Dieper inademen, er langer over doen om die adem weer naar buiten te blazen. Eerst merk je vooral hoe kortademig en gejaagd je bent, zeker in vergelijking met die mediterende collega. Maar wie deze oefening vaker doet, zal merken dat hij of zij er beter in wordt.

Vaker doen helpt

Je kunt het zelfs meermaals op een dag doen, als het je helpt met werkzaamheden prioriteren. Even pauzeren is een oefening die werkt als een spier, betoogt Rothaizer. Oefening baart kunst. Daarbij helpt het om ook even stil te staan bij het effect van de oefening. Kreeg je beter overzicht op het werk? Kon je beter prioriteren? Verdween het panische gevoel? Werkdruk voorkomen is beter dan het (proberen te) genezen. Daarom is dit kleine maar fijne artikel van harte aanbevolen.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Balans werk-privé, Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid