Stelling
"Ongeveer de helft van de werkende mensen kan echt niet lang thuis werken."
36
15
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Duurzaam op vakantie? Prettig gaan, en prettig terugkomen
Langer werken

Duurzaam op vakantie? Prettig gaan, en prettig terugkomen

vakantie vieren en werken?

De vakantie komt eraan! Toch is het niet allemaal rozengeur en manenschijn bij de aanstaande uittocht. Zo kan bijna 1 werknemer op elke 5 geen collega vinden om werkzaamheden aan over te dragen. Blijkt uit onderzoek van Protime. Vakantie moet je goed voor- en nabereiden, anders is het een grote bron van stress en ergernis. Prettig weggaan, en prettig terugkomen.

Collega’s zijn vaak te druk met hun eigen taken en kunnen er geen extra werk bij hebben. Volgens Protime kan 11 procent van werkend Nederland echt niemand vinden om taken aan over te dragen. Gelukkig staat er bij ruim een op elke drie werknemers (38%) wel altijd iemand klaar om te helpen bij drukte of verlof. In bijna een derde van de gevallen (32%) wijst de manager iemand aan om de werkzaamheden over te nemen. Toch maakt ongeveer de helft van de werknemers zijn ‘dagen’ niet op. En dat is in andere landen niet anders. De voornaamste reden? Angst voor de bergen werk die liggen te wachten bij terugkomst. “In de eerste twee weken heb ik 24 overuren moeten maken om het achterstallige werk in te halen”, is een typische reactie.

Planning en kennisborging

Lucas Polman, directeur Protime Nederland pleit voor betere planning en kennisborging tussen collega’s. “Als er niemand is die je taken overneemt, ga je ook niet met een gerust hart op vakantie. In de ideale situatie is er extra tijd om collega’s te helpen wanneer dat nodig is en om te zorgen dat zij probleemloos op vakantie kunnen. Goed documenteren van de aanwezige kennis en voortgang van werkzaamheden is belangrijk om zaken over te kunnen nemen.”

5 tips voor een goed vertrek en goede terugkomst

Mooi gezegd, nu nog de praktijk. Van verschillende praktijkmensen uit meerdere landen halen we 5 tips voor een goed vertrek en een goede terugkomst.

Voordat u gaat:

1} Prioriteren.

Maak een lijstje van de zaken die echt af moeten zijn voordat u weg gaat. Bespreek het lijstje met uw manager of leidinggevende. En blijf bij het vastgestelde takenlijstje. Sla allerlei andere zaken die ongetwijfeld opkomen af, of stel ze uit. Begin hier al enkele weken voor vertrek mee. Vuistregel is: twee keer de lengte van de vakantie.

2} Zorg voor vervanging.

Als u een goede vervanger vindt voor elke taak die u moet doen, geeft dat duidelijkheid en dat schept rust. Bij u, en bij uw leidinggevende. Laat de manager weten wie wat van u overneemt. Dat geeft uw vervangers het gevoel dat ze echt verantwoordelijk zijn. En biedt ze aan om hun werk over te nemen als zij met vakantie zijn.

3} Laat het tijdig weten.

Vertel niet alleen uw leidinggevende van uw vakantieplannen. Vertel het ook aan de collega’s en alle zakelijke contacten. Vertel erbij dat u tijdens de vakantie niet, of spaarzaam bereikbaar zult zijn. Zet het enkele weken van tevoren onder uw zakelijke mails (niet privé, dieven en inbrekers lezen mee). Bijna iedereen heeft er begrip voor. Ze gaan zelf ook weleens met vakantie.

4} Opruimen.

Doen vlak voordat u gaat: de werkplek opruimen. Haal zo veel mogelijk stapels weg, doe dat zeker met notities, vellen met losse aantekeningen en andere losse zaken op het bureau of de werkbank. Wie terugkomt van vakantie en een opgeruimde werkplek ziet, in plaats van stapels papier, post en spullen op het bureau en overvolle inboxen heeft veel minder kans op spontane post-vakantieblues of vakantiestress. Zeker als dat losse velletje met wachtwoorden niet onder het toetsenbord maar in uw agenda zit…

5} Speel geen verstoppertje

Zet een goede afwezigheidsmelder aan. Dat vermindert de hoeveelheid berichten in de mailboxen en apps. In een goed bericht staat dat u geen mails beantwoorden kunt tijdens uw vakantie, en dat ze alleen voor heel dringende zaken uw vervangers kunnen mailen. Zet u erin wanneer u terug bent? Tel er dan een of twee dagen bij, dan loopt u niet direct op de eerste drukke werkdag over.

Als u terugkomt van vakantie

Ook wanneer de vakantie zelf een puinhoop was van vertragingen, ongeplande wijzigingen, schreeuwende kids en lekkende hotelkamers is het nog mogelijk om redelijk rustig weer aan het werk te gaan:

1} Maak een plan.

In plaats van de stortvloed aan werk op u af te laten komen, kunt u hetzelfde doen als tijdens uw voorbereiding: prioriteren. Gebruik de (relatieve) rust van uw vakantie om uw dagelijks werk vanuit een ander, breder perspectief te bekijken. Welke activiteiten zijn echt belangrijk, wat wilt u over drie tot vijf jaar met uw carrière hebben bereikt? Denk hierbij ook aan punten 4 en 5 op dit lijstje.

2} Prioriteren.

Werk het persoonlijke plan bij terugkomst in een nieuw jaar uit tot een lijstje met goede voornemens. Open daarna pas uw mailboxen en sorteer het werk hierop. Vergeet niet om uw vervangers te bedanken, en vraag ze wat u voor ze kunt doen. Stel filters in op mails die niet van uw directe netwerk afkomstig zijn.

3} Hou de rust even vast.

Komt dat opgejaagde gevoel weer opzetten nadat u enige tijd aan het werk bent? Denk weer even terug aan de vakantie, en aan de leukste of meest geslaagde momenten daarin. Ging u niet juist op vakantie om die momenten te beleven? Het feit dat u zulke leuke ervaringen kunt hebben, bewijst het nut van vakanties. Dat geeft de kracht en geestelijke weerstand om het dagelijkse werk weer aan te kunnen. De batterijen zijn weer opgeladen!

4} Iets nieuws leren en toepassen.

Wie van een leuke vakantie direct weer in het routineuze werk duikt, heeft grote kans op een uitgeblust gevoel door verveling. Komt van te lang hetzelfde werk doen, en op dezelfde manier. Zoek naar andere mogelijkheden in de eigen organisatie om talenten en competenties in te zetten. Zeker als mensen dan eerst iets nieuws of iets anders moeten leren is dat waardevol, want het maakt ze breder inzetbaar. Voor zichzelf, en voor de organisatie. Iets zoeken waar u een ‘leerkick’ van krijgt is het beste. Die dopaminekick, gekoppeld aan de verse energie die terugkomers vaak hebben, is de beste garantie voor een doorbraak dit nieuwe werkjaar.

5} Word weer verliefd op je werk.

Wie zich steeds vaker afvraagt waarom hij dit toch allemaal doet, en er lange dagen, drukke treinen en lange files aan opoffert, zal zelf op zoek moeten naar een antwoord. Deze mensen moeten opnieuw verliefd worden op hun werk. Dat kunnen ze doen door meer contact te zoeken met de klanten – de mensen voor wie ze dit tenslotte allemaal doen. Uiteraard kunnen dat ook collega’s zijn. Zien dat deze mensen op een of andere manier profijt hebben van nou juist het werk dat jij doet geeft er veel zin en betekenis aan.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Langer werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid