Stelling
"Er bestaan geen bevlogen en betrokken mensen. Ze kunnen wel zo worden."
7
33
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Duurzame inzet in bijna alle cao’s
Langer werken

Duurzame inzet in bijna alle cao’s

In vier van de vijf cao’s die in 2015 werden afgesloten staat een afspraak over duurzame inzetbaarheid. Ook zijn veel afspraken gemaakt over banen voor arbeidsgehandicapten. Dat meldt werkgeversvereniging AWVN in haar maandelijkse bericht over de cao-onderhandelingen.

Het aantal afspraken over duurzaamheid in cao’s neemt sinds een jaar weer toe. Vooral afspraken over flexibele inzet en werkuren (49 procent van de cao’s) zijn populair. Opvallend is dat dit zowel afspraken ten gunste van de werkgever als afspraken ten gunste van de werknemer zijn, bijvoorbeeld rond mantelzorg.

Ontziemaatregelen ingeruild

Wat de AWVN ook is opgevallen in het cao-jaar 2015 is de groei van het aantal banenplannen, onder meer voor mensen met een arbeidsbeperking. In 46 procent van de cao’s werd daarover een afspraak gemaakt, tegenover 33 procent in 2014. Verder wordt in steeds meer cao’s extra vrije dagen en andere voordelen voor oudere werknemers (zogenaamde ontziemaatregelen zoals seniorendagen) ingeruild tegen extra’s voor alle personeelsleden. Ook ziet de AWVN allerlei toeslagen ‑ bijvoorbeeld voor werken in de avonduren ‑ verdwijnen.

Anderhalf procent loon erbij

In december kwamen 32 cao’s tot stand, een normaal aantal voor de laatste maand van het jaar volgens de AWVN. De december-cao’s kennen een gemiddelde loonafspraak van 1,44 procent. Het jaargemiddelde voor 2015 blijft daarmee op 1,5 procent hoger loon. Opvallend aan de december-akkoorden is volgens de AWVN dat het vooral om grotere akkoorden gaat voor in totaal 440.000 werknemers – onder meer van de supermarkten (260.000), de politie (60.000) en PostNL (22.000).

Eindspurt

In het cao-jaar 2015 liepen 474 cao’s af. Cao-partijen hebben voor 339 daarvan een nieuw akkoord bereikt. Dit komt neer op een nieuwe cao voor 72 procent van alle in 2015 aflopende cao’s, iets boven het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. De eerste helft van 2015 lag het percentage afgesloten cao’s nog onder het meerjarig gemiddelde. Dat cao’s pas na de afloopdatum worden vernieuwd, is overigens een veel voorkomend verschijnsel.

(Persbericht AWVN)Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Langer werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid