Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
25
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Expertserie Duurzaam inzetbaar is een heldenreis
Expertserie

Duurzaam inzetbaar is een heldenreis

Marc Oonk-Mensium

Marc Oonk is algemeen directeur en mede-eigenaar van Mensium. Hij voelt zich als een vis in het water op het snijvlak van ‘mens en werk’. Hierdoor heeft hij mede aan de basis gestaan van het model ‘DNA van Ontwikkeling’. In dit model zijn alle 12 stappen opgenomen die ieder mens doorloopt bij elke verandering. En veranderingen zijn onvermijdelijk, bij wie langer wil of moet doorwerken.

In het model zijn alle 12 stappen opgenomen die ieder mens doorloopt bij veranderingen. Is duurzame inzetbaarheid dan altijd een veranderproces?

Duurzame Inzetbaarheid is permanent veranderen. En als in elk veranderproces maak je dan iedere keer opnieuw die 12 stappen mee. Dat begint al in fase 1 van het model: wat zijn je ervaringen met veranderen. Zijn die ervaringen negatief, dan wordt het tweemaal zo moeilijk om de volgende keer weer vol goede moed mee te werken aan een veranderproces.

Ik hoef toch niet altijd iets heel anders gaan doen om duurzaam inzetbaar te blijven?

Elk veranderproces is in feite dezelfde reis die een held meemaakt tijdens een epische wereldreis. Zo’n reis, met alle 12 fasen erin, doorloop je zelfs wanneer je dagelijks van je huis naar je werk loopt. Er kan altijd wat anders gebeuren: je trapt in iets dat de hond heeft achtergelaten, een automobilist biedt je een lift aan, de volgende keer rijdt hij je aan omdat hij je niet zag, of je trekt de deur achter je dicht zonder huissleutels bij je te hebben. Elke keer dat je iets doet kan je in een heel andere situatie komen, die vraagt om een heel andere reactie. Maar je doorloopt wel elke keer die fasen van het model! Soms sla je een fase over, sommige fasen doorloop je heel snel. Dat is de kracht van het model; je kunt snel ontdekken waar iemand blijft hangen. Daardoor kan je snel hulp bieden, snel het veranderproces weer vlot trekken en de verandering door dat proces ook duurzamer maken.

Als er zo veel veranderprocessen zijn is het toch vreemd dat er zo veel nog mislukken.

Ik kom vaak veranderingen tegen die bedacht zijn voor werknemers, door hun werkgever. Die veranderingen zijn meestal niet duurzaam, ze beklijven niet bij de werknemers. Want ze komen niet vanuit de wensen en de wil van de werknemers zelf.

Waarom werkt dat niet? Misschien heeft de ander een goed idee, dat je verder brengt.DNA-veranderingen-Mensium

Het werkt meestal niet omdat je dan staat te kijken naar je eigen verandering. Die accepteren de meeste mensen maar moeizaam, en meestal is het een erg frustrerend proces voor iedereen. Ik heb net een project dynamische inzetbaarheid gedaan bij een overheidsinstelling. De ‘van hogerhand’ bedachte en voorgestelde veranderingen sloegen niet aan. Want anderen vulden teveel in wat er moest veranderen, en hoe. Veranderingen hebben de beste kans van slagen als de werknemer vroegtijdig betrokken wordt bij het vinden van een oplossing.

In de 12 stappen staan ook enkele ‘dieptepunten’, of onvermijdelijke tegenslagen als je iets nieuws doet of leert. Ik denk daarbij aan leren autorijden. Hoe help je mensen daar doorheen?

Daarvoor moet je eigenlijk kijken naar mijn Derde Wiel-Model: welke drijfveren of talenten, soms vervat in competenties, heb jij nodig om de volgende stap te zetten. Waarbij heb je hulp nodig om echt verder te komen. Ik hanteer één stelregel bij elke verandering: als de relatie met de anderen niet goed is, dan zal je niets leren. De werkgever of coach krijgt die relatie goed door zich echt te verdiepen in de medewerker. Wat triggert hem of haar om echt verder te komen.

Neem een buschauffeur die de tram leert besturen om breder inzetbaar te worden: als trambestuurder heb je minder uitwijkmogelijkheden dan wanneer je een bus bestuurt. Dat kan flink tegenvallen, want dat is hij niet gewend.

Als je geen aandacht besteedt aan die tegenslag, dan heeft de werknemers er een negatieve ervaring met een veranderproces bij. Hij valt dan terug naar de andere kant van het wiel, vaak naar het begin zelfs. Alleen door stil te staan bij tegenslagen, die onvermijdelijk zijn tijdens elk veranderproces schep je de mogelijkheid dat de werknemer echt een stap verder komt.

Je legt het DNA van ontwikkeling verder uit tijdens Hèt Event Duurzame Inzetbaarheid op 20 november. Je vergelijkt werken aan duurzame inzet dan met een heldenreis. Waarom?

Wat ik daarmee bedoel is: iemand die verandert is een held, want je bent zelf de hoofdrolspeler in je eigen veranderproces. Vergelijk het met een filmheld: de 12 stappen van het DNA-model zitten in vrijwel elke film. Elke verandering kent ups en downs. Dus ben je een echte held als je erdoor komt!

Wat geef je de deelnemers mee die tijdens Hèt Event de heldenreis met jou gaan maken?

Wat ik de deelnemers wil laten zien is: wat zijn je beïnvloedingsfactoren tijdens het veranderproces van een ander. En hoe zie je jouw eigen rol als HR in dat veranderproces.

Ga met Marc mee op reis!

Maar dat is niet alles dat u meemaakt tijdens Marc Oonk’s heldenreis. Ook leert u tijdens zijn keuzesessie in het thema Opleiding & Ontwikkeling meer over de Wet van Sinterklaas, en u ontdekt hoe u uit de Drama-Driehoek kunt blijven. Bekijk het complete programma en schrijf u in!Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Expertserie, Expertserie, Langer werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid