Stelling
"Ouderen moeten beter leren luisteren naar wat jongeren echt willen."
8
6
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Duurzaam inzetbaar worden? Hekjes weghalen!
Anders werken

Duurzaam inzetbaar worden? Hekjes weghalen!

Damiaan Denys, een briljant psychiater en beeldend verteller had zich erover verbaasd toen hij van België naar Nederland kwam: bijna iedereen kan hier zwemmen. Voor de meesten van ons is dat vanzelfsprekend. Het risico dat we anders zouden verdrinken in een van de talloze sloten is immers veel te groot. Het alternatief is hekjes plaatsen, maar dat is minder duurzaam: er zijn altijd meer hekjes nodig en die moet je ook nog onderhouden. Aan zwemkunst heb je meer, want dat verleer je niet zo snel. Wie duurzame inzet wil, moet ook niet teveel hekjes plaatsen, zegt Marleen Kukler op HR-Base.

De vergelijking die Denys maakte: leren zwemmen of hekjes plaatsen intrigeert me sinds ik hem dit voorbeeld hoorde noemen bij Zomergasten. Hoe kunnen we dit principe toepassen bij het begeleiden van medewerkers. Als je het beeld niet letterlijk maar overdrachtelijk gebruikt, dan gaat het dus om het wijzen op risico’s en medewerkers leren hoe ze hier mee om moeten gaan. Helaas moet je het risico nemen dat er een enkeling verdrinkt, maar ook dat mensen in het midden van de weg gaan lopen om maar niet in de buurt van het water te komen.

Comfortabel ongelukkig

Dit gedrag zien we ook terug als het gaat om duurzame inzetbaarheid: een enkeling kiest voor een te grote stap in zijn carrière en loopt daarbij op zijn eigen grenzen. Hij verdrinkt in de eisen die hem gesteld worden en zijn taken en bevoegdheden. Dit ‘Peter Principle’ werkt ook de andere kant uit, bij medewerkers die voor te weinig uitdaging kiezen, en daarmee voor te weinig groei. Zijn risico is dat hij zich comfortabel ongelukkig voelt, omdat hij zich niet optimaal ontplooit en blijft zitten in zijn veilige, beperkende coconnetje.

Angst overwinnen

Angst zorgt ervoor dat mensen te voorzichtig zijn en niet bewegen. Moedige mensen die ondanks hun angst en gepercipieerde gebrek aan control toch in actie komen, bemerken hoe veel ze kunnen en durven de volgende keer ook weer te springen.

Pas op voor ‘one trick ponies’

Een manager kan zorgen voor de juiste ondersteuning. Hierdoor voorkom je dat een medewerker een “one trick pony” wordt. De vergelijking met de badmeester is dan snel gemaakt: creëer de situatie dat een medewerker kan werken aan zijn vergroten van mogelijkheden. Leer hem de juiste slagen aan en sta aan de kant met de veiligheidshaak voor als het echt misgaat, omdat de medewerker in kwestie teveel wil en dingen doet die hij nog niet beheerst.

Leren de gevaren te trotseren

Door hekjes te plaatsen, maken we onze wereld klein. We kunnen niet genieten van al onze vaardigheden. Als het management teveel hekjes plaatst, ontnemen ze hun medewerkers de mogelijkheid dat zij ondernemerschap kunnen tonen. Vaak moet HR een coachende rol nemen om het management te leren hoe hun mensen gevaren kunnen trotseren en hun potentieel kunnen benutten. Als dat lukt, kunnen we met zijn allen genieten van de vrijheid om de gehele omgeving, inclusief alle slootjes te onderzoeken.

(HR-Base, Marleen Kukler)Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Blog, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid